SF: Øresund skal være havreservat

Øresund skal have status af beskyttet havreservat, mener SF. Det unikke havmiljø og rene vand skal sikres i fremtiden mod byernes vækst og forurening.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øresunds strande og havne myldrer med badende børn og voksne, padleboards, surfere og sejlere og kajakker, der nyder godt af det rene havvand, som vi har adgang til midt i og nær storbyen. 

Vandet er så rent, at de fisk, som folk fanger i havnen kan spises. Det er helt unikt for en storby. Og det skal vi holde fast i, siger Sisse Marie Welling, der spidskandidat for SF i København.

- København bliver igen og igen kåret som en af verdens bedste storbyer at bo i, og byen vokser hver måned med 1000 nye mennesker. Det er blandt andet på grund af vores rekreative områder, og her har København en helt unik særstatus som havneby, fordi vi kan bruge havet og havnene både rekreativt og hververvsmæssigt. Det kan man ikke i andre storbyer i verden, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

quote Det er nødvendigt at lave et havreservat for at forbedre forholdene og holde fast i det. Ellers kan det let gå til grunde

Sisse Marie Welling, spidskandidat, SF, København

Særligt fint havmiljø

I Øresund er der alt fra lavvandede bugter og vige med ålegræs og havgræs, over blød mudderbund til stenrev og klippekyster fyldt med alger. Det giver gode og forskelligartede levesteder for Sundets over 100 forskellige fiskearter, og alle de sjældne dyresamfund. Det varierede dyreliv er med til at holde vandet rent, tiltrækker mange fugle og sundet er også hjemsted for sæler. Er man heldig kan man se marsvin og delfiner. 

- Øresund er et unikt havområde, mmed en fin biodiversitet. Det er nødvendigt at lave et havreservat for at forbedre forholdene og holde fast i det. Ellers kan det let gå til grunde, siger Sisse Marie Welling fra SF.

Stop sandsugning og styr spildevandet

SF vil samle partierne i Folketinget og få regeringen til at kontakte den svenske regering. Den skal foreslå, at Øresund skal være dansk-svensk havreservat.

SF ønsker at sikre den gode vandkvalitet, ved at få renset spildevandet endnu bedre end i dag, så vandet bliver endnu renere. Og opretholde forbuddet med fiskeri med trawl. Noget, der allerede har gjort, at havbunden er forholdsvis uforstyrret og at der hersker en stor biodiversitet i Øresund.

- Desuden vil det skulle sikres at god økologisk vandkvalitet opnås bl.a. gennem krav landbrugets forurening og rensning af overløb fra renseanlæg, siger Sisse Marie Welling.

Og det vil kræve at der laves særlige regler for landbrugets udledning af kvælstoffer i regionen. Men især råstofudvindingen i sundet skal stoppes:

- Vi er nødt til at få sandsugningen stoppet, for den forstyrrer for alvor livet i Øresund, siger Sisse Marie Welling.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

billede 123

Til galla på slottet: Her er de 18-årige, der skal fejre prins Christian

ba3b83ec-77a8-4b8d-b909-647638b48c93

Fotogen skypumpe spottet over Øresund

20230924-155339-L-1920x1278we

F.C. København vinder over Brøndby IF

Vis mere
20230924-150951-L-1920x1278we

Politi med klar besked til fodboldfans efter derby

Remabanden sociale medier TikTok butiksmedarbejder butiksarbejde fritidsjob ungarbejder Rema 1000 Hillerød købmand

Chefen var ikke fan af idéen: Nu følger 58.000 med i drengenes sjove videoer

Vis mere