Danskere snydt for millioner af investeringssvindlere

Svindlere har siden september 2020 franarret danskere mere end 20 millioner kroner gennem investeringssvindel, hvor man bliver snydt til at investere i kryptovaluta.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være fristende at investere sine penge i bitcoins eller anden kryptovaluta i håb om en stor pengegevinst.

Men nogle investeringer kan vise sig at være det rene fup og fidus. 

Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK) har nemlig modtaget en række anmeldelser fra danskere, som er blevet narret af svindlere til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

- Vi ser desværre, at nogle af de forurettede lider meget store tab. Det får os nu til at gå ud og opfordre danskerne til at være ekstra opmærksomme og påpasselige, hvis de overvejer at investere i kryptovaluta, siger politiinspektør Jesper Kracht, der er centerchef i LCIK. 

Siden september 2020 har danskerne mistet over 20 millioner kroner til investeringssvindlere. I enkelte af sagerne har de forurettede mistet flere millioner kroner.

Kendte danskere misbrugt i svindlen

Investeringssvindlen kan ifølge politiet foregå på flere måder. Oftest kommer svindlerne i kontakt med de forurettede gennem annoncer på sociale medier eller andre steder på nettet. Svindlen kan også foregå ved, at svindleren henvender sig direkte via telefonen eller på e-mail.

I flere tilfælde er kendte danskere blevet brugt som blikfang for at få en annonce til at virke mere troværdig. Samtidig er flere danske mediers navne blevet misbrugt i svindlen.

Gode råd mod investeringssvindel

Lav et baggrundstjek

Tjek det firma, som du overvejer at handle med, forinden en investering. Undersøg på nettet, hvilke erfaringer andre har med det pågældende firma, f.eks. via det engelske finanstilsyns hjemmeside www.fca.org.uk.


Afvis at give adgang til din computer via fjernstyringsprogrammer

Giv aldrig investeringsvirksomheden tilladelse til at overtage din computer ved at godkende fjernstyring.


Vær kritisk over for investeringer, der garanterer hurtige afkast

Hvis du falder over et investeringstilbud på nettet, som lover hurtige afkast, skal du være kritisk. Afvis også uopfordrede opkald fra personer, der lover sikre investeringer.


Søg uvildig rådgivning

Søg rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering.


Gør indsigelse til banken, hvis du har mistanke om investeringssvindel

Hvis du har foretaget en kortbetaling og senere får mistanke om at være blevet udsat for investeringssvindel, kan du forsøge at gøre indsigelse til din bank.


Kilde: Rigspolitiet


Svindlen foregår over lang tid

Bliver man snydt til at investere i kryptovaluta, kan der ifølge politiet gå lang tid, før man opdager, at man er blevet bedraget.

Svindlerne fortæller nemlig ofte de forurettede, at deres investering i kryptovaluta vokser. Samtidig forsøger svindlerne ofte at lokke de forurettede til at overføre flere og flere penge. Det sker eksempelvis, når man ønsker at hæve sin investering, hvor svindlerne ofte beder en om at indbetale et gebyr.

Svindlen bliver derfor tit først opdaget, når det går op for den forurettede, at pengene fra investeringen ikke kan blive udbetalt.

- Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med at man vil hæve investeringen, og så er det for sent, siger Jesper Kracht.

Hvis nogen tilbyder at hjælpe en med at investere i kryptovaluta, er det derfor en god idé at undersøge området og virksomheden grundigt, inden man overfører nogen penge, lyder det fra politiet.

- Det bedste råd, vi kan give, er, at være kritisk og undersøge den virksomhed, man tænker at investere igennem, grundigt. Tal med nogen, du stoler på om dine planer, og involver eksempelvis din bankrådgiver eller andre sagkyndige i beslutningen, siger Jesper Kracht.Vis mere
20191016-160021-7-1920x1281we

Dødsdom til Irma-pigen:
Alle butikker lukker

Alexander Nepper

Familie holder sønnen hjemme, når der tikker sygemeldinger ind på Aula

Vis mere