Legendariske værtshuse reddet: "Nu kan vi ånde lettet op"

To af landets mest historiske værtshuse ligger i bitter krig med et ejendomselskab. Nu har de så fået en hjælpende hånd af Københavns politikere.

To af landets ældste beværtninger har i dag vundet en kamp, der kan sikre deres fremtidige overlevelse.

I sommer følte Hviids Vinstue og Skindbuksen sig presset ud af en ejendomsinvestor. Men nu kan de to historiske værtshuse i det indre København ånde lettet op.

Et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation har nemlig i dag besluttet, at der skal laves en bevarende lokalplan, der redder de to beværtninger.

- Det betyder, vi kan ånde lettet op. Det er en dejlig julegave, siger Jane Weber, restaurantchef på Hviids Vinstue, hvor der i dag var stor forløsning og blev langet masser af glögg over disken.

300 år gamle

Hviids Vinstue og Skindbuksen har begge ligget på Lille Kongensgade siden 1700-tallet.

Siden i sommer har beværtningerne haft en strid med det ejendomsselskab, der ejer det meste af ejendommen. Men den bevarende lokalplan vil kunne hjælpe de to beværninger.

- Det vil betyde, at nye ejeres mulighed for at benytte bygningerne og gaden til, hvad der passer dem, bliver stærkt begrænset af kommunens mulighed for at gribe ind og sige, at det her udseende skal bevares, siger medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Allan Mylius Thomsen fra Enhedslisten, til TV 2 Lorry.

Samtlige partier undtagen Konservative står bag flertallet. Bevarelsen betyder mere end blot et par værtshuse, mener Allan Mylius Thomsen.

- Overalt i verden har man de samme modebutikker, og man har de samme internationale caféer. Men her har vi et stykke ægte København, der går helt tilbage til 1700-tallet. Hvis det forsvinder, så forsvinder også et stykke af Københavns sjæl.

Vigtigt at have fortiden med i ind i fremtiden

Sammen med Venstres Flemming Steen Munch er Allan Mylius Thomsen og Enhedslisten gået forrest i kampen for at bevare de to steder.  

Men også Socialdemokratiet og De Radikale vil stemme for en lokalplan, når den er udarbejdet, der skal sikre de to værtshuses overlevelse.

- De her beværtninger kan fortælle noget om, hvad vi var engang. Og når vi går ind i fremtiden, er det også vigtigt, at vi har noget af fortiden med, sige Mette Annelie Rasmussen, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for De Radikale.

Med den brede enighed blandt politikerne ser det nu ud til, at de historiske værtshuse kommer til at bestå.

- Vi er glade på vores egne vegne, og vi er glade på gæsternes og Københavns vegne. Så ja, det er godt at have politikernes opbakning, siger Jane Weber, restaurantchef på Hviids Vinstue.

Her kan du se et tidligere indslag, der handler om den bitre strid. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik