Men der skal ikke være noget at frygte, når en utilsigtet hændelse indrapporteres. Det er et læringsværktøj for sundhedspersonale og myndigheder, hvor man ikke skal frygte for konsekvenserne ved at indberette hændelser.
Det fortæller Torsten Larsen, der er sektionsleder i Vidensformidling og Læring i Styrelsen for Patientsikkerhed.
- UTH-ordningen fungerer i det danske sundhedsvæsen, så vi kan rapportere forebyggelige fejl. Så vi efterfølgende kan lære af dem, forebygge dem og forhindre, at hændelsen igen sker for andre patienter, siger Torsten Larsen til TV 2 Lorry.
Da formålet med ordningen er, at UTH'erne er ment som et læringsredskab, hvor det er indholdet af rapporteringerne, der er væsentligt, så mener Styrelsen for Patientsikkerhed heller ikke at UTH-ordningen kan anvendes statistisk.
- Dermed ikke sagt, at de ikke har en stor nytte, for det har det. Det er bare ikke til statistisk anvendelige formål og for at se udviklingen over tid, siger Torsten Larsen.
Han oplyser dog, at Styrelsen for Patientsikkerhed, kommunerne og regionerne er i gang med modernisere systemet, herunder hvordan nøgletal for rapporteringen kan anvendes bedre. Dog må det ikke ske på bekostning af UTH'er som et læringsredskab.
- For så risikerer man at fokusere på at nedbringe antallet af UTH’er, fremfor at lære af dem, siger Torsten Larsen.
Han oplyser at Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder på, at fokusere mere på de hændelser, hvor der kan være en alvorlig risiko for patientsikkerheden med henblik på at lære af dem. Samtidig betyder moderniseringen af ordningen, at sundhedspersonalet selv skal vurdere fremover om mindre alvorlige UTH'er skal rapporteres.