Efter stribe af ukrudtsbrande - nu advarer politi og beredskab

Lørdag er der opstået flere brande, imens folk har brændt ukrudt af. Det får politi og beredskab til at komme en opfordring.

Lørdag formiddag er brandfolk og politi på den københavnske vestegn rykket ud til i alt tre brande, der er forsaget af ukrudtsbrændere.

Det oplyser Vestegnens Politi på Twitter.

- Alle heldigvis kun med mindre materiel skade på carporte mv. Men pas nu på derude. I øvrigt er uforsigtighed med ild en overtrædelse af beredskabsloven, og straffes med bøde, lyder det.

Artiklen fortsætter efter tweetet.

Til TV 2 Lorry bekræfter Lars Guldborg, der er vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, at ukrudtsbrandene har været i henholdsvis Hvidovre, Vallensbæk og Gladsaxe.

 Derudover er politikredsen rykket ud til en fjerde brand, som man først troede var en ukrudtsbrand, men viste sig ikke at være det.

- Det er det samme, der sker. Folk bruger deres ukrudtsbrændere og kommer så for tæt på carport eller anden bygning. Så står det og ulmer, og når det så har stået og ulmet og folk ikke længere er opmærksomme på det, så får det pludselig fat og bryder ud.

- Folk bruger mange gange ukrudtsbrænderen forkert. De brænder ukrudtet af, men de skal egentlig bare svitse det ganske kort, siger han.

Ukrudtsbrændere er skyld i mange brande

Tidligere lørdag opfordrede Hovedstadens Beredskab folk til at bruge deres sunde fornuft, når de brænder ukrudt af.

Det skete, efter at beredskabet var rykket ud for at slukke de to brande i henholdsvis Vallensbæk og Hvidovre, hvor netop ukrudtsbrændere var skyld i branden.

Frank Mikkelsen, der er vagthavende operationschef hos Hovedstadens Beredskab, fortæller til Ritzau, at netop ukrudtsbrændere er skyld i mange brande på denne årstid.

- Det er vores antagelse, at der bliver brændt i for lang tid, og det foregår for tæt på buskads eller bygninger, som der kan gå ild i, fortæller Frank Mikkelsen.

De to brande lørdag opstod på Klintsøvej i Vallensbæk og på Brøndbyskel i Hvidovre. De blev slukket af brandfolk fra henholdsvis Beredskab 4K og Hovedstadens Beredskab.

Både i Vallensbæk og i Hvidovre var det udbygninger, så som garager og skure, der gik ild i.

- I begge tilfælde var det bygninger, som var i sammenhæng med beboelse, men begge brande blev slukket, inden der skete spredning til beboelsen, fortæller Frank Mikkelsen.

Ingen faste regler

Ifølge operationschefen findes der ikke nogen faste regler om, hvordan man skal anvende en ukrudtsbrænder. Han opfordrer til, at man bruger sin sunde fornuft og tilpasser brugen til forholdene.

- Der er ikke noget afstandskrav, men man skal tage hensyn til blæsten, og om vinden bærer i retning af bygninger, buskads eller andet, der kan brænde. Og så skal man tage hensyn til, hvor tørt der er, siger Frank Mikkelsen.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen øges risikoen for brand, hvis ukrudtsbrænderen bruges forkert. Meningen med apparatet er, at det kortvarigt skal opvarme planten. På den måde fordamper vandet, og ukrudtet dør ud.

I faktaboksen herunder kan du se fem gode råd til, hvordan man undgår, at der opstår brand, når man brænder ukrudt af. Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Fem gode råd til at undgå brand, når du bruger ukrudtsbrænderen

1. Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde.


2. Ukrudtet skal svitses – ikke brændes.


3. Brug ikke ukrudtsbrænder, hvis det er tørt eller blæser.


4. Hold et vågent øje med, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op.


5. Hav altid vand i nærheden.

Hvis man fortsætter opvarmningen, til planten forkuller, er der derimod risiko for, at der kan opstå brand, lyder det i advarslen fra Sikkerhedsstyrelsen. Og det billede kender Frank Mikkelsen også. Derfor kommer han med samme opfordring som Lars Guldborg.

- Vi plejer at sige, at det skal svitses, ikke brændes, siger han.

Han opfordrer desuden til, at man har vand i nærheden af ukrudtssvitsningen, hvis ulykken trods den almindelige agtpågivenhed alligevel skulle være ud.

- Ved de to brande i dag havde man vandslanger liggende. Det er en god idé, for så har man mulighed for at slukke ilden eller måske at forsinke spredningen, indtil vi når frem, siger Frank Mikkelsen.

I klippet nedenfor kan du se et tidligere indslag fra TV 2 Lorry, der sætter fokus på brug af ukrudtsbrændere. 

Falck kører hvert år ud til mere end 200 brande om året, som skyldes ukrudtsbrændere

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik