Socialdemokratiet mister grebet om hovedstadsområdet: "Dybt bekymrende for partiet"

Det er en tydelig tendens, at Socialdemokratiet er gået tilbage i hovedstadsområdet, mener ekspert, der kalder det både "markant" og "dybt bekymrende".

Socialdemokratiet går markant tilbage i adskillige af hovedstadsområdets kommuner.

Herlevs borgere har sendt partiet 11,4 procent tilbage, hvorfor Socialdemokratiet, der ellers sad som storfavoritter til at bevare det absolutte flertal, måtte give afkald på netop det.

I Albertslund, der altid har været ledet af socialdemokrater, fik partiet ligeledes et rap over nallerne og er gået 7,8 procent tilbage.

Selv i Roskilde, hvor partiet ellers historisk plejer at stå stærkt, er Socialdemokratiet gået tilbage med intet mindre end 17,8 procent.

En klar tendens i hovedstadsområdet, men ikke desto mindre en markant og overraskende udvikling, siger Martin Vinæs Larsen, der er valgekspert, ph.D. og lektor på Statskundskab ved Aarhus Universitet, til TV 2 Lorry:

- Det er meget voldsomt og meget markant. Jeg tror, at det her bliver et af Socialdemokratiets dårligste valg i hovedstadsområdet nogensinde.

- De går ned med mere end 10 procent i mange af hovedstadens kommuner, og selvom de stadig har magten flere steder, så er det jo bekymrende for partiet.

Skal tages alvorligt

Det er hverken forsvundne SMS'er, slagtningen af en hel industri eller andre sager, som landspolitisk har fyldt hos vælgerne i hovedstadsområdet, der har kostet stemmer til arbejderpartiet.

Det har nemlig været en klar strategi fra partiets side længe at hente stemmer i provinsen - på bekostning af stemmerne fra de typisk højtuddannede storbyboere, siger Martin Vinæs Larsen.

Og Socialdemokratiet kan blive tvunget til at tage resultatet alvorligt, mener han.

- Det er dybt bekymrende for Socialdemokratiet. Det vil være et debatemne i forhold til, om de skal fokusere mere på København - også nationalt - og om de er blevet for meget et provinsparti. Det koster i de store byer, også byer som Roskilde, siger han.