Legendarisk is og Olsen Banden-stemning: Her er de bedste cykelture for hele familien

Du kan nå frem til ukendte tidslommer, særprægede stemninger og søde overraskelser med din cykel. Vi har bedt flere cykeleksperter om at finde de bedste cykelruter til dig og hele familien.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Artiklen blev oprindeligt udgivet i 2021, men vi synes stadig, den har masser at byde på. God fornøjelse.

Du har sikkert allerede smidt et håndklæde over styret på vej til stranden eller en picnickurv på bagagebæret en lun sommeraften - men måske du har appetit på en lidt længere tur ud i det blå?

Skal du så lægge dig i halen af lycraklædte pedaltrampere?

Ikke nødvendigvis, for mindre kan også gøre det. 

På landevejene i hovedstadsområdet er der nemlig også gode muligheder for, at kæresteparret, børnefamilien eller eventyreren kan drage ud på oplevelse sammen eller hver for sig.

Her i artiklen finder du således inspiration til overkommelige og fantastisk flotte ture i hovedstadsområdet - og der er naturligvis også indlagte stop ved iskiosker og bagerier.

TV 2 Lorry har sammen med et hold eksperter bestående af nuværende og tidligere professionelle cykelryttere samt en passioneret motionist og cykelbogsforfatter samlet fem fantastiske cykelruter, som du måske ikke kendte i forvejen. Selvom nogle af ruterne forlader hovedstadsområdet, har de dog alle udgangspunkt heri.

Søger du en lidt længere tur med flere udfordringer? Så klik her, hvor du får eksperternes hemmelige træningsruter. 

Hvis du har navigationsudstyr til din cykel fra eksempelvis Garmin eller Wahoo, kan du downloade ruterne som GPX-fil, så du nemt kan overføre dem til din enhed. Du kan også granske ruterne på de interaktive kort her i artiklen.

Første ekspert til at dele favoritruter er Michael Mørkøv.

Michael Mørkøv - Vestvolden og sløjfer på Kalvebod Fælled

Michael Mørkøv er professionel cykelrytter for Deceuninck - Quick-Step. Han er 36 år gammel og er vokset op i Kokkedal. Han bor i dag i Rødovre med sin kone og to børn på fem og syv år.

- Hvis man som jeg bor i periferien af København er det fantastisk at have volden (Vestvolden er 14,2 kilometer lang og strækker sig fra Utterslev Mose gennem København, Rødovre, Brøndby og Hvidovre kommuner til strandengene i Avedøre). Den kan man ret nemt komme til mange steder fra. Der er rigtig mange gode stisystemer - også på de helt smalle stier langs åløbet.

- Når mine børn begynder at kunne cykle lidt mere vil jeg tage en citybike eller en mountainbike og køre med dem op på volden. Jeg vil krydse den, og så køre over i Vestskoven mod Albertslund, Taastrup og Risby. Der er så mange gode ruter i det område - både på asfalt og på grusveje, hvis man har de lidt bredere dæk på. Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser. Et god råd kan også være at planlægge efter supercykelstierne.

- Man kan også fortsætte ved at køre via volden til Avedøre og så over broen til Amager Fælled. Der er muligheder for en lidt længere familietur. Her vil jeg anbefale en kop kaffe og et stykke bagværk ude hos Grannys i Dragør.

Michael Mørkøvs ruter:

50 kilometer

58 kilometer

Michael Mørkøvs GPX-filer:

— Vestegnen, 0.10 MB — Rundt om Kongelunden, 0.08 MB
Hovedstadsområdet byder på smukke cykelruter for hele familien.
Hovedstadsområdet byder på smukke cykelruter for hele familien.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Trine Schmidt - Et flot slot og en legendarisk is

Trine Schmidt er opvokset i Ganløse og bor i dag i Frederikssund. Hun indstillede cykelkarrieren i juni som 33-årig efter en 14 år lang karriere med flere medaljer på banen og et dansk mesterskab i enkeltstart.

- Fra Frederikssund er der mulighed for at køre en god familietur ud til Selsø Slot. Der er meget, meget flot. På samme rute kan man også køre forbi Jægerspris og få den legendariske og kæmpestore Jægerspris-is (Poulsens Ishus, red.). Den er meget populær.

(Ruten herunder går ikke forbi Selsø Slot. Slottet er dog fremhævet med en markør)

Trine Schmidts rute:

43 kilometer

Trine Schmidts GPX-fil:

— Familietur med is i Jægerspris, 0.40 MB

Mikael Jalving - Olsen Banden-stemning på Amager

Mikael Jalving er historiker, debattør og forfatter - og står blandt andet bag ‘Cykling er min kirke’ - en bog om en motionscyklists kærlighed til sporten. Han er 52 år gammel og bor i København.

- Kør over Sjællandsbroen og tag den smukke sti langs diget helt ud til Kongelunden. Her er asfalt, hav, himmel og frisk vind. Kør så ind på Kongelundsvej forbi det gamle Kongelundsfort og videre ud til Søvang og Dragør, hvor man får god is og kaffe - og pigerne bare ser bedre ud. Sejlklubben har også en fin lille café, hvor man kan få en god, dansk frokost.

- Derefter hjem forbi lufthavnen ad Kystvejen og mærk flyene lande lige hen over hovedet på dig. Og tag så Amager Strandvej helt op til Prags Boulevard. På vejen passerer du de nye, monstrøse højhuse og det dyre Hipsterkøbenhavn, men man aner alligevel lommer af Olsen-Banden-stemning i sidegaderne. Hvis du godt kan lide det sidste, så besøg BenBen Cykler på Prøvestensbroen 3a. De laver deres egne cykler i stål og titanium og reparerer stort set alting. Hvis Ben kan lide dig, tilbyder han en kop kaffe. Men lad være med at bede om det.

Mikael Jalvings kort:

38 kilometer

Mikael Jalvings GPX-fil:

— Amager, 0.05 MB

Per Bausager - verdensmesterens bager

Per Bausager er 64 år og tidligere professionel cykelrytter. Han bor i Gevninge i Lejre Kommune. 

- Turen til Skjoldnæsholm er en meget klassisk og populær rute for lokale cykelryttere når den står på en let rulletur. I princippet er det en tur rundt om Bistrup-skovene, og vejen går flere gange igennem skov. Det er en naturskøn tur med en del bakker. Ingen af dem er dog skræmmende. Dog passeres i finalen den efterhånden legendariske Abbetvedbakke.

- På denne tur indtages kagen og kaffen hos Lejrebageren. Turens korthed fordrer ikke stop undervejs, og der er ikke bedre bud end den lokale bager, som oven i købet har vist sin dedikation till cyklingen ved at lave en bryllupskage til Mads Pedersen (dansk cykelrytter, der blev verdensmester i 2019, og som dengang boede i Lejre, red.).

Per Bausagers rute:

33 kilometer

Per Bausagers GPX-fil:  

— Skjoldnæsholm-turen, 0.05 MB


20221219-100144-A-1920x1279we

Overblik: Sådan påvirkes hovedstaden af Distortion

Øresundsbroen

Poul Erik undrer sig: Hvorfor koster en returbillet over Øresundsbroen 880 kroner?