Flere sigtet: Fulderikker snupper delebiler på vej hjem fra byen

En håndfuld københavnske førere af delebiler er henover efteråret blevet taget med for høje promiller.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er dem, som ikke kan stå for fristelsen. De har drukket, og nu vil de hjem. Og rundt om i gadebilledet står der lejebiler, som kan aktiveres med en app, og på få sekunder kan fulderikker få adgang til en lun og rar bil, som sikrer den hurtige hjemtransport.

Glemt er overvejelsen om at tage en bus eller et tog hjem, for nu kalder sengen og en god nats søvn højt og insisterende.

quote Vi kan konstatere, at nogle borgere tilsyneladende lader sig friste af, at delebilerne er lettilgængelig i de københavnske gader

Henning Pedersen, vicepolitiinspektør i Københavns Politi

Problemet er bare, at den nemme løsning kan være farlig for både føreren og andre, og så er det naturligvis ulovligt.

Københavns Politi og Rådet For Sikker Trafik gør nu opmærksom på fænomenet og udtrykker bekymring.

For hen over efteråret er en "håndfuld" førere af delebiler blevet standset med alt for høje promiller. Og nu hvor julefrokostsæsonen er i gang, advarer de andre mod at gøre det samme.

- Vi kan konstatere, at nogle borgere tilsyneladende lader sig friste af, at delebilerne er lettilgængelig i de københavnske gader, og derfor sætter sig bag rattet, selvom de har en alt for høj promille, siger Henning Pedersen, vicepolitiinspektør i Københavns Politi, ifølge en pressemeddelelse fra Rådet For Sikker Trafik.

Førerne har ansvaret - ikke firmaerne

Københavns Politi understreger, at det ikke er delebilerne selv og de firmaer, der står bag dem, der er problemet. Ansvaret ligger alene hos førerne.

- Det er fuldstændig utilstedeligt at køre bil påvirket. Man risikerer at sætte både sin egen og andres førlighed over styr, og derfor sætter vi nu særlig fokus på denne nye problematik, siger Henning Pedersen.

Hen over efteråret er en håndfuld personer blevet sigtet for spirituskørsel i delebiler, når de har været på vej hjem.

Natten til den 28. oktober standsede de en 29-årig mand på Sønder Boulevard i København, og han blev sigtet for at køre med for høj promille og for at køre ind over cykelstien. Tre dage efter blev en bare 19-årig mand sigtet på Fredensgade, da han ligeledes kørte spirituskørsel.

Grib ind

Rådet For Sikker Trafik har en klar opfordring til folk, der ved, de er på vej ud til fugtige sammenkomster: Planlæg på forhånd, hvordan du kommer hjem. Og så har venner og kolleger også et ansvar.

- Står man i en situation, hvor man er usikker på, om en ven er i stand til at køre bil, er det vigtigt, at man italesætter sin tvivl og i sidste ende siger klart fra. Hvis man kan stoppe en ven i at blive spritbilist, vil de ofte takke for det dagen efter, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan standser du spritbilisten - syv gode råd

• Fortæl personen, at du har det skidt med, at de kører

• Forsøg at tale vedkommende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

• Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

• Ring efter en taxa og lån evt. din ven penge til taxaen

• Tilbyd overnatning

• Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

• Hvis personen alligevel kører: Ring til politiet på 114

(Kilde: Rådet For Sikker Trafik)


_Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Royal Run

Prins Vincent overhalede storebror kort før målstregen

20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Vis mere