Stort strandparksprojekt vedtaget: Ny badestrand til københavnerne

Valbyborgerne har langt til stranden. Men det ændrer sig fra 2021, for nu får de deres længe ventede badestrand.

Der er Valbyparken. Og der er vand. Men det har ikke været muligt at bade på grund af en stensætning, der gjorde det umuligt for de fleste vandhunde at få en dukkert - og så er vandkvaliteten heller ikke i top.

Mandag vedtog Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg at sætte gang i etableringen af den lille bystrand, der har været på tegnebrættet i årevis.

quote Det er en stor ting, fordi vi ellers har langt til nærmeste strand

Michael Fjeldsøe, fmd. Valby Lokaludvalg, SF

Så fra 2021 skal Valbyborgerne kunne kaste sig i de svalende bølger fra et færdigtetableret strandanlæg.

Lokal glæde

Beslutningen vækker glæde i blandt andet Valby.

- Vi har selv være med til at føde idéen tilbage i 2012 eller 2013 og har kæmpet for den siden. Det er uhyre positivt, at der nu bliver sat gang i projektet, og det betyder jo først og fremmest, at der bliver langt bedre muligheder for at udnytte Valbyparken.

- Det bliver ikke en kæmpestrand, men en lille lokal strand, der skal etableres, og det er en stor ting, fordi vi ellers har langt til nærmeste strand, siger Michael Fjeldsøe fra SF, som er formand for Valby Lokaludvalg.

Sådan ser plantegningen for den kommende strand ud.
Sådan ser plantegningen for den kommende strand ud.
Foto: Københavns Kommune

Michael Fjeldsøe fortæller, at både Valby Lokaludvalg og Kongens Enghave Lokaludvalg har haft god indflydelse på projektet undervejs.

Stranden og dens omgivelser kommer til at byde på en masse aktivitetsmuligheder. Nede ved vandet står der i dag en række udendørs motionsredskaber, og de bliver opgraderet, og Valbyparken har rige muligheder for gå- og løbeture,  som det kan være oplagt at afslutte med en dukkert.

Endelig har det enorme parkområde masser af steder, hvor man kan komme i ly for solen, hvis man ikke vil sidde direkte på stranden.

Forurenet grund og vand

Arbejdet med at anlægge stranden starter allerede i maj 2019.

Men da området er et fuglebeskyttelsesområde, vil arbejdet af hensyn til fuglelivet stoppe ved udgangen af august for så at fortsætte i 2020 og igen i 2021.

Selvom politikerne nu har vedtaget, at arbejdet kan sættes i gang, vil der fortsat gå nogen nogen tid, før man kan hoppe i bølgen blå.

Vandkvaliteten er nemlig ikke i orden. De to åer Gåsebækrenden og Harrestrup Å løber ud ved Kalveboderne, hvor stranden skal ligge, og de er så forurenede, at det går ud over vandkvaliteten.

Københavns Kommune oplyser dog til TV 2 Lorry, at det er prioriteret i Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018, at kommunen sammen med HOFOR skal iværksætte indsatser mod de to vandløb, så vandkvaliteten bliver i orden.

Strandområdet ligger ved en tidligere losseplads, og derfor skal der også foretages en del jordrensning.

Projektet kommer til at koste omkring 28 millioner kroner, og pengene kommer fra R98 Fonden (der opstod, da renovationsfirmaet R98 blev opløst).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik