Grundejere vil rive legendarisk biografpalads ned

Den vel nok mest farverige bygning i København, Paladsteatret, skal måske rives ned.

Området omkring Vesterport Station kan for fremtiden komme til at se meget anderledes ud.

Ifølge Politiken ønsker grundejeren DSB Ejendomme nemlig at rive den ikoniske Palads-bygning ned til grunden for i stedet at give plads til et højhusprojekt ved Vesterport Station.

Avisen er kommet i besiddelse af dokumenter fra Københavns Kommunes økonomiforvaltning og teknik- og miljøforvaltning.

Palads ligger på banegårds-grund
Heri står det, at DSB Ejendomme har taget initiativ til planer om et højhus i samarbejde med en privat udvikler.

”Og i dialog med ejeren af Paladsteatret foreslået en plan for området, der indebærer en delvis overdækning af banegraven, inddragelse af Paladsgrunden”, lyder det i indstillingen om Nordisk Film Biografer, der ejer Palads, skriver Politiken. 

Det er nok de færreste der ved, hvorfor DSB netop grunden, men det skyldes at det var her Københavns tidligere 2. banegård lå, indtil Boulevardbanen under byen blev anlagt. 

Sådan så Palads Biograd ud tilbage i 1979.
Sådan så Palads Biograd ud tilbage i 1979.
Foto: Scanpix

Bygningen på grunden har stået der siden 1918, og siden 1929 har den været i Nordisk films eje. Det skabte stor debat, da Nordisk Film i 1989 lod kunstneren Poul Gernes udsmykke Paladsteatret med de skarpe pastelfarver.

 Palads kan stadig reddes
Mens grundejeren altså vil rive Palads ned, så er der kræfter, der samtidig kæmper for at bevare bygningen.

Bygningen har ”høj bevaringsværdi”, fremgår det af dokumenterne, og ”forvaltningerne vurderer, at det aktuelle projektforslag ikke retfærdiggør en nedrivning af Palads, idet der i forslaget ikke ses en forbedring af byrummene omkring Axeltorv eller andet, der taler for en nedrivning”, står der ifølge Politiken i dokumenterne. 

Af projektforslaget fremgår det, at ejer og udvikler i tillæg til en 24 meter høj karré vil anlægge ”fire tårne i en højde af 50 til 100 meter”. Samlet vil det give 75.000 til 81.000 etagemeter med 15.000 etagemeter til boliger og en bebyggelsesprocent på op til 430. 

Problemet her er, at de gældende begrænsninger kun tillader 185 procent og i alt 25.300 etagemeter.

Forvaltningerne vil derfor have projektet skåret ned til en ren karré med mulighed for et enkelt højhus. Samtidig ønsker de nedrivningen af Palads taget af bordet, men angiver dog, at ”en yderligere bearbejdning af projektforslaget” kan medføre ”at dette punkt bliver genovervejet”.

Spørg Os - Afstemning

_