Gammelt skib og pistol dukket op i Køge: "Svært ikke at tænke på sørøvere"

Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark er netop gået i gang med at undersøge, hvad det er for et skib, der er dukket op på Søndre Havn i Køge.

Under arbejdet med at grave ud til en ny parkeringskælder dukkede der mandag pludseligt noget meget gammel træ op fra jorden.

I de allerdybeste centimeter af udgravningen fik arbejdsmændene øje på det, der skulle vise sig at være siden af et såkaldt klinkbygget skib på cirka to gange otte meter.

Det oplyser byudviklingsselskabet Køge Kyst i en pressemeddelelse. Det er dem, der står bag opførelsen af boligbyggerier på Søndre Havn og den dertilhørende p-kælder. 

Og straks efter fundet kontaktede de arkæologer fra Museum Sydøstdanmark.

quote Da der også dukkede en lerdunk op, var det svært ikke at få associationer til sørøvere.

Jeppe Færch-Jensen, arkæolog og udgravningsleder, Museum Sydøstdanmark

De var på pletten mandag formiddag, og der gik ikke mange timer, før udgravningsleder Jeppe Færch-Jensen gjorde endnu et interessant fund:

- Der var ikke en gang gået én dag, før jeg fandt en pistol, der umiddelbart ser ud til at være fra 1700-tallet. Da der også dukkede en lerdunk op, var det svært ikke at få associationer til sørøvere. Noget tyder dog på, at der snarere har været tappet mineralvand på den end rom, siger Jeppe Færch-Jensen i pressemeddelelsen.

Deja-vu

Det er ikke første gang, at man finder skibsvrag i Køge under arbejdet med at opføre nye boliger. Det skete også i 2018 og 2021 - det første fra 1500-tallet og det andet fra 1700-tallet.

Når arkæologer pludselig render rundt med mejsel og pensler og undersøger fortidslevn på byggepladser, så kan det sætte byggeriet på pause. Men for Arkil er situationen lidt anderledes. Vraget af det gamle skib befinder sig nemlig kun på en mindre del af byggepladsen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

De fundne genstande i skibets last kan let lede tankerne i retning af Pirates of the Caribbean
De fundne genstande i skibets last kan let lede tankerne i retning af Pirates of the Caribbean
Foto: Museum Sydøstdanmark

Men hvad er det så, arkæologerne har fundet? Ved nærmere eftersyn fandt arkæologerne også lertøj, stentøj og jernplader, som muligvis har været en del af lasten.

- Vi kan sige så meget, som at det er siden af et såkaldt klinkbygget skib. Men nu skal vi først have gravet det hele op, og først derefter kan vi vurdere, hvordan vi bedst foretager de videre undersøgelser, som selvfølgelig blandt andet skal afdække, hvornår skibet er fra, siger Jeppe Færch-Jensen.

Sørøverhistorie eller røverhistorie?

Hvordan skibet er havnet, hvor det er, og hvorfor der kun er siden af skibet tilbage, er ikke til at sige.

Men det er langt fra sikkert, at skibet ser ud, som det gør på grund af en drabelig kamp med sørøvere, kanoner og plyndringer.

- En mulighed kan være, at skibsvraget er blevet forstyrret under opførelsen af kajkanten i 1916, og at resten af skibet er blevet bortskaffet her. På det tidspunkt ville man nok bare se at komme af med det, der var i vejen. Men om det er det, der er sket, kan vi ikke vide. Vi kan muligvis få belyst den teori i løbet af vores undersøgelser, vurderer Jeppe Færch-Jensen.

Udgravningslederen tør ikke sætte en tidshorisont for, hvornår de kan komme mere konkrete konklusioner om det interessante fund.

Tænker man at slå et smut forbi udgravningsstedet for at få syn for sagen, så oplyser Køge Kyst, at der endnu ikke er så meget at se, fordi skibsvraget befinder sig dybt i en udgravning på en stor indhegnet byggeplads.

Som nævnt er det langt fra første gang, at man har gjort et arkæologfund i TV 2 Lorrys sendeområde. Nedenfor har vi samlet tre andre fund, der har gjort os klogere på fortiden. 

3 andre arkæologfund i Lorryland

1

Overraskende fund fra fortiden

Gråbrødre skole er nu solgt for 60 millioner og skal omdannes til lejeboliger. Foto: Roskilde Kommune

I forbindelse med at en gammel skole i Roskilde skulle omdannes til nye boliger, væltede Danmarkshistorien nærmest op af jorden.

Arkæologerne regnede ikke med at finde noget interessant, men de tog i den grad fejl, viste det sig.

- Lagene indeholdt store mængder affald i form af knogler, trækul, brændt lerklining fra enten husvæg eller ovn, en kam af ben, en stylus (et skriveredskab fra middelalderen) samt en større mængde keramikskår, alle med foreløbig datering til 1200-tallet, fortalte Jesper Langkilde, der er museumsinspektør og arkæolog på Roskilde Museum, dengang.

Du kan læse mere her.

2

500 år gammel nøgle dukkede op under rådhus

Foto: Liv Appel/Museum Nordsjælland

En oldgammel nøgle på 9 gange 17 centimeter dukkede pludseligt op af jorden i Helsingør tilbage i august.

Arkæologen bag fundet var ikke sen til at kalde det et "yderst sjælden fund".

- En stor nøgle passer til en stor lås. Bag en stor lås gemmer der sig ofte noget værdifuldt. Der kommer en gang imellem store nøgler ind fra folk, der går med metaldetektorer. Men det er utroligt få, vi arkæologer finder, når det kommer til stykket, sagde arkæologen bag fundet.

Er du nysgerrig på arkæologens teori om, hvad nøglen blev brugt til, kan du læse mere her.

3

"Blærerøvsknive" stadig skarpe efter 4000 år i jorden

De otte knive blev fundet stående lodret i jorden, helt tæt på hinanden. Foto: Jacob Bagge - TV 2 Øst

Ved Store Heddinge på Stevns blev der fundet en samling helt tynde knive, skarpe som barberblade, som var lavet i den bedste kvalitet flintesten.

Brian Westen fra Museum Sydøstdanmark legede lidt med tanken om, at de otte knive ganske simpelt var blevet glem i et slags depot. Men samtidig luftede han også tanken om, at de var endt i jorden som en slags ofring til guderne.

Læs mere om den historie her og få også svar på, hvorfor knivene omtales som "blærerøvsknive"


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik