Ængstelige medicinstuderende: Eksamen kan blive corona-bombe

En gruppe af medicinstuderende har sendt et brev til Københavns Universitet, hvor de protesterer mod planer om fysisk fremmøde ved eksamen.

En eksamen på medicinstudiet på Københavns Universitet kan ende helt galt - for de ældre og svageste i samfundet.

Sådan lyder opråbet nu fra en gruppe medicinstuderende på Københavns Universitet.

350 studerende har skrevet under på et brev til ledelsen på universitetet. I brevet skriver de studerende, at de er stærkt bekymrede over, at de skal møde fysisk op til en skriftlig eksamen - en eksamen hvor flere hundrede mennesker vil være samlet på samme tid.

Det kan “ ikke kan undgås at udsætte de studerende samt resten af samfundet for en unødvendig smitterisiko,” skriver de studerende i brevet.

“Hvis vi som kommende læger, som uddannelsessted for sundhedsprofessionelle og som sundhedsvidenskabeligt fakultet ikke vil efterleve myndighedernes anbefalinger, hvem vil så?”

quote Vi er bekymrede. Mange af os. Vores studiejobs er ofte i forbindelse med ældre, syge og svækkede patienter

Brev til ledelsen på Københavns Universitet

“Vi er bekymrede. Mange af os. Vores studiejobs er ofte i forbindelse med ældre, syge og svækkede patienter. Nogle af os tager prøver på cancerpatienter. Nogle af os sidder fast vagt hos ældre. Nogle af os passer respiratorer med præmature (for tidligt fødte, red.) børn. Vi kan ikke tillade os at stå i en situation, hvor vi lader os smitte af unge, raske, symptomfrie bærere og tager det med til de svageste i samfundet,” står der blandt andet i brevet.

En af underskriverne på brevet er Benjamin Waraich, der går på femte semester.  

- Vi er bange for, at nogen møder op til eksamen med sygdom i kroppen uden at vise symptomer. Eller at folk er småforkølede uden at have covid-19, siger Benjamin Waraich til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Det er så forkert, siger Puk Bach Petersen.
- Det er så forkert, siger Puk Bach Petersen.
Foto: Privat

Kan komme til at smitte svage

En af forfatterne af brevet er 21-årige Puk Bach Petersen, der går på fjerde semester på medicinuddannelsen på Københavns Universitet.

- Det er så forkert, siger Puk Bach Petersen.

Hun har selv tre studiejob: Hun er på en øjenafdeling på Glostrup Hospital, hun er poder og blodprøvetager i testenheden på Nordsjællands Hospital i Hillerød og så er hun fast vagt på alle hospitaler i Region Hovedstaden.

Hun er nervøs for at tage smitten med videre til nogle af de patienter, hun er i daglig kontakt med.

- Lige nu, mens vi taler, sidder jeg på en øjenafdeling, og gennem en dag ser jeg måske 11 ældre patienter, som er svækkede, og hvor deres øjenlidelser ikke er de eneste sygdomme, de har i bagagen, siger Puk Bach Petersen til TV 2 Lorry.

Forskruet syn på sundhed

Puk Bach Petersen tænker selv meget over at tage sine forholdsregler i hverdagen. Hun tager sjældent offentlig transport, og hun handler ind på de yderste tidspunkter af dagen.

quote De (Københavns Universitet, red.) har et forskruet syn på sundheden

Puk Bach Petersen

- De (Københavns Universitet, red.) har et forskruet syn på sundheden, de tager det ikke seriøst nok. Vi er midt i en pandemi. Det er så ironisk, når det er det sundhedsfaglige fakultet, siger Puk Bach Petersen.

Hun og de øvrige forfattere blev overraskede over, hvor mange der har bakket op om brevet. De opfordrer nu Københavns Universitet til at afvikle eksamen online.

Det gør de blandt andet på medicinstudiet på Aarhus Universitet. 

"På Aarhus Universitet Health har vi omlagt eksamener til online, hvor det har været muligt. Vi har fastholdt enkelte prøver med fysisk fremmøde, hvis der er praktiske eller kliniske elementer, som vi vurderer ikke kan løses online," skriver studiechef, Anna Bak Maigaard, i en mail til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Jørgen Kurtzhals, studieleder på Københavns Universitet.
Jørgen Kurtzhals, studieleder på Københavns Universitet.
Foto: TV 2 Lorry


KU: Ingen grund til bekymring

Københavns Universitet holder dog fast i beslutningen om, at eleverne skal møde fysisk op til eksamen. Og det kan de trygt gøre, lyder det fra Jørgen Kurtzhals, studieleder på Københavns Universitet. 

- Der er ikke spor grund til at være bekymret, for vi har fuldstændig styr på, at vi overholder alle afstandskrav i forhold til den måde, vi har indrettet eksamenslokalet på, og den måde vi sluser de studerende ind og ud af lokalerne - også når de skal på toilettet, siger Jørgen Kurtzhals. 

quote Der er ikke spor grund til at være bekymret

Jørgen Kurtzhals, studieleder på Københavns Universitet

I lavede onlineeksaminer i foråret, hvorfor gør I ikke det igen?

- Problemet er, at de teknologiske muligheder vi brugte i foråret til at holde de her onlineeksaminer, dem har vi ikke tilladelse til at bruge længere herhjemme. Så vi har ikke mulighed for at holde eksamen på samme måde som i foråret. Min helt store bekymring, som jeg også deler med de studerende i studienævnet, er, at hvis vi ender med at være tvunget til at lukke for vores eksamenshus, så vil vi stå i en situation, hvor vi ikke kan holde de her eksaminer. Så har vi en risiko for, at eksaminer bliver udsat til næste semester, og det, håber vi, ikke sker, siger Jørgen Kurtzhals. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik