Mountainbiking boomer i Danmark, og flere end nogensinde søger på terrænferme cykler mod skovene rundt om København i jagten på naturoplevelser og adrenalinkick på de mange krævende spor.
Men for en eller flere mountainbikere i Rude Skov med hang til den teknik- og hastighedsbetonede sub-genre, downhill, har de eksisterende spor ikke været udfordrende nok til at stille desperadotrangen.
Det kunne naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen konstatere, da han tirsdag var ude for at følge op på et tip om et ulovligt spor i den populære skov.
Et stykke afsides fra de officielle og autoriserede spor i Rude Skov fandt han et halvfærdigt, hjemmelavet og helt hasarderet forsøg på en bike park (et anlæg med ramper, hop, sving og andre forhindringer).
- For det første har de ikke tilladelse til det, for det andet har de gravet nogle nærmest mandsdybe huller i skoven, og for det tredje har de bygget det på en måde, hvor det er helt uforsvarligt, siger han til TV 2 Lorry.
- Helt uforsvarligt
Mountainbikespor i statsskove som Rude Skov skal bygges i samarbejde med – og ikke mindst med tilladelse fra – Naturstyrelsen, blandt andet for at sikre, at sporet tager højde for både den omkringliggende natur og rytternes sikkerhed.
Hverken styrelsens accept, naturen eller sikkerheden har de autonome sporbyggere haft for øje, forklarer Jes Aagaard.
- De har bygget det på en måde, så man aldrig nogensinde ville give tilladelse til det. Hvis en mountainbikekører uden kendskab til det eller en mindre erfaren forvilder sig ind på det ulovlige spor, risikerer man at slå sig selv ihjel. Det er helt uforsvarligt, siger Jes Aagaard.
Downhill mountainbiking
Downhill er en af tre hovedgenrer inden for mountainbiking – de to andre er den olympiske disciplin cross-country og hybridgengren enduro.
Som navnet antyder, foregår downhill ned ad en bakke eller et bjerg, i konkurrencesammenhæng oftest som én lang kontinuerlig nedkørsel på tid.
Downhill-spor har indlagte forhindringer som ramper med hop, teknisk krævende sving, stenede passager og generelt udfordrende terræn.
Cykler inden for downhill-genren adskiller sig fra de mere gængse cross-country (eller XC) mountainbikes ved at have større grad af affjedring, bredere dæk og lavere saddelhøjde.
Mens cross-country oftest køres på med både op- og nedkørsler og flade veje og kan klares med en hjelm, der kun dækker det øverste af hovedet, køres downhill med en hjelm, der dækker hele hovedet og oftest med beskyttelse omkring nakke, ryg, knæ og albuer.
Sporlaug tager afstand til autonome sporbyggere
Rude Skov med dets relativt bakkede terræn og stejle skovskrænter er ellers et tilflugtssted for mange danske mountainbikere, der dyrker downhill. Der er flere godkendte spor i skoven, som også huser en bike park med ramper, hop, sving og andre strabadser.
Bag vedligeholdelsen og opbyggelsen af bike parken står et såkaldt sporlaug. Her opfordrer de til, at man som mountainbiker afholder sig fra det ulovlige spor og holder sig til bike parken.
- I sporlauget tager vi kraftigt afstand fra de ulovligt byggede spor. Vi kæmper for parken og vil hellere snakke om det positive og gode forhold, vi har til Naturstyrelsen, siger Thomas Bay Nielsen fra Rude Bike Park Sporlaug og fortsætter:
- Vi har intet med de ulovlige spor at gøre, og ved ikke hvem der bygger der. Vi opfordrer blot folk til ikke at gøre det.
Fører til politianmeldelse
Foruden at være livsfarligt, mener Naturstyrelsen også, at det ulovlige spor med dets byggeri har forårsaget ødelæggelser af naturen. Derfor vil styrelsen tage affære snarest.
- Vi fjerner det. Vi har aftalt med styrelsen, at vi kommer til at politianmelde det, for det er en overtrædelse af Naturbeskyttelsesloven, siger Jes Aagaard.
Naturbeskyttelsesloven
Naturbeskyttelsesloven skal værne om landets natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og plantelivet.
Loven tilsigter særlig at:
1) at beskytte naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder og de landskabelige, kulturhistoriske, naturvidenskabelige og undervisningsmæssige værdier,
2) at forbedre, genoprette eller tilvejebringe områder, der er af betydning for vilde dyr og planter og for landskabelige og kulturhistoriske interesser, og
3) at give befolkningen adgang til at færdes og opholde sig i naturen samt forbedre mulighederne for friluftslivet.
Naturvejlederen understreger, at Naturstyrelsen oplever et godt samarbejde med sporlaugene i de danske skove, og at ulovlige spor i en grad lig det i Rude Skov er forholdsvis sjældne.
Der er over 700 km mountainbikeruter på Naturstyrelsens arealer fordelt på 60 forskellige mountainbikeruter. Men ifølge projektet OnTrail, et samarbejde mellem DCU, DGI og Naturstyrelsen, er der i omegnen af 200 officielle spor – og måske tæt ved 350 i alt i Danmark.
I år 2000 var der blot ét spor.
Ifølge Idrættens Analyseinstitut under Kulturministeriet er der på både dansk og europæisk plan en kraftigt stigende efterspørgsel efter velegnede og udfordrende mountainbikeruter og -spor, som desuden tager hensyn til naturen.