Bykonge går på pension, men vil blive i Arkens bestyrelse og rense den for politikere

Afgående Ishøj-borgmester, Ole Bjørstorp, vil ændre vedtægterne, så kommunen ikke længere kan udpege bestyrelsesmedlemmer. Problematisk, mener den kommende borgmester. Bjørstorp agter at fortsætte i bestyrelse trods forestående pension fra byrådet.


Selvom den snart forhenværende borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp (Ishøjlisten), inden længe går på pension fra byrådet, vil han fortsætte i Arkens bestyrelse - en post, som Ishøj Byråd har udpeget ham til at bestride.

Det oplyser Ole Bjørstorp, der aktuelt er formand for Arkens bestyrelse, til TV 2 Lorry.

- Det er klart, at jeg har tænkt mig at være medlem, indtil min bestyrelsesperiode udløber (slutningen af marts 2023, red.). Det eneste, jeg har nævnt om pension, det er Ishøj Byråd. Der er ikke noget der, siger Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry.

Et nyt forslag til vedtægtsændringer i Arkens bestyrelse - der dog ikke er vedtaget - gør det muligt, mener Ole Bjørstorp. 

Der bliver ellers lagt op til noget ganske andet i dagsordenen til torsdagens konstituerende møde for det nye byråd i Ishøj Kommune, der ifølge gældende vedtægter har ret til at udpege to repræsentanter i Arkens bestyrelse.

“Ole Bjørstorp har valgt at gå på pension fra sit politiske arbejde, og derfor indstilles der et nyt medlem til Arkens bestyrelse for den resterende del af perioden til og med den 31. marts 2023.”

Kommunaldirektør i Ishøj Kommune, Kåre Svarre Jakobsen, har “svært ved at forestille sig,” at det er muligt for Ole Bjørstorp at sige, at han vil sidde sin periode ud.

- Det er en kommunalt udpeget repræsentant, og han er udpeget i sin egenskab af at være byrådsmedlem, siger Kåre Svarre Jakobsen til TV 2 Lorry.

quote Det eneste, jeg har nævnt om pension, det er Ishøj Byråd. Der er ikke noget der

Ole Bjørstorp, borgmester i Ishøj Kommune

Ishøj Kommunes kommende borgmester, Merete Amdisen (S), siger til TV 2 Lorry, at det nye byråd torsdag aften vil henholde sig til, at Bjørstorp har sagt, han vil gå på pension.

- Vi forventer, at det også gælder for bestyrelsesarbejdet i Arken, siger Merete Amdisen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ole Bjørstorp fik over 500 personlige stemmer ved valget i november. Få dage efter offentliggjorde han, at han ville gå på pension.
Ole Bjørstorp fik over 500 personlige stemmer ved valget i november. Få dage efter offentliggjorde han, at han ville gå på pension.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi

Nye vedtægter

Ole Bjørstorp har været Ishøj-borgmester siden 2001 og formand for Arkens bestyrelse siden 2007. Det giver ham aktuelt 120.000 kroner i honorar årligt. 

Hans hovedargument for at kunne fortsætte i bestyrelsen skal findes i et hidtil ukendt forslag fra formandskabet i Arkens bestyrelse.

TV 2 Lorry er kommet i besiddelse af en dagsordenen til et ekstraordinært møde i Arkens bestyrelse den 30. november i år. Her fremgår det, at bestyrelsen aktuelt diskuterer en vedtægtsændring i forhold til bestyrelsens sammensætning.

Der blev indkaldt til det ekstraordinære bestyrelsesmøde i forlængelse af omfattende kritik fra en stribe medarbejdere, som blandt andet Jyllands-Posten og Berlingske har afdækket.

Samtidig har Arkens bestyrelse siden sommerferien arbejdet på at modernisere bestyrelsens vedtægter. Det handler blandt andet om bestyrelsens sammensætning.

Det forslag fra formandskabet, der aktuelt er på bordet, inkluderer blandt andet, at medarbejderne nu skal have to fuldgyldige pladser i bestyrelsen. Det fremgår også, at Ishøj Kommune og Dansk Industri ikke længere skal have mulighed for at udpege medlemmer til Arkens bestyrelse.

Det har de ellers haft mulighed for siden 2007. Omvendt skal RUC og Det Kongelige Danske Kunstakademi fortsat have mulighed for at udpege en repræsentant.

Ole Bjørstorp mener, at forslaget “i princippet” allerede er vedtaget, men at de sidste detaljer først skal “findpudses” i januar. Herefter skal de godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen. Derfor er forslaget altså ikke endeligt vedtaget endnu.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger er der dog i bestyrelsen ikke enighed om, at der kun mangler en sidste finpudsning.

Der mangler fortsat en grundig snak om forslaget som sådan, lyder det. Derudover er der ikke enighed om, at Ishøj Kommune eller Vestegnen skal afskrives muligheden for at udpege et bestyrelsesmedlem.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Arkens bestyrelse

  • Ole Bjørstorp, formand, borgmester - udpeget af Ishøj Kommune


  • Lars Eskesen, næstformand, direktør - udpeget af Dansk Industri (DI)


  • Eva Hofman-Bang, tidligere direktør - udpeget af Ishøj Kommune


  • Hanne Leth Andersen, rektor på RUC - udpeget af RUC


  • Henrik B. Andersen, professor - udpeget af Det Kongelige Danske Kunstakademi


  • Michael Bojesen, operachef - udpeget som supplerende medlem af bestyrelsen


  • Kim Jeilman, driftskoordinator - personalerepræsentant uden stemmeret


  • Gunnar Munksgaard, kunstformidler – outreach & community building - personalerepræsentant uden stemmeret

Kommune må trække det tilbage

Men fordi forslaget - ifølge Ole Bjørstorp - “i princippet” er vedtaget, mener Ole Bjørstorp, at byrådet til det konstituerende møde kan se bort fra punktet om at udpege et nyt medlem til Arkens bestyrelse.

- Jeg har jo forklaret, at Ishøj Byråd må trække det der tilbage igen. For det er synd at vælge nogle repræsentanter, som ikke kan blive siddende, siger Ole Bjørstorp.

Kommunaldirektør i Ishøj Kommune, Kåre Svarre Jakobsen, henholder sig til, at nye vedtægter ikke er godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen.

quote Jeg har jo forklaret, at Ishøj Byråd må trække det der tilbage igen

Ole Bjørstorp, borgmester i Ishøj Kommune

- Når vi udpeger torsdag, så udpeger vi ud fra de gældende vedtægter. Vi kan ikke andet. Men hvis vedtægterne bliver lavet om, så har vi ny situation, siger Kåre Svarre Jakobsen til TV 2 Lorry.

I Dansk Industri (DI) har politisk direktør, Emil Fannikke Kiær, ikke været klar over, at næstformand i Arkens bestyrelse, Lars Eskesen, der er udpeget af DI, har været med til at foreslå, at DI ikke længere skal kunne udpege medlemmer til Arkens bestyrelse. 

“Vi har i DI ikke været i dialog med bestyrelsen i Arken og er derfor ikke klar over, hvad baggrunden er for de nævnte vedtægtsændringer. Vi har taget initiativ til et møde med bestyrelsen, hvor vi vil drøfte det igennem,” skriver Emil Fannikke Kiær til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet... 

Michael Kvium-udstilling på Arken fra 2017.
Michael Kvium-udstilling på Arken fra 2017.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ikke længere et sted for politikere

Ole Bjørstorp så helst, at bestyrelsen i Arken fremover udelukkende ville selvsupplere. Det betyder, at bestyrelsesmedlemmerne selv finder nye medlemmer, når andre forlader foretagendet.

Et kompromis er - ifølge Ole Bjørstorp - at der fortsat skal være mulighed for, at to institutioner skal kunne udpege medlemmer.

Ole Bjørstorp, mener du, at det vil være en god idé, at Ishøj Kommune ikke længere skal have mulighed for at udpege en repræsentant til Arkens bestyrelse?

- Det er en skidt idé at tage politiske repræsentanter ind. Det har man haft i en overgangsperiode. Det begyndte med amtspolitikere, og så gik det over til politikere inden for kommunen. Nu siger vi, at det kapitel må være slut.

Du har selv siddet som bestyrelsesformand for Arken, som borgmester siden 2007. Har det ikke været meget godt for Ishøj Kommunes borgere og interesser?

- Nej. Det er noget helt andet, du kommer ind i, hvor du skal varetage nogle andre interesser.

Du har siddet der i din egenskab af at være udpeget af Ishøj Kommune…?

- Det var sådan, jeg blev valgt ind ja. Det er ikke nogen god idé mere.

Det er også sådan, at du er blevet genvalgt flere gange?

- Ja, men det, synes vi, ikke er nogen god idé.

Men hvorfor? Ishøj Kommune betaler da også en halv million kroner til Arken?

- Det er jo ingenting.

- Politikere kan ikke komme ind i det på den måde mere. Det vil vi gerne væk fra. Det er vores erfaring, at det ikke er godt for en kunstbestyrelse, siger Bjørstorp. 

Han afviser, at det nye forslag blev behandlet på det ekstraordinære møde i et forsøg på at nå at lave reglerne om inden det konstituerende møde i Ishøj Kommune.

Artiklen fortsætter efter billedet... 

Merete Amdisen (S).
Merete Amdisen (S).
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Glad for samarbejde

Byrådet i Ishøj - og særligt Socialdemokratiet - har været plaget af brutale, interne opgør, der resulterede i, at borgmester Bjørstorp brød med Socialdemokratiet og særligt den kommende borgmester Merete Amdisen (S).

Merete Amdisen, tror du, at Ole Bjørstorp med det her forslag har haft et motiv om, at han ikke ville have dig til at sidde i Arkens bestyrelse?

- Det kan jeg ikke afvise, siger Merete Amdisen.

Til TV 2 Lorry siger Ole Bjørstorp, at den påstand på ingen måde har noget på sig.

Merete Amdisen vil gerne selv udpeges som medlem af Arkens bestyrelse, og kritiserer derfor også forslaget om at vippe Ishøj Kommune ud af Arkens bestyrelse.

- Det er problematisk. Ishøj Kommune er bidragsydere og beliggenhedskommune. Vi har i høj grad en interesse i at sætte præg på Arken. Vi er i særklasse glade for de aftaler, vi har lavet med Arken om kulturformidling til skoler og daginstitutioner, siger Merete Amdisen.

Hun betoner også, at det historisk har været en socialdemokratisk mærkesag at få et kunstmuseum til Vestegnen.

quote Vi er i særklasse glade for de aftaler, vi har lavet med Arken om kulturformidling til skoler og daginstitutioner

Merete Amdisen (S)

Men kan du ikke godt forstå, at der i bestyrelsen er et ønske om at modernisere?

- Jeg kan godt forstå argumentet, men man er også nødt til at kigge på, hvad der sker i andre museumsbestyrelser. Der er kutyme for, at beliggenhedskommunen også har ret til at udpege, siger Merete Amdisen.

Hun henviser blandt andet til, at der sidder byrådsmedlemmer i Heerup Museum i Rødovre Kommune og Skagens Kunstmuseer i Frederikshavn Kommune.

Det samme gør sig iøvrigt gældende i blandt andet Gl. Holtegaard i Rudersdal Kommune og Nivaagaards Malerisamling i Fredensborg Kommune. Sidstnævnte kommune har dog ikke repræsentanter i landets mest besøgte kunstmuseum, Louisiana, der udelukkende selvsupplerer. Kommunen betaler dog heller ikke til museet.

Ole Bjørstorp erkender, at der er eksempler på, at byrødder sidder i andre kunstmuseers bestyrelser.

- Men nu vil vi ind i en ny tid, fordi Arken er blevet et af de store kunstmuseer her i Danmark.

Det nye byråd i Ishøj konstituerer sig torsdag aften klokken 19. 

Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.


Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med".


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:

- Men det har hun ikke.

Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.


Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt".


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. I februar gjorde han alvor af tankerne og stiftede Ishøjlisten sammen med to andre socialdemokrater - 1.viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark - ligesom også formand for Ungerådet, Milishia Moradi, og bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet i Ishøj Steen Skovhus meldte sig under Bjørstorps faner.


Socialdemokratiet i Ishøj ekskluderer i juni 2021 medlemmet Michael Broström for partiskadelig virksomhed. Han står bag en Facebook-gruppe, der er kritisk over for Merete Amidsen. Få dage efter melder Annelise Madsen, der også var med i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat, sig ud af partiet med anklager om magtcentralisering.


I september måned blev Ole Bjørstorp desuden kritiseret for, at han med længder var den politiker, der havde optrådt mest på den kommunale tv-kanal TV Ishøj, hvor han ved flere lejligheder havde udlagt en politisk tekst på vegne af andre partier. Siden er kanalen blevet lagt i graven.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik