Pas på, rotter! Big Brother is watching you

I Køge vil de jagte rotter med en helt ny og smart teknologi, der kan overvåge rotternes adfærdsmønster i en hel kommune.

Der bliver flere og flere af dem. Rotterne. Det gør der også i Køge. Men her har de nu som den første kommune i Danmark investeret i en helt ny teknologi, der gør det muligt at overvåge rotternes adfærd.

Teknologien er en sensor, man sætter på rottefælderne, som kan registrere en lang række data om rotten. Den kan både fortælle, hvad temperaturen var, da fælden klappede over rotten, hvilken madding der sad i klapfælden, selvom rotten har nået at spise det, hvad tid rotten gik i fælden, og hvor rottefælden helt præcist stod.

- På den måde kan kommunen overvåge rotternes adfærdsmønstre, og se om der er en sammenhæng for eksempel imellem temperatur, typen af madding og fangst, fortæller Rune Barslund, der er administrerende direktør i teknologivirksomheden Arctic Systems, der har opfundet sensoren.

Big Brother med rotter

Rune Barslund sammenligner teknologien med det gamle tv-program Big Brother, hvor seere kunne følge en gruppe menneskers færden.

- Det er Big Brother med rotter. Vi kan overvåge rotterne i en hel kommune, og om et år, når vi har været alle årstider igennem, har vi et fuldt billede af rotternes færden i lige netop Køge Kommune, siger Rune Barslund.

Via en app får rottefængerne også besked, når der er gået en rotte i fælden, og på den måde kan de også spare både penge og tid på, at rottefængerne kun skal tjekke fælder, når der er noget at komme efter.

Køge Kommune håber på ny viden

Projektet med den nye teknologi på kommunens rottefælder kører i første omgang i et år, og i Køge Kommune håber man på, at den nye metode kan vende tendensen med, at der bliver flere og flere rotter:

- Det er en spændende teknologi og helt ny måde at tænke på i forhold til rottebekæmpelse. Hvis vi kan mindske og måske i nogle henseender helt fjerne anvendelsen af gift mod overfladerotter, er det en ubetinget succes, siger Erik Swiatek, formand for Teknik- og Ejendomsudvalget i Køge Kommune, ifølge en pressemeddelse.

Sensoren vil i første omgang blive sat på en lang række udvalgte rottefælder i kommunen ved offentlige bygninger.

Så mange rotteranmeldelser får Køge:

I 2013 fik Køge Kommune 1.437 anmeldelser om rotter.
I 2017 var antallet af rotteanmeldelser steget til 2.029.

Det er årets første og sidste måneder, der sædvanligvis topper med flest anmeldelser.

Kilde: Køge Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik