- I dag har jeg taget gråt slips på som bedemand, for hvis jeg havde taget rødt slips på, så ville de kalde mig rødbedemand.
Joken kommer fra 27-årige Mathias Caspersen. Han er en helt normal ung mand, men med en enkelt undtagelse. Han er nemlig en af de eneste unge bedemænd i landet. Et job han holder meget af.
- Emnet er så bredt, og der er ikke en begravelse eller en bisættelse, der er ens. Det gør mig faktisk rigtig stolt af mit arbejde, at jeg kan gøre andre tilfredse over den situation, som vi ligesom står med. Så jeg synes, at jeg gør en forskel, fortæller Mathias, mens vi sidder i ligvognen på vej til Køge Sygehuskapel.
Her skal Mathias ind og hente en afdød.
Hos mange løber det koldt ned af ryggen, når emner som døden bringes op, men Mathias har udviklet et komfortabelt forhold til de dystre emner - det er jo trods alt hans hverdag.
Tavshed, chok og undren
I en alder af 25 færdiggjorde Mathias uddannelsen som bedemand hos brancheforeningen Danske Bedemænd. På det tidspunkt var han den yngste nogensinde til at gennemføre uddannelsen.
Når folk spørger, hvad jeg laver, så er det sådan lidt anderledes. Jeg prøver også nogle gange at snige mig lidt uden om det spørgsmål.
Og som en af de eneste unge bedemænd er han vant til, at andre reagerer med tavshed, chok eller undren, når han afslører sit job.
- Når folk spørger, hvad jeg laver, så er det sådan lidt anderledes. Jeg prøver også nogle gange at snige mig lidt uden om det spørgsmål, fordi folk har altid en eller anden mening, siger Mathias og fortsætter:
- Nogle gange bliver det sådan lidt tavst, når turen kommer til min ende af bordet, og jeg fortæller, at jeg er bedemand. Efter et kvarter så begynder folk at fortælle om deres egne oplevelser med bedemænd. Andre fortæller, at de vil have deres aske spredt over havet eller et fodboldstation. Men så må jeg sige, at det kan du nok ikke helt få lov til.
Unge bedemænd hænger bestemt ikke på træerne.
Faktisk anslår brancheforeningen Danske Bedemænd, at der kun er omkring 20-30 bedemænd under 30 år på landsplan. Det er under fem procent af Danmarks bedemænd.
Mathias bryder fordomme
Mathias' chef Jan Regin Mortensen er kun glad for at have en ung bedemand ansat. Han mener nemlig, at Mathias' unge alder har noget særligt at bidrage med.
- Folk har mange fordomme, når de skal have fat i en bedemand. På hvordan han ser ud, hvor gammel han er, osv. Og alle de fordomme dem bryder Mathias med i det øjeblik, de ser ham, siger Jan Regin Mortensen.
Men der er altså ikke mange unge bedemænd i Danmark til at bryde fordommene, og det kan der være flere årsager til.
Det er måske ikke alle, der tør at kaste sig ud i at ansætte en meget ung bedemand. Det sikre valg og det nemme valg det er at tage en, som er mere moden.
For det første mener Jan Mortensen, at mange bedemænd er tilbageholdende med at ansætte unge.
- Det er måske ikke alle, der tør at kaste sig ud i at ansætte en meget ung bedemand. Det sikre valg og det nemme valg det er at tage en, som er mere moden. Da Mathias startede som bedemand, der spurgte de andre i branchen mig, om ikke jeg synes, at han var meget ung, forklarer Mathias' chef.
Desuden er der ikke mange unge, som ønsker jobbet som bedemand, forklarer formanden for Danmarks Vejlederforening, Karina Meinecke.
- Som vejleder oplever jeg ikke særlig tit, at unge gerne vil have en karriere som bedemand. Når jeg hører om en ung, der har valgt den vej, så tænker jeg, at det er en, som har gjort sig nogle tanker om sig selv i den rolle, men samtidig så tænker jeg jo ikke, at alder er det allervigtigste. Her har det jo også med modenhed at gøre, fortæller formanden.
Her forleden blev jeg spurgt af en pårørende, om det at være ung bedemand er svært at bruge som scorereplik. Der tog hun lidt benene væk under mig.
Og det er Jan Regin Mortensen enig i.
- Jeg tror ikke, det har så meget med alderen at gøre. Det har nok mere noget med personligheden at gøre. Men det er klart, at man ikke har den samme livserfaring, når man er meget ung, så der sætter det nogle større krav til de faglige kompetencer, men dem har Mathias helt sikkert også, afslutter han.
Drømmen var at blive politibetjent
Uddannelsen til bedemand tager minimum et år med både praktik og teoriforløb. Det er dog ikke lovpligtigt at uddanne sig for at blive bedemand.
De få unge, der bliver bedemænd, har ofte familie i faget, men sådan var det ikke for Mathias.
- Jeg havde ingen forventninger til det at være bedemand. Jeg kom faktisk lidt spøjst ind i faget, oplyser Mathias.
Folk har jo set alt muligt mærkeligt på film, og det er jo nok også det, de forholder sig til. Men ja. Der sker jo ikke så meget med døde. De rejser sig ikke op.
Mathias' drøm var at blive politimand, men da han pludselig stod arbejdsløs, blev han tilbudt jobbet som bedemand af sin tidligere chef.
- Jeg tænkte, at hvis jobbet ikke var interessant for mig, så kunne jeg jo altid springe fra, og hvis det var interessant, så var det jo rigtig godt, siger Mathias og tilføjer:
- Da jeg ligesom fandt ud af, hvad en bedemand egentlig har af opgaver, så fandt jeg ud af, at det er meget federe end de forventninger, jeg havde til at være politimand.
"Det er ikke akavet at klæde en afdød på"
Selvom Mathias ikke lægger skjul på, at han er glad for sit arbejde, så har andre svært ved at forstå, at han kan trives i sådan et job. Men Mathias ser det lige omvendt.
- Jeg kunne måske nok heller ikke så mange andre job. Jeg tror ikke engang, jeg kunne arbejde med kloaker eller være sosu-assistent for den sags skyld. Det må være lidt anderledes at klæde en levende person på. Når personen er i live, kan der jo opstå en akavethed. Det kommer man ikke rigtig ud for, når man klæder en afdød på, siger Mathias.
Han er heller ikke bleg for at lægge nogle af myterne omkring bedemænd i graven.
- Mange har den her forestilling om, at bedemænd ikke rigtig laver andet end at arbejde med døde mennesker. Men altså ud af 7-8 timer bruger jeg nok en halv time med åben kiste. Det er ikke særlig meget procentmæssigt, oplyser Mathias.
Han uddyber:
- At arbejde med døde er nok noget, man sådan skal vende sig til. Folk har jo set alt muligt mærkeligt på film, og det er jo nok også det, de forholder sig til. Men ja. Der sker jo ikke så meget med døde. De rejser sig ikke op, siger han med et grin.
En af de bedste
Og faktisk er jobbet heller ikke så trist, som man måske kan forvente. Selv de afdødes pårørende har humor en gang i mellem.
- Her forleden blev jeg spurgt af en pårørende, om det at være ung bedemand er svært at bruge som scorereplik. Der slog hun lidt benene væk under mig, fortæller han.
Også bedemandsfaget har fejret benene væk under Mathias, og karriereambitionerne er tårnhøje.
- Nu er jeg jo ligesom startet i en tidlig alder, så jeg får nok mulighed for på et senere tidspunkt at være en af de bedste. Det kunne da ihvertfald være meget fedt at være, afslutter han.
Du kan høre mere om Mathias og hans job som bedemand i serien, Min "mærkelig" karriere, øverst i artiklen.