Vandrerute med lidt ”fjollet” navn skal få folk på tur i Nordsjælland

Den nyligt indviede vandrerute er knap 53 kilometer og bevæger sig gennem det varierede nordsjællandske landskab.

Caminoen, Camønoen, Amarminoen og nu Halsninoen. 

Den ene vandrerute inspirerer til den næste. Så vi har rig mulighed for at komme ud på stierne og blive en del af det, som min mors veninde kalder en folkevandring. 

For mens kulturlivet har været lukket land, har mange fået øjnene op for oplevelser i naturen.

I slutningen af december indviede Halsnæs Kommune en ny vandrerute, der strækker sig fra Hundested Havn til Strø Bjerge nær Ølsted.  

quote Vi ville gerne vise, at Halsnæs altså er noget særligt

Christian Oxenvad, projektleder

Jeg har allerede lagt en forårstur i kalenderen, for de dele, jeg allerede har gået, byder på rå, varieret og smuk natur. Mon ikke der er mere af det i vente på de andre strækninger. 

I programmet OPLEV mødtes jeg med projektlederen Christian Oxenvad, der har brugt det seneste år på at samle de eksisterende stier til en samlet rute, hvor vi er velkomne til at trave. 

- Vi har mange stier i forvejen, men vi manglede en sammenhæng, siger Christian Oxenvad, der er projektleder for Halsninoen i Halsnæs Kommune, og fortsætter:

- Vi ville gerne vise, at Halsnæs altså er noget særligt, så det er også derfor, den har fået det her lidt fjollede navn; Halsninoen. 

Vi gik en lille bid af turen og endte i kraftig blæst med en overvældende udsigt ved bronzealderhøjene ved Dragebjerg.
Vi gik en lille bid af turen og endte i kraftig blæst med en overvældende udsigt ved bronzealderhøjene ved Dragebjerg.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Al slags natur

Det er fantastisk at vandre om sommeren, men blæst og vintertemperatur kan bestemt også noget. 

Vi var ude en dag, hvor vinden ruskede i træerne og knolden. Vi gik langs Danmarks største sø, Arresø, hvor en lille afstikker fra ruten gik ud på en badebro med en smuk udsigt over søen. 

I det hele taget skulle ruten byde på natur af - næsten - alt det bedste, vi kan præstere herhjemme. 

- Det er en helt utrolig symfoni af forskellige landskaber. Vi har stort set næsten alle danske landskabstyper. Alle på nær højmose. Det er strandenge, morænelandskaber eller gammel hævet havbund, fortæller Christian Oxenvad.

Det var denne fantastiske udsigt, vi mødte ved bronzealderhøjene. Vi så også en sølvhejre, hvilket Christian Oxenvad siger, er en bonus.
Det var denne fantastiske udsigt, vi mødte ved bronzealderhøjene. Vi så også en sølvhejre, hvilket Christian Oxenvad siger, er en bonus.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Der er mulighed for at gå hele turen på en weekend, eller man kan vælge en udvalgt bid til en formiddagstur. 

Du kan læse mere om ruten her, samt finde en pdf med kortet. 

Og så kan du se hele programmet OPLEV, hvor vi også var en tur i Rundetaarn og spiste en populær tysk delikatesse på Vesterbro i videoen herunder:

Vi skal op i højden for at opleve udstillingen Eventyrtårnet i Rundetaarn, hvor H.C. Andersens berømte eventyr er i fokus. Så sætter vi tænderne i en fastfood delikatesse, som får folk til at stå i kø langt ned ad gaden på Vesterbro, og vi går en bid af den nye vandrerute, Halsninoen, der går gennem smuk og varieret natur i Halsnæs.

_