Kalenderen er ryddet – Selv dronningen er klar til flere ugers forhandlinger

Dronningen kan komme til at få travlt de kommende uger, hvis det trækker ud med dannelsen af en ny regering.

Der er ikke mange aftaler i Dronning Margrethes offentlige kalender de næste par uger.

Den er nærmest helt tom. 

Og det kan der være god grund til. For som repræsentant for Kongehuset spiller dronningen en helt særlig rolle i dannelsen af en ny regering.

- Hendes hovedrolle er jo at være til stede, når partilederne kommer forbi – og det begynder allerede onsdag, siger royal ekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen til TV 2 Lorry.

Med de nuværende meningsmålinger og forudsigelser om en mere besværlig regeringsdannelse uden parlamentarisk flertal, så er der overhængende sandsynlighed for, at partierne skal ud i en - eller flere - dronningerunder, før der kan udpeges en regering.

Og det er derfor, at dronningens kalender er så godt som tom de næste mange uger, vurderer Lars Hovbakke:

- Hvis der bliver mange dronningerunder, så skal hun have ryddet kalenderen og være til stede. Det er ikke tilfældigt, at der ikke er planlagt det store i det kommende uger, fordi der kan være en masse møder med partilederne. De fleste gange er det overstået på en dag, men måske kan det være anderledes i år, det kan man i hvert fald formode, siger Lars Hovbakke.

Hvad går en dronningerunde ud på?

Efter folketingsvalget er det statsministerens opgave at orientere Dronning Magrethe om valgresultatet og den parlamentariske situation. Det sker typisk dagen efter valget.

Hvis der er flertal for den siddende regering, så er mødet kort og statsministeren kan meddele det til dronningen. 

Men er der ikke et flertal for at fortsætte med den siddende regering, så skal man ud i såkaldt dronningerunde.

I en dronningerunde indkaldes repræsentanterne for de enkelte partier til møde på Amalienborg. Her vil hver enkelt redegøre for, både mundtligt og skriftligt, hvem de ønsker skal være ny statsminister eller hvem, der bør lede forhandlingerne om en ny regering.

Her ses Mette Frederiksen til dronningerunde tilbage i 2019.
Her ses Mette Frederiksen til dronningerunde tilbage i 2019.

På baggrund af de møder udpeges en kongelig undersøger, der skal forestå forhandlingerne om dannelsen af en ny regering. I 2019 var det eksempelvis Mette Frederiksen, der var kongelig undersøger.

Ifølge politisk kommentator Peter Lautrup-Sørensen kan der godt komme til at gå længere tid, end vi er vant til, før den nye statsminister er på plads.

- Der kan komme til at gå rigtig lang tid. Hvis Mette Frederiksen får de sidste vigtige mandater til sin blok, som hun ifølge meningsmålingerne mangler, får vi nok kun hende som kongelig undersøger og kun denne ene. Men derfor kan det alligevel komme til at tage tid, fordi De Radikale nok vil stille sig på bagbenene, siger Peter Lautrup-Larsen til TV 2 Lorry, der vurderer, at der kan gå op til en måned. 

Dronningens rolle er formel

På trods af navnet dronningerunde, så har dronning Margrethe ingen aktiv politisk rolle.  

- I virkeligheden skal hun bare koordinere og formidle den formelle rolle i det, forklarer Lars Hovbakke. 

Og ret beset kan det også være kronprins Frederik, der står for dronningerunden, hvis Margrethe eksempelvis var ude at rejse. Det er nemlig bare rigsforstanderen, der skal være til stede, forklarer Lars Hovbakke. 

Ved de seneste tre folketingsvalg har kronprins Frederik deltaget som gæst ved dronningerunderne sammen med dronningen. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik