Politiet kritiseres for ”alt for blød” bødepolitik på støjplaget Islands Brygge

Politiet bør gå langt hårdere til værks over for folk, der spiller høj musik, mener støjplaget beboer og stifter af protestgruppe mod støj på Islands Brygge.

Sommeren har været et støjhelvede for mange beboere på Islands Brygge i København.

Det populære område ud til Københavns havn er blevet en festmagnet, hvor der spilles høj musik fra medbragte højtalere, køres stærkt og smides bjerge skrald.

quote Vi hører om folk, der er nødt til at melde sig syge fra deres arbejde, fordi de ikke får sovet

Bettina Hartmann, beboer p å Islands Brygge og medinitiativtager til Facebookgruppen ’Nej tak til Soundbox-støj på Islands Brygge’

Flere medier har den seneste tid beskrevet, hvordan især det høje støjniveau har ført til stor opstandelse blandt beboerne, og også Københavns overborgmester Frank Jensen (S) kom op i det røde felt, da han forleden blev vækket midt om natten på grund af fest og larm på Islands Brygge.

Hos Københavns Politi er man opmærksom på problemerne og klar til at hive bødeblokken frem, hvis det bliver nødvendigt, fortæller politiinspektør Rasmus Skovsgaard.

- Når vi får en anmeldelse om alt for høj musik, rykker vi ud og tager en snak med de unge. Det plejer at virke. Men sker det så, at vi endnu engang får en anmeldelse om den samme person, så kommer vi igen i det omfang, det kan lade sig gøre, og giver dem et påbud, siger han til TV 2 Lorry.

Et påbud svarer ifølge Rasmus Skovsgaard til et gult kort, og hvis det ikke bliver fulgt, vil det føre til en bøde på 1000 kroner, oplyser han.

- Vi giver det gule kort, før vi giver et rødt. Men vi kan også give et påbud allerede første gang, der spilles for højt. Det afhænger dog af omstændighederne. Derudover kan vi også inddrage folks musikanlæg, hvis de ikke efterlever reglerne, og så må de hente det på et andet tidspunkt, siger han.

Det har siden 2018 været forbudt at spille høj musik i området ved havnefronten efter klokken 22. Men ifølge Rasmus Skovsgaard kan politiet sagtens skride ind, hvis musikken allerede inden da er til ”væsentlig ulempe”.

Beboer: "Man er jo ved at blive idiot"

Bettina Hartmann bor på Islands Brygge og er medinitiativtager til Facebookgruppen ’Nej tak til Soundbox-støj på Islands Brygge’.

Soundbox er navnet på en populær, danskudviklet højtaler, som er bygget med et formål: At levere et maksimalt lydtryk i et bærbart format og uden behov for stikkontakter.

Noget, der umiddelbart lyder vældig smart, hvis man kan lide af afspille høj musik udenfor, men beboerne på Islands Brygge er godt og grundig trætte af at lægge ører musikanlæggene. 

- Man er jo ved at blive idiot. Særligt i de her varme tider, hvor man er nødt til at have sine vinduer åbne, siger Bettina Hartmann til TV 2 Lorry.

Hun og to andre beboerne startede for nyligt Facebook-gruppen op, så beboerne havde et fælles forum, hvor de kunne lufte deres frustrationer og sammen forsøge at finde mulige løsninger. Lidt over 500 personer har indtil videre meldt sig ind i gruppen.

Folk melder sig syge fra arbejde 

Ifølge Bettina Hartmann afspejler beboernes sengangement på Facebook både problemets omfang og den stigende desperation. Samtidig efterlyser mange mere handling og konsekvens fra politiets side, forklarer hun.

- De har brugt den samme alt for bløde tilgang de sidste ti år, og problemerne er kun blevet værre. Vi kan ikke forstå, hvordan man i coronatiden har kunne udskrive bøder til folk, der stod stille på Islands Brygge i to minutter, men efterfølgende ikke har givet bøder til folk, der spiller høj musik efter klokken 22. Vi hører om folk, der er nødt til at melde sig syge fra deres arbejde, fordi de ikke får sovet, siger Bettina Hartmann.

Hun fortæller, at man blandt beboerne har døbt området fra havnefronten og ned til den nærliggende metrostation for ”dødsruten”.

- Man bliver vækket hver gang, der går en person med en Soundbox nede på gaden. De slukker dem ikke. Èn ting er, at de spiller nede ved havnen og generer dem, der bor ud til vandet. Men så går de så med deres Soundboxes og stopper op og holder pauser nede på gaden. Man bliver vækket, jeg ved ikke hvor mange gange, siger hun og spørger retorisk:

- Kunne du tænke dig at blive opereret af en kirurg, der bor ned til havnefronten og konstant får afbrudt sin nattesøvn.

quote Jeg synes altid, det er ærgerligt, når borgere ikke er tilfredse med politiets indsats

Rasmus Skovsgaard, politiinspektør ved Københavns Politi 

Bettina Hartmann har selv flere gange været i kontakt med Københavns Politi for at få dem til skride ind, når musikken bliver for høj. Men det sker ofte, at politiet ikke dukker op, og i så fald de gør, sker det ofte, at støjgenerne vender tilbage, når de er kørt igen, forklarer hun.

- Det kan godt være, det ikke er særligt konstruktivt at sige det. Men vi synes faktisk, at politiet har været meget langmodige på vores vegne. Det er vores indtryk, at de stort set ingen bøder har givet, men har haft denne her tilgang med at give folk en advarsel. Men folk vender jo tilbage, og hvordan holder politiet så styr, hvem der har fået en advarsel, siger hun.

Politiinspektør ærger sig over kritik

Hos Københavns Politi gør beboernes kritik indtryk.

- Jeg synes altid, det er ærgerligt, når borgere ikke er tilfredse med politiets indsats. Men faktisk har vi meget mere til stede ude på Islands Brygge i år end tidligere år. Det er jo ikke et nyt fænomen, at der er liv og glade derude. Men vi anerkender, at borgerne har denne her opfattelse, og det lytter vi også til, siger politiinspektør Rasmus Skovsgaard.

Politiinspektør Rasmus Skovgaard siger, at politiet følger flere trin, inden de udskriver en bøde.
Politiinspektør Rasmus Skovgaard siger, at politiet følger flere trin, inden de udskriver en bøde.
Foto: TV 2 Kosmopol

Han oplyser endvidere, at politiet altid registrerer personer, der spiller for højt, så de på den måde ved, hvem personerne er, hvis det skulle blive nødvendigt at vende tilbage dem.

Men det lyder alligevel som om, der skal en del til, før hammeren for alvor falder. Hvorfor ikke bare give en bøde med det samme?

- Vi justerer hele tiden vores indsats, og det kommer vi også til at gøre fremadrettet. Vi er helt bevidste om det ordensreglement, der er derude, og det vil vi også håndhæve. Vi vil stadigvæk gå til de unge mennesker med en tilgang om, at de skal vise hensyn og huske på, at det er vores allesammens by. Og hvis ikke de kan efterkomme det, så er vi klar til at give dem et påbud og i sidste ende en bøde, siger Rasmus Skovsgaard.

Corona har påvirket folks adfærd

Som mulig forklaring på den støjende adfærd, der ikke er et nyt fænomen på Islands Brygge, men alligevel lader til at volde ekstra store udforinger i år, peger Rasmus Skovsgaard på den flere måneder lange coronanedlukning af samfundet.  

- Det er vores faste overbevisning, at hele denne her periode, hvor mange har været lukket inde på egen matrikel, har givet mange især unge mennesker et ekstra stort behov for ar komme ud, efter samfundet blev åbnet op igen.

Men i takt med at nattelivet kun holder åbent til midnat, rykker festen for manges vedkommende andre steder hen, forklarer politiinspektøren.

- Mange ting er stadig ikke tilgængelige som de var det før corona, og derfor rykker festen udendørs, og den gør det centralt på de her hotspots, hvor mange samles, siger Rasmus Skovsgaard og kommer med en klar opfordring til Islands Brygges mange besøgende henover sommeren.

- Vis nu hensyn, og skru ned, som I vil have gjort så mange andre steder. Ellers er politiet klar til at hive bødeblokken, hvis man ikke efterkommer de her ting.

Kort nyt

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik