Forslag om kirkeritual skuffer politikere

Skal homoseksuelle kunne indgå registreret parforhold i folkekirken, skal det kaldes et ægteskab - eller skal der blot være et officielt velsignelsesritual i kirken?

Det er nogle af de mange spørgsmål, et ekspertudvalg nedsat af kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) svarer på i en rapport, som ventes offentliggjort i morgen.
Ifølge en lang række centrale kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med, har et stort flertal i udvalget dog kun kunnet enes om at anbefale den laveste fællesnævner: et autoriseret ritual for kirkelig velsignelse af par, der forinden har indgået registreret partnerskab på rådhuset. I dag bruges et lignende - uautoriseret - ritual i syv stifter. Derudover er der en stribe mindretalsudtalelser.
At udvalget dermed ikke anbefaler en egentlig vielsesordning skuffer mange politikere fra oppositionen. Det skriver Kristeligt Dagblad.
"Vi synes, der skal være fuldstændig ligestilling mellem ægtepar af samme køn og ægtepar af hvert sit køn," siger den radikale kirkeordfører, Bente Dahl.
Hendes socialdemokratiske kollega, Karen Klint, understreger, at det kræver en lovændring at "ophæve forbuddet" mod, at kirken kan vie homoseksuelle.
"Hvad kirken vil bruge af ritualer er slet ikke Folketingets sag. Som lovgivere skal vi kun forholde os til lovgivningen," siger hun.
Liberal Alliances ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, er på linje med den øvrige opposition, men afviser endnu mere kontant et nyt ritual som svar på de homoseksuelles krav:
"Hvis det ender med det, er det et mikroskridt. Liberal Alliance går ind for, at homoseksuelle skal kunne indgå et ægteskab, uanset om det sker i en kirke, i et andet trossamfund eller på rådhuset," siger han.
Det forslag har regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne hidtil afvist. Venstres kirkeordfører, Per Bisgaard, siger nu, at han vil lytte til, hvad kirkens bagland - biskopper, præster og menighedsråd - mener.
Enkelte borgerlige folketingsmedlemmer, især fra Venstre, var i foråret parate til at stemme for forskellige forslag om, at homoseksuelle skulle kunne vies i kirken, men det blev de forhindret i, da regeringen krævede partidisciplin. Der er ellers tradition for at stille medlemmerne frit i etiske spørgsmål.
Oppositionsforslagene fik Birthe Rønn Hornbech (V) til trække i nødbremsen og nedsætte sit udvalg med flere biskopper og fremtrædende debattører. Hun ville give folkekirken lejlighed til at gå i dybden med emnet, inden Folketinget tog stilling.
Birthe Rønn Hornbech vil først afsløre regeringens holdning til udvalgets anbefalinger senere. Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger støtter en stor gruppe i udvalget, men ikke et flertal, at homoseksuelle får lov at registrere deres parforhold i folkekirken.
I Folketinget mener oppositionen, at det skal kaldes et ægteskab, uanset om det indgås af to personer af samme køn. Og loven vil blive ændret før eller siden, mener Simon Emil Ammitzbøll:
"Det er som at få fjernet hår på ryggen. Man kan vælge at gøre det hurtigt, så det ikke gør ondt ret længe, eller man kan trække pinen ud."


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik