Andreas sporede stjålen elcykel, men politiet greb ikke ind: - Det er provokerende

Manglende politiindsats mod organiserede cykeltyve har fået flere cyklister til at skifte cyklen ud med en bil. Det ærgrer flere politikere, der gerne vil fremme grøn transport.

Det vækker bred politisk forargelse, at politiet ikke har villet prioritere at hjælpe Andreas Lynnerup, der i august fik stjålet sin 35.000 kroner dyre el-ladcykel.

Cyklen var nemlig GPS-chippet, og Andreas Lynnerup kunne dermed meget præcist fortælle politiet, hvor den befandt sig. Det gjorde han tre gange, men alle gangene afslog politiet at hjælpe.

- Jeg synes, det er under al kritik, når man ikke prioriterer en sag, hvor man rent faktisk kan få fanget en gerningsmand. Det er virkelig stødende for min retsbevidsthed, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen.

- Jeg er godt klar over, at politiet er rigtig presset på ressourcer, men det er enormt vigtigt, at de tager borgernes anmeldelser alvorligt, ellers så får vi et samfund, hvor borgerne mister tilliden til politiet, og det kan vi ikke have, siger de konservatives retsordfører Naser Khader.

Første gang Andreas Lynnerup ringede til politiet, var cyklen lige blevet stjålet og var på vej ud ad Amagerbrogade. Anden gang havde den været parkeret i en lukket gård ved en villa i Dragør i et døgns tid, og tredje gang var han selv taget ud til adressen og kunne igennem en gitterport se det, han selv vurderede, var en form for hælercentral.

- Det ligner sådan et bjerg af cykler, der står henslængt ovre i et hjørne. Jeg vil skyde på, at der er omkring ti elcykler, så der er for flere hundredetusinde kroner, siger Andreas Lynnerup, der også studsede over, at der også stod en større mængde brugte gasgriller.

quote Det er provokerende, når de siger, at det har de ikke tid til. Politiet er til for at hjælpe borgerne, når de er udsat for sådan noget.

Naser Khader, Konservative

- At politiet siger de ikke har tid, eller ikke vil gøre noget ved opgaverne, det, synes jeg, er brandærgerligt. Der kunne jo være mange tyvekoster, de kunne finde, og dermed altså mange sager de kunne opklare, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

- Når de bliver gjort opmærksom på, at der måske ikke bare er en stjålen cykel, men mange stjålne cykler og mange andre stjålne værdigenstande, så giver det selvfølgelig mening, at de lige tager en gang ud og kigge på hele molevitten. For det skal jo ikke være sådan, at man får den fornemmelse, at man bare helt straffrit kan stjæle cykler, siger Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre.

Junglelov eller retssamfund?

Ifølge Andreas Lynnerup, så opfordrede politiet ham til selv at tage ud og hente cyklen, selvom den formentlig befandt sig på et aflukket privat område.

Derudover siger han, at de opfordrede ham til at konfrontere tyven, hvis han var ved cyklen, og først efter konfrontationen ringe efter hjælp. Alt sammen fordi politiet ikke selv havde tid til opgaven, og det forarger flere politikere.

- Det er jo ren junglelov, hvis man selv skal tage sin ret. Hvis man selv skal ud og støve de tyveknægte op, der har taget ens cykel, og selv skal tage konfrontationen med de gerningsmænd, der står bagved. Det kan vi altså ikke have, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

- Det er provokerende, når de siger, at det har de ikke tid til. Politiet er til for at hjælpe borgerne, når de er udsat for sådan noget, siger de konservatives Naser Khader.

- At de forsvarer sig med, at de ikke har tid, det dur simpelthen ikke, og specielt ikke når der er beviser, som kan føre til, at vi fælder nogen af dem der lever af organiseret cykeltyveri, siger Karina Lorentzen fra SF.

Tyverier gør cyklister til bilister

Tirsdag kunne TV 2 Lorry fortælle om en række cyklister, der uafhængigt af hinanden har draget den konklusion, at gentagende cykeltyverier har gjort det så uudholdeligt at være cyklist, at de nu er gået helt væk fra den tohjulede som transportmiddel.

I stedet kører de nu i enten bil eller bus, og det vækker ærgrelse på Christiansborg.

quote Det går jo imod alt det, vi går og siger til borgerne. Vi vil jo gerne have at flere cykler

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti

- Vi har en 70-procents målsætning i forhold til klimaet, hvor vi simpelthen skal have reduceret vores CO2, og så kan det ikke nytte noget, at vi alle sammen tager bilen, så det er jo helt skævt, hvis folk fravælger deres cykel, fordi den gentagende gange bliver stjålet, siger Karina Lorentzen fra SF.

- Når cykeltyverier nu også kan risikere at gå udover klimabelastningen, så bliver jeg stærkt bekymret, både for folkesundheden og for vores klimabelastning, siger de Radikales Kristian Hegaard.

Indsats mod cykeltyverier skal styrkes i nyt politiforlig

Politikerne sidder i disse dage og forhandler en kommende flerårig politiaftale. Cykeltyverier har ikke hidtidig i sig selv været et emne ved forhandlingerne, men flere retsordførere vil have aftalen til at omfavne problematikken.

- Der er jo en klar opgave her omkring cykler, som politiet åbenbart ikke har tid til, så må der flere politifolk til, lyder det fra Peter Skaarup.

- Organiserede cykeltyverier er noget, man godt kunne få i spil til de igangværende politiforhandlinger, siger Naser Khader, der også har bedt justitsminister Nich Hækkerup redegøre for, hvordan han vil håndtere udfordringen.

quote Vi kommer til at opprioritere noget af det nære og lokale arbejde, så der vil være bedre mulighed for at rykke ud, når nogen ringer

Kristian Hegaard, Radikale Venstre

Selvom politiforhandlingerne endnu ikke er afsluttede, så står det klart, at lokalpolitiet skal styrkes, og det håber jeg, flere vil medvirke til, at der i højere grad er mandskab til at rykke ud og hjælpe cyklister som Andreas Lynnerup.

- Vi har snuden lige i sporet, når det handler om at sikre flere politibetjente, for der skal selvfølgelig være ressourcer til at løfte de her sager. Så vi skal gerne have nogle flere politibetjente på gaden, og vi skal også have nogle flere betjente, der kan løfte sagsbehandlingen og efterforskningen, siger Karina Lorentzen fra SF.

- Vi kommer til at opprioritere noget af det nære og lokale arbejde, så der vil være bedre mulighed for at rykke ud, når nogen ringer. Men jeg kan ikke bilde mig selv ind, eller nogen som helt ind, at det løser det her med et trylleslag, for der er selvfølgelig altid prioriteringer der skal foretages, siger Kristian Hegaard.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik