Danmarks største fødeafdeling genindfører lattergas

På Danmarks største fødeafdeling har man i årevis forsaget lattergas, som kan være skadeligt for både miljøet og personalet. Men det ændrer et nyt filtersystem nu på.

Klokken var 15.30 tirsdag eftermiddag, da Nanna Lykke fødte datteren Tilde på Hvidovre Hospital.

En fødsel, der gik godt, og hvor Nanna Lykke fik en smertestillende hjælp, der i mange år ellers var utilgængelig på landets fødeafdelinger:

Lattergas.

- Det var skønt, siger hun og bryder ud i – ja – latter, da TV 2 Kosmopol besøger hende og Tilde på barselsafsnittet onsdag ved middagstid.

- Man bliver lige lidt svimmel til at starte med, og så efterfølgende er det bare lækkert, siger Nanna Lykke.

Den smertestillende hjælp er igen blevet en mulighed på Danmarks største fødeafdeling, efter Hvidovre Hospital som det første sted i landet har indviet et nyt anlæg, der filtrerer gassen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nanna Lykke fik lattergas under fødslen, hvor Tilde tirsdag eftermiddag kom til verden.
Nanna Lykke fik lattergas under fødslen, hvor Tilde tirsdag eftermiddag kom til verden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Skadeligt for personale og klima

Jordemødrene på det store hospital har ellers i en tiårsperiode ikke kunnet tilbyde lattergas til de fødende kvinder.

Det var blandt andet en arbejdsmiljøbekymring for, om lattergassen kunne have en skadelig virkning på hospitalspersonalet og føre til øget abortrisiko blandt gravide jordemødre, der i 2011 fik fødeafdelinger landet over til at lukke for gassen.

Dorthe Dahl, der er chefjordemoder på Amager og Hvidovre Hospital forklarer beslutningen om den lange periode uden lattergas:

- Vi skal have et ordentligt arbejdsmiljø. En jordemor står jo rigtig mange timer på en fødestue, så det er jo relevant nok, at man enten får det (påvirkning fra lattergas, red.) undersøgt eller lukker det. Og der valgte vi dengang at få det stoppet, siger hun.

Samtidig har en reel bekymring for lattergassens påvirkning på klimaet holdt brugen stangen. Tal fra Region Hovedstaden har nemlig vist, at brug af lattergas i en time svarer til samme CO2-aftryk som 95 kilometers kørsel i benzinbil.

Men med det nye filtersystem på Hvidovre Hospital – det første af sin slags i Danmark – nedbrydes gassen, inden den føres ud i først rummet og siden atmosfæren.

Dermed får de fødende en lettere fødsel, og jordemødres arbejdsgang lettes ditto.

- Vi er så glade for nu at have fået muligheden for at kunne give lattergas, for det kan vi selv gøre, uden at skulle spørge nogen om det, siger Kirsten Hanehøj, der er jordemoder på hospitalet.

Jannik Jensen fremviser det centrale filtreringsystem.
Jannik Jensen fremviser det centrale filtreringsystem.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kan være på vej til flere danske hospitaler

Systemet er svensk og har siden 2004 været i brug på 25 hospitaler på den anden side af sundet. Det har dog taget 19 år for systemet at nå den første danske fødegang i Hvidovre.

Lettere forsimplet fungerer systemet sådan, at den lattergas, som patienter indånder og puster ud igen via et lukket system gennem rør føres til et centralt placeret filter, der mest af alt bare ligner en elskab, hvor gassen så trækkes ud.

- Via varme kan vi dele den gas til at blive nitrogen og oxygen (kvælstof og ilt, red.), og det slipper vi tilbage ud, siger Jannik Jensen, der bærer titlen Global Product Manager hos MedclairAB, som er firmaet bag teknologien.

Han oplyser, at flere andre danske hospitaler har vist stor interesse for filtersystemet.

Tilbage på barselsgangen ser den nyklækkede mor, Nanna Lykke, mest af alt bare frem til den livsomvæltning og alle de nye oplevelser, hun nu står over for sammen med datteren Tilde.

- Jeg glæder mig til at komme hjem med hende her og have en helt ny hverdag. Det bliver så spændende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik