Elever skal gå i skole i glashus: "Nej, det er ikke et drivhus"

Hillerød Lilleskole er ved at bygge ud til de store elever. Deres nye skolebygning bliver noget helt særligt.

Hillerød Lilleskole skal fra næste sommer have elever helt op til 9. klassetrin. Men de kommende ældste elever kan glæde sig til nogle meget anderledes lokaler at boltre sig i.

quote Først tænkte vi, hvem er det lige, der laver skole inden i et stort drivhus. Men det er ikke et drivhus, men et væksthus.

Sanne Wiedemann, skoleder på Hillerød Lilleskole

Skolen udbygger med et stort glashus med klasselokaler inden i. Her skal både være plads til 66 elever, men også træer, planter og sågår humlebier. 

- Vi ville gerne lave et særligt ungdomsmiljø, dels hvor der er et godt læringsmiljø, men også et sted, hvor det er rart at være, siger skoleleder Sanne Wiedemann.

Glashuset kommer ikke til at fungere som et drivhus, der bliver varmere end temperaturen udendørs, når solen skinner på det.

- Først tænkte vi, hvem er det lige, der laver skole inden i et stort drivhus. Men det er ikke et drivhus, men et væksthus. Det er automatisk ventileret, så hvis der er 30 grader udenfor, så er der 30 grader indenfor. Og det samme gælder minus-grader. Så der er nogle måneder, hvor man skal have jakke på, siger skoleleder på Hillerød Lilleskole, Sanne Wiedemann.

Klasselokalerne derimod er isoleret, som var det indendørs lokaler.

Her er en skitse af glashuset, der skal huse 66 unge.
Her er en skitse af glashuset, der skal huse 66 unge.
Foto: Byggerådgiver Jesper Zethner og arkitekt Iben Nørager

Natur gør unge klogere

Hillerød Lilleskole er blevet inspireret af "glashuset" i Helsinge, hvor et helt almindeligt hus er opført indeni et glashus.

Hillerød Lilleskole er blevet inspireret af "glashuset" i Helsinge, som kan ses på billedet.
Hillerød Lilleskole er blevet inspireret af "glashuset" i Helsinge, som kan ses på billedet.
Foto: Privatfoto

Klasselokalerne skal fylde 200 kvadratmeter, mens drivhuset, der bygges udenom, skal være 600 kvadratmeter. Ovenpå klasselokalerne skal der bygges en tagterrasse delvist under glasset.

De 66 elever vil i det nye hus få mere natur i deres hverdag, og det har de brug for. Undersøgelser viser, at unge ikke kommer nok ud, men natur øger indlæringskapaciteten, oplyser skolelederen. 

- Men forskning eller ej, så bor vi enormt smukt. Så det vil være fjollet ikke at have glas ud til vores grønne areal, siger hun.

Opbygingen af det nye glashus starter mellem jul og nytår. Man forventer, at de 66 elever fra 7., 8. og 9. årgang kan flytte ind til sommer. Det kommer til at koste skolen syv millioner kroner, oplyser skolelederen.

TV 2 Lorry har været med inde i "glashuset" i Helsinge, som skolen er inspireret af. Se med her: 

 

 

Spørg Os - Afstemning

_