Mens København skriger på studieboliger, står 120 lejemål tomme 15 kilometer væk

Tusindvis af studerende er midt i den årlige kamp for en attraktiv studiebolig. Og selv om der fortsat er ledige af slagsen spiller kort afstand til uddannelsesstedet fortsat en stor rolle.

Florian Bytyqi er 19 år - og som tusindvis af andre kommende studerende er han midt i en intens jagt på en studiebolig:

- Siden jeg fik at vide, hvor jeg skulle starte, har jeg søgt. Det er meget svært, siger Florian Bytyqi.

Om kort tid skal tusindvis af nye studerende i gang med uddannelse. Og situationen omkring manglende studieboliger er absolut velkendt.

- Det er meget presset. Det har det også været de tidligere år, og det er lidt mere presset i år, er vores klare oplevelse, siger Rasmus Okholm-Hansen, indstillingschef i  Centralindstillingsudvalget til TV 2 Lorry til spørgsmålet om, hvordan status på studieboligerne ser ud i år.

quote De fleste giver udtryk for, at de troede man inden for nogle få måneder kunne få en studiebolig i omegnen af København. Og det kan man ikke nødvendigvis. 

Rasmus Okholm-Hansen, Indstillingschef, Centralindstillingsudvalget

Desperate studerende

Det Centrale Indstillingsudvalg (CIU, red.) - en organisation, som skal forsøge at fordele kollegier og ungdomsboliger på en rimelig måde - mærker igen i år en tydelig desperation, når de bliver kimet ned af håbefulde studerende på boligjagt.

- De fleste giver udtryk for, at de troede man inden for nogle få måneder kunne få en studiebolig i omegnen af København. Og det kan man ikke nødvendigvis, siger Rasmus Okholm-Hansen.

quote Hvis jeg skal være helt ærlig er min første prioritet så tæt på centrum af København som muligt. Så det håber jeg på. 

Florian Bytyqi, kommende studerende, CBS

Situationen er den samme i det meste af hovedstadsområdet. Også i Roskilde og Helsingør melder CIU om ventelister på studieboliger. 

Men hvis man som studerende er villig til at rejse, er der i øjeblikket mange ledige kollegieværelser - bare femten kilometer fra København.

Her bygger Gefion Group for tiden en tidligere erhvervsejendom om til moderne kollegieboliger.

Problemet er bare, at de ikke er sådan lige at få afsat. Heller ikke den kommende CBS-studerende Florian Bytyqi bider umiddelbart på, da TV 2 Lorry tager ham med til Ballerup for at fremvise de spritnye studieboliger.

TV 2 Lorry tager Florian Bytyqi med ud til Ballerup, hvor derer rigeligt med studieboliger til billige penge.

Mere end 120 ledige lejemål

Vi præsenterer Florian Bytyqi for de 260 kollegieværelser fra 33 kvadratmeter og opefter. Med eget bad, køkken og til en husleje alt inklusive fra 4.000 kroner efter boligsikring.

- Vi satser meget på at skabe et community med liv og miljø. Vi har fitnessrum i kælderen, løbebaner, filmrum og sågar yogacirkler. Udover køkkener på alle værelser er der også store fælleskøkkener. Og bordfodbold og bordtennisborde, siger administrerende direktør I Gefion Group, Thomas Færch.

Administrerende direktør i Gefion Group, Thomas Færch, fortæller til 19-årige Florian Bytyqi om planerne for det nye kollegie. Foto: TV 2 Lorry
Administrerende direktør i Gefion Group, Thomas Færch, fortæller til 19-årige Florian Bytyqi om planerne for det nye kollegie. Foto: TV 2 Lorry

Kollegiet står klar i oktober. Men på trods de mange faciliter er der fortsat mere end 120 ledige lejemål.

- Vores eneste bud kan være, at de studerende måske synes, at der er for langt, hvis de skal læse inde i city, siger Thomas Færch.

Nærhed til uddannelsesstedet spiller afgørende rolle

Og selv om Florian Bytyqi er imponeret over værelserne, fællesfaciliteterne og det SU-venlige huslejeniveau, vil han ikke flytte til Ballerup.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, er min første prioritet så tæt på centrum af København som muligt. Så det håber jeg på. Og det er det, man helst vil, når man skal bruge meget tid på sit studie, siger han.

Mange andre studerende har det på samme måde. Alligevel skal de tomme kollegieværelser i Ballerup nok blive lejet ud, mener det Centrale Indstillingsudvalg.

- Det er rigtigt, at hvis man giver de studerende et helt frit valg, så vil de helst bo tæt på uddannelsen. Det er også fremmende for deres gennemførsel og deres studieliv. Men der er masser, der gerne vil bo i omegnskommunerne, siger Rasmus Okholm-Hansen.

Studieboliger skyder op - men de er dyre

I årevis har København skreget på flere studieboliger, men ifølge Rasmus Okholm-Hansen er det kun begrænset, hvor stor effekt de studieboliger, som rent faktisk skyder op i byen, har i det store billede.

- Det er man heldigvis gået i gang med, men en god del af dem er faktisk så dyre, at de studerende har svært ved at betale dem, siger Rasmus Okholm-Hansen.

Florian Bytyqi bor i Randers, men skal begynde sit studie på CBS til september. Også for ham er størrelsen på huslejen vigtig.

- Det skal selvfølgelig helst være SU-venlige priser. Jeg skal jo lige vænne mig til byen, og indtil jeg finder arbejde. Det tager jo også lidt tid, så jeg har jo kun SU'en at gøre godt med, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik