Morten Grunwald får plads i København opkaldt efter sig

Pladsen foran Østre Gasværk Teater navngives Morten Grunwalds Plads efter den folkekære skuespiller, der også var den første direktør for teatret.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Østre Gasværk Teater får fremover adresse på Morten Grunwalds Plads 1.

Det sker, efter et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har godkendt at navngive pladsen foran det kendte teater på Østerbro efter skuespilleren, der nok især er kendt for sin rolle som Benny i Erik Ballings film om forbrydertrioen Olsen-banden.

Ønsket om at opkalde pladsen foran det runde teater på Østerbro er langt fra tilfældig. Morten Grunwald var initiativtager til at få omdannet den gamle, runde gasbeholder til teater. I 1979 var han en drivkraft bag Østre Gasværks første opsætning, Gasshow, og frem til 1998 var han teatrets første direktør.

- Morten Grunwald var i sig selv en af grundstenene i forhold til at tage Østre Gasværk i brug som teatersal, og det synes jeg bestemt, vi bør hylde ved at opkalde pladsen foran teatret efter ham, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det betyder samtidig, at teatret kommer til at høre hjemme på Morten Grunwalds Plads, og på den måde går det hele op i en højere enhed. Jeg er glad for, at et samlet udvalg i går var enige om at imødekomme forslaget om at navngive pladsen efter Morten Grunwald.

Morten Grunwald fortsatte dog sin tilknytning til Østre Gasværk Teater, efter han stoppede som direktør.

Han spillede med i en række forestillinger i 00’erne og var på rollelisten på Østre Gasværk Teater i forestillingen 3 x Beckett så sent som i 2017. Året efter døde Morten Grunwald efter længere tids sygdomsforløb med kræft.

Morten Grunwald var drivkraften bag omdannelsen af det gamle Østre Gasværk til en teaterscene.
Morten Grunwald var drivkraften bag omdannelsen af det gamle Østre Gasværk til en teaterscene.
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Fik bedre placering end ønsket

Kort tid efter Grunwalds død stod det klart, at der herskede et ønske om et ære hans liv med et vejnavn ved Østre Gasværk.

I første omgang foreslog fonden Ejendommen Østre Gasværk, at pladsen foran Østerbro Teaters nye øvesal over for Østre Gasværk blev navngivet efter Morten Grunwald.

Morten Grunwald

Morten Grunwald (1934-2018) var en dansk teaterleder, instruktør og skuespiller.

 

Efter en succesfuld karriere som teaterskuespiller fik Grunwald sit folkelige gennembrud som Benny i Erik Ballings Olsen-Banden-film mellem 1968 og 1981.

 

Sideløbende var Grunwald dog særdeles aktiv på den københavnske teaterscene. Han oprettede og ledede teatret Bristol 1971-80, hvor han virkede både som skuespiller og instruktør. Mellem 1980-92 var han leder af Betty Nansen Teatret.

 

I 1977 tog Grunwald initiativ til at omdanne Østre Gasværk til teater, og som leder af Betty Nansen Teatret flyttede han flere produktioner ud på det gamle gasværk.

 

I 1989 blev Morten Grunwald den første leder af Østre Gasværk Teater, som han drev frem til 1998 blandt andet med en række store musicalproduktioner.

 

Efter han stoppede som direktør for Østre Gasværk Teater, fortsatte Grunwald som skuespiller på forskellige produktioner helt frem til sin død i november 2018.

 

 

Kilde: Gyldendals Teaterleksikon

Det var dog ikke muligt, da hensynet til det eksisterende vejnavn Svendborggade og dennes adresser blev vægtet højere af Vejnavnenævnet i Københavns Kommune. Selv samme nævn foreslog dog, at man i stedet kunne opkalde selve pladsen foran Østre Gasværk Teater efter Morten Grunwald i stedet.

Og dermed endte fonden med at få en endnu bedre plads opkaldt efter den afdøde skuespiller, end de først havde håbet.

- Vi er meget tilfredse med det forslag, der er kommet. Det er endnu bedre, end det vi selv kom med. Nu er det kun teatret, der får adresse på Morten Grunwalds Plads, og det er meget fornemt, det er rigtig godt at mindes ham der, siger Søren Jenstrup, formand for fonden Ejendommen Østre Gasværk, til Østerbro Avis.

Pladsen foran Østre Gasværk Teater på Østerbro navngives fra 15. december Morten Grunwalds Plads.
Pladsen foran Østre Gasværk Teater på Østerbro navngives fra 15. december Morten Grunwalds Plads.
Foto: Nils Vest/Creative Commons

Fuld plade til Olsen-banden i hovedstadsområdet

Dermed har alle hovedrolleindehavere fra filmene om Olsen-banden alle fået vejnavne opkaldt efter sig i hovedstadsområdet.

I Valby finder man således Poul Bundgaards Vej (han spillede Kjeld) ved siden af Kirsten Walthers Vej (hun spillede Yvonne), mens Ove Sprogøes hovedrollekarakter Egon Olsen pryder vejskiltet ned mod Vridsløselille Fængsel i Albertslund.

Samtidig er der aktuelt en indsamling i gang, som skal rejse penge til en statue i bronze af Olsen-banden, som skal stå på pladsen Tingstedet i Valby.

Bliver dette en realitet, vil det være anden gang, Morten Grunwald afbilledes i bronze i bybilledet. I december sidste år blev en bronzebuste af Grunwald præsenteret.

Og hvor står den så henne? Den står såmænd på Østre Gasværk Teater.

Navneændringen til Morten Grunwalds Plads træder officielt i kraft den 15. december i år. Indtil da har Østre Gasværk Teater fortsat adresse på Nyborggade 17.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da bronzebusten af Morten Grunwald blev indviet på Østre Gasværk Teater:

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Michael Ziegler stamcelledonation

Efter borgmesters opråb:
Interesse for stamcelledonation er eksploderet

Sjællands Universitetshospital

Egen stue med udsigt – første etape af Region Sjællands supersygehus er klar

Sådan skal du affaldssortere

Københavnerne dumper:
Disse ting må du aldrig smide ud

Vis mere
20180824-112912-6-1920x1280we

S og SF vil droppe gratis parkering om søndagen i København: "En rigtig dårlig idé"

Pernille Lotus, adm. direktør i influencer bureauet WeAreCube

Hun kæmpede sig fra misbruger til millionær: "Jeg vil gerne give unge mennesker håb"

Vis mere