Lukker behandlingshjem for børn: Kan få fatale konsekvenser, siger ekspert

Københavns Kommune lukker behandlingshjemmet Spanager. Børn og forældre er fortvivlede og usikre på fremtiden. Eksperter kritiserer forløbet, mens kommunen kalder beslutningen for økonomisk forsvarlig.

Til sommer lukker Københavns Kommune behandlingshjemmet Spanager, hvor op til 24 børn med ADHD, autisme og mental retardering bor og går i skole.

Beslutningen blev meldt ud til børn og forældre sidst i marts måned, men blev allerede truffet af et enigt Socialudvalg den 16. januar, viser et fortroligt mødereferat, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at Spanager, der ligger i Lille Skensved ved Køge, skal lukke, dels fordi det kører med et underskud på fire millioner kroner årligt og har for lav belægning, og dels fordi at Spanager med sin geografiske placering ikke flugter med Københavns Kommunes nye strategi om at anbringe tæt på hjemmet. I det hele taget ønsker kommunen at anbringe færre børn uden for hjemmet. 

"Det værst tænkelige"

De 16 børn, der lige nu opholder sig på Spanager, ved endnu ikke, hvor de skal bo og gå i skole efter sommerferien. Beslutningen møder heftig kritik fra både eksperter og forældre.

Hanne Forsberg er lektor i specialpædagogik på VIA University College og laver blandt andet ministerielle forskningsprojekter om udsatte børn og unges læring og trivsel.

Hun siger, at de sårbare børn på Spanager i forvejen kan opleve ustabilitet og utryghed i deres hverdag, og derfor tøver Hanne Forsberg ikke med at kalde det for en “alvorlig sag,” at institutionen lukker.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hanne Forsberg, lektor.
Hanne Forsberg, lektor.
Foto: VIA University College

- Det er det værst tænkelige, man kan udsætte denne målgruppe for. Det her kan få fatale følgevirkninger på den lange bane, siger Hanne Forsberg til TV 2 Lorry.

På Spanagers egen hjemmeside står der, at børnene har “neuropsykologiske vanskeligheder af forskellig karakter - primært mental retardering og/eller ADHD”. De har “svært ved at få gode relationer til andre mennesker” og nogle har en “decideret tilknytningsforstyrrelse”. De har alle “brug for en meget struktureret hverdag, med høj grad af overskuelighed og forudsigelighed.” Spanager har fine tilsynsrapporter og et godt personale, oplyser Københavns Kommune også til TV 2 Lorry.

Spanager

  • Spanager er en døgninstitution for børn og unge i skolealderen. Den er ejet af Københavns kommune, og de fleste elever kommer herfra. Spanager modtager også elever fra andre kommuner.
  • Spanager har til huse i en gammel herregård, som ligger cirka 10 km. vest for Køge, og 40 km. fra København.
  • Der hører 30 tønder land jord til Spanager. Bl.a en stor park, fodboldbaner, crossbane, gocart-bane, og Køge Å løber gennem parken.

Målgruppe

  • Fælles for alle børnene er, at de har brug for en meget struktureret hverdag, med høj grad af overskuelighed og forudsigelighed.
  • Mange af børnene på Spanager har neuropsykologiske vanskeligheder af forskellig karakter - primært mental retardering og/eller ADHD.
  • Desuden har mange af børnene, når de kommer til Spanager, svært ved at få gode relationer til andre mennesker, og nogle af dem har en decideret tilknytningsforstyrrelse.

 

Kilde: www.spanager.kk.dk

Min datter lukker sig inde

Forældre til tre forskellige børn på Spanager fortæller samstemmig til TV 2 Lorry, at de er chokerede og fortvivlede over beslutningen om at lukke døgninstitutionen. De fortæller, at deres børn aldrig har lært så meget, som de gør nu, og de frygter, at flytningen nu vil ødelægge børnenes udvikling. Maria Johansen er mor til 10-årige Ida, der er lettere mentalt retarderet og har ADHD:

- Min datter lukker sig inde. Hun siger, at hun er bange for, at hun en dag ikke er der, når jeg kommer for at hente hende, siger Maria Johansen.

Christa Rasmussen er mor til Julie på 14 år, der har boet på Spanager i fem år. 

- Det kom som et lyn fra en klar himmel. Julie er rigtig ked af det og er tæt knyttet til pædagogerne efter at have boet der i så mange år. Det er så trist, siger hun.

(Artiklen fortsætter under fotoet)

Maria Johansen er mor til 10-årige Ida (tv.),  hrista Rasmussen er mor til Julie på 14 år (i midten) og Louiza Beliljes har niårige Lukas (th.).
Maria Johansen er mor til 10-årige Ida (tv.),  hrista Rasmussen er mor til Julie på 14 år (i midten) og Louiza Beliljes har niårige Lukas (th.).
Foto: Privat

Også Louiza Beliljes niårige Lukas har givet udtryk for stor utryghed ved at skulle flytte. 

- Vi var til en samtale med vores sagsbehandler, hvor han siger, at han kun ønsker at være tæt på sin mor. Det er så hårdt. Vi havde en drøm om, at han snart kunne komme hjem, men det bliver sværere nu, siger Louiza Belilja.  

Maria Johansen kan godt forstå, at kommunen ikke kan afværge en lukning, når Spanager ikke kan løbe rundt økonomisk. Men hun forstår ikke, hvorfor børn og pædagoger ikke kan flytte sammen til et nyt sted. 

- Jeg bliver vred og ked af det, især på mit barns vegne. De er i en gruppe, hvor de trives. De er glade og i udvikling, og nu går de tabt. Hvorfor kan de ikke flytte sammen til en ny matrikel og et billigere sted, spørger hun. 

Ikke forsvarligt

De er alle tre oprørte over, at Københavns Kommune har lukket Spanager, uden at børn og forældre ved, hvad der skal ske efter sommerferien. 

Københavns Kommune driver Spanager, men flere forskellige sjællandske kommuner har købt pladser til deres børn på institutionen. Derfor er sagsbehandlere fra flere forskellige kommuner lige nu i gang med at finde ud af, hvor de 16 børn på Spanager skal flytte hen. 

Områdechef i Center for Socialpædagogik og Psykiatri i Københavns Kommune, Hallur Gilstón Thorsteinsson, siger til TV 2 Lorry, at beslutningen om at lukke Spanager ærgrer ham på børnenes vegne. Men det er den rigtige beslutning ud fra et økonomisk og fagligt hensyn. 

- Det giver god mening i et økonomisk og et fagligt-strategisk perspektiv at lukke Spanager. Men det giver ikke nødvendigvis mening, hvis man er forældre til et barn, som er glad for at bo på Spanager. Derfor var det svært, da jeg skulle fortælle til forældrene, at dette primært handler om økonomi og overkapacitet, siger han.

Hallur Gilstón Thorsteinsson siger, at man har en forventning om at finde nye pladser til alle børn inden skolestart, og at alle skal have et nyt tilbud, inden Spanager lukker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik