Onsdag sagde Mette F. de forløsende ord - men for Kristin bliver hverdagen ikke den samme

Den 1. februar ophører coronarestriktioner, men for Kristin Evjú Nordentoft kommer det for sent. Coronapandemien har nemlig kostet hende et livsværk.

Med udmeldingen på onsdagens pressemøde begynder det langsomt at ligne et farvel til coronapandemien.

Men mens de fleste kan skimte den hverdag, vi havde, før corona gjorde sit indtog i det danske samfund, så er der andre, for hvem hverdagen ikke bliver det samme.

En af dem er Kristin Evjú Nordentoft. I disse dage holder hun nemlig ophørsudsalg i sin butik og café på Amager.

quote Vi er ikke gået konkurs, men livet er for kort til at arbejde syv dage om uge

Kristin Evjú Nordentoft, indehaver af butik og café 13z

Efter at hun igennem fire år har arbejdet på sit livsværk, måtte hun i efteråret træffe den svære beslutning om at lukke den familiedrevne café og butik 13z, fordi corona gjorde det umuligt at fortsætte.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Kristin Evjú Nordentoft holder ophørsudsalg i sin butik og café på Amager, fordi hun snart lukker ned.
Kristin Evjú Nordentoft holder ophørsudsalg i sin butik og café på Amager, fordi hun snart lukker ned.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

- Situationer er, at vi har holdt ud og holdt ud. Men til sidste har man ikke mere energi. Nok er nok. Når man ikke får den indtjening, man skal have, og man må arbejde syv dage om ugen, så er grænsen nået, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Til sidst er der ikke mere energi og flere kræfter. Sundhedsmæssigt og mentalt er det uforsvarligt at trække den længere.

Langt fra alene

Kristin Evjú Nordentoft slog dørene op til den fysiske butik og café 13z på Standlodsvej på Amager for fire år siden.

Hurtigt udviklede det sig til en forretning med en fast kundekreds og succes, mens Kristin Evjú Nordentoft fortsat kunne holde fri med familie i weekenderne.

Men som for så mange andre ændrede den virkelighed sig markant den 11. marts 2020, da Mette Frederiksen på det efterhånden så berygtede pressemøde lukkede Danmark ned.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Kristin Evjú Nordentoft har drevet butikken på Amager de sidste fire år.
Kristin Evjú Nordentoft har drevet butikken på Amager de sidste fire år.
Foto: Privatfoto

Kristin Evjú Nordentoft understreger, at hun bakker op om og har fulgt de restriktioner og anbefalinger, som der er blevet indført undervejs.

Udfordringerne har hun imødegået, og for at få forretningen til at overleve har hun undervejs forsøgt at mindske udgifter mest muligt. Det har blandt andet betydet, at hun selv har stået for vinduespudsning og lignende.

Alligevel ser hun coronaens usikkerhed som hovedårsag til, at butikken måtte lukke. Usikkerheden og det store arbejdsbyrde kunne nemlig ikke få det til at hænge sammen.

- Vi er ikke gået konkurs, men livet er for kort til at arbejde syv dage om uge, siger hun.

Fra 1. februar bortfalder alle restriktioner, og så bliver det atter lettere for restauranter og caféer at føre virksomhed.

Men det til trods, så holder Kristin Evjú Nordentoft fast i, at hun har truffet den rigtige beslutning tilbage efteråret.

- Det er frygteligt trist, men beslutningen er taget, og det føles rigtigt, men trist, siger hun.

Mange konkurser kan være på vej

Og Kristin Evjú Nordentoft er langt den eneste, der har måtte træffe den svære beslutning.

Særligt de små og unge virksomheder har haft det svært under pandemien. Det fortæller Kristian Nørgaard, der er politisk direktør i HORESTA, der er brancheorganisation for restauranter og caféer.

- Det er klart, at hvis man kaster sig ud i at åbne en forretning med det økonomiske grundlag fra før corona, og man så bliver kastet ind i en krise, så er det svært for de små, der måske ikke har et solidt økonomisk sikkerhedsnet eller mange års indtjening bag sig, siger han.

Antallet af konkurser i unge og enkeltmandsvirksomheder er steget.

Hjælpepakker og udsættelse af momsbetaling har dog holdt hånden under mange af de mindre virksomheder, lyder det fra Dansk Erhverv.

- Det betyder altså også, at nogle af virksomhederne har udskudt problemerne til senere. De har nogle udskudte moms- og skattebetalinger, som de skal betale tilbage, og hvis de ikke kan betale dem tilbage, så risikerer de altså at gå konkurs., siger  Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Restaurant og cafeejere har samlet en gæld på udskudt moms på knap halvanden milliard kroner, og den skal betales den 1. april.

- Så det er for tidligt at ånde lettet op. Vi kommer til at se en stigning i antallet af konkurser allerede i år, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik