Med hænderne på den struttende, gravide mave står en kvindelig skulptur og kigger ud over Frue Plads.
Sådan skal det i hvert fald være i fremtiden, hvis det står til kunstneren bag, Suste Bonnén.
- Det er en gave, jeg gerne vil give som hyldest til livet. Der er så mange skulpturer, som hylder døden, soldater der er faldet og krigsmonomenter til ære for de sårede. Det her er ment som en gave, siger billedkunstneren til TV 2 Lorry.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Hun mener nemlig, at der skal være plads til at hylde kvinder - og den gravide kvindekrop i byrummet.
- Hvis ikke der var nogle kvinder, der havde modtaget gaven at blive gravide, så var vi her slet ikke, siger Suste Bonnén.
Hun er da også klar til at skænke skulpturen til byen - kvit og frit.
- De skal ikke betale noget. Det er mig, der skaffer pengene, det er mig, der har ideerne, og det bliver Europas første store monument til at hylde det kvindeunivers, som graviditeten er, siger hun.
Den her skulptur er meget massiv.
Men det er altså ikke alle, der synes, at det er en god idé at placere statuen af den gravide kvinde ved Vor Frue Kirke.
- Det bliver jo først endeligt besluttet på torsdag, men mit oplæg til indstillingen er, at vi siger ”tak, men nej tak”, siger Bent Lohmann, der er formand for Indre By Lokaludvalg.
Sammen med resten af udvalget skal han på torsdag komme med en anbefaling til Københavns Kommune om, hvorvidt man mener, at man skal takke ja til skulpturen.
For massiv og uden ben
Bent Lohmann mener, at der er nogle visuelle aspekter af statuen, som ikke passer ind ved Frue Plads.
- Det er placeringen og det kunstneriske udtryk, som er meget stort og massivt, og dermed er det også æstetikken i den, siger formanden for Indre By Lokalråd.
- Der er nogle traditioner for skulpturer ved universitetet og langs Vor Frue Kirke, og det - pludselig at sætte en anden slags skulptur ind der - kræver en større, samlet snak om, hvad vi gerne vil med det område, fortsætter han.
Han peger blandt andet på, at det er problematisk, at skulpturen ikke har nogen ben, og at den kommer til at virke for massiv.
Præcis ligesom Rådet for Visuel Kunst - deres høringssvar kan du læse i faktaboksen herunder.
(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)
Rådet for Visuel Kunsts beslutning
Rådet for Visuel Kunst afgav den 27. september 2021 høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen vedrørende skulpturen:
"Rådet finder, at det er et velvalgt motiv, da der mangler flere skulpturer i det offentlige af navngivne kvinder. Rådet finder dog, at ideen med værket ikke kommer til sin ret i det valgte skulpturelle udtryk. I den forbindelse oplever Rådet et fravær af skulpturel refleksion, når man direkte oversætter et fotografi til en skulptur. Endelig finder Rådet, at det er problematisk med skulpturens manglende ben, og at skulpturens dimensioner er for voldsomme til den påtænkte placering."
Til spørgsmålet om, hvorvidt problemet med skulpturen er, at den viser en gravid kvinde, er Bent Lohmann da også meget klar i spyttet.
- Gravide kvinder er jo smukke, så det er slet ikke det. Men den her skulptur er meget massiv, siger han.
Debat på Facebook
Det er dog ikke en kritik, som Suste Bonnén giver meget for.
- Når jeg ikke laver ben på den, så er det fordi, at maven korresponderer med kuplen. De to ting taler sammen. Der er benene uinteressante i forhold til den placering, siger hun med henvisning til, at skulpturen er tænkt til at skulle stå ved Vor Frue Kirke.
Og så mener hun også, at en del af kritikken bunder i, at det er en gravid kvinde, som er afbilledet.
- Hvordan er det kommet til, at det er provokerende at vise en kvinde, der er gravid?
(Artiklen fortsætter under facebookopslaget.)
En af dem, der har blandet sig i debatten på Facebook, er Carsten Bjerno. Han mener, at det er en god idé med en statue af en gravid kvinde.
- En gravid kvinde er bare helt vildt smukt. Noget af det skønneste at kigge på. Det giver mig et håb for verden, siger han til TV 2 Lorry.
Han mener, at folk hurtigt bliver for konservative, når det kommer til udsmykning af byen.
- Alle er imod alle forandringer herinde i København. Jeg synes jo, at forandring fryder og gør, at man oplever rummet på en ny måde, så jeg er nok bare lidt imod alle de gamle sure kommentatorer, siger Carsten Bjerno.
Det er Københavns Kommune, der endeligt skal tage stilling til, om skulpturen skal sættes op ved Frue Plads.