Frank undrer sig: Hvad sker der med historisk dragespringvand?

Hvad er der sket med dragespringvandet ved Københavns Rådhus? Vi har svaret her.


Husker du dragespringvandet, der prydede den ene side af Rådhuspladsen i København for blot et par år siden? 

Frank Christiansen fra Ballerup har undret sig over, hvorfor springvandet ikke står der længere. Derfor har han skrevet til Spørg Os.

- Hvad er der blevet af springvandet til højre for Rådhuset?, skriver han til os. 

Vi har et svar!

HURTIGE SVAR

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på Spørg Os siden her

Får central placering

Vi har tidligere har fortalt, hvordan Teknik- og Miljøudvalget allerede i 2016 besluttede at springvandet skulle flyttes fra siden til midten af Rådhuspladsen. Derfor blev det i efteråret 2020 nænsomt fjernet for at blive renoveret.

Dengang sagde daværende Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Dragespringvandet har stået gemt væk i kanten af Rådhuspladsen. Det er lidt synd, og der har heller ikke været plads til springvandets yderste kumme. Derfor er det godt, at det nu kommer tilbage og kommer til at se ud, som det var tænkt.

Genforenes med bassin

Springvandet har stået i kanten af Rådhuspladsen ud mod H. C. Andersens Boulevard siden 1954, men det har manglet det ydre bassin, springvandet oprindeligt havde. 

Når springvandet står på sin nye plads, vil det være genforenet med et 14 meter bredt yderbassin, der blev påsat springvandet i 1908, men som siden da har været et smut forbi Brønshøj Torv som spejlbassin og senere hen er endt til opmagasinering.

Dragespringvandet på Rådhuspladsen i år 1953. Men det står ikke lige præcis i midten af pladsen. Og derfor skal det flyttes.
Dragespringvandet på Rådhuspladsen i år 1953. Men det står ikke lige præcis i midten af pladsen. Og derfor skal det flyttes.
Foto: Poul Petersen/Ritzau Scanpix
Dragespringvandet flyttes fra yderkanten af Rådhuspladsen ud til H.C. Andersens Boulevard til midten af pladsen.
Dragespringvandet flyttes fra yderkanten af Rådhuspladsen ud til H.C. Andersens Boulevard til midten af pladsen.
Foto: Københavns Kommune

Dyrere end forventet

 Flyttearbejdet viste sig dog, at være dyrere end kommunen havde regnet med. 

Grave- og flyttearbejde samt påsætning af det gamle basin var estimeret til at koste 11,5 millioner kroner. Politikerne i Københavns Kommune afsætte under budgetforhandlinger i 2021 9,3 millioner kroner ekstra af til projektet. 

Et år forsinket

Dragespringvandet vender altså tilbage, men med et års forsinkelse. I første omgang var planen, at springvandet skulle stå på sin nye plads i foråret 2022.

Men springvandet kommer først til at stå på sin nye plads et år senere end planlagt. Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser til TV 2 Lorry, at flyttearbejdet går i gang i september i år, og at dragespringvandet forventes at stå klar på sin nye plads i ultimo maj måned 2023. 

Grunden til forsinkelsen er, at  man ifølge kommunen ikke ville risikere, at pladsen er gravet op, når Tour de France rammer Danmark. 

Tak til Frank for spørgsmålet!

Er der noget, du godt kunne tænke dig, vi undersøgte journalistisk? Skriv dit spørgsmål i formularen herunder!