Tina undrer sig: Hvorfor laver Spangsberg så mange andensorterings-flødeboller?
I Spangsbergs mange fabriksudsalg kan man købe æsker med flødeboller på tilbud. De har nemlig små fejl. Men hvorfor bliver der produceret så mange defekte flødeboller?
De små skumtoppe med chokoladeovertræk står stablet i æsker fra gulv til loft på en lang række. Nogle er gule med smag af citron, mens andre er lyserøde og fyldte med hindbærskum.
Spangsbergs fabriksudsalg i Herlev er et af de steder, hvor man kan købe kasserne med andensorterings-flødeboller. Men hvordan kan det egentlig være, at der bliver lavet så mange flødeboller med fejl?
Det har Tina Veile Olsen og hendes datter Pernille ofte undret sig over, når de har været på flødebolle-shopping. Derfor har de skrevet ind til ’Spørg Os’ på TV 2 Kosmopol med spørgsmålet:
- Hvordan kan man lave så mange andensorterings-flødeboller og sende dem ud til butikker i hele landet?, spørger hun.
Vinderspørgsmål
12.609 personer stemte i den uge, hvor Tina Veile Olsens spørgsmål var til afstemning
49% eller 6.227 personer ønskede, at det var hendes spørgsmål, vi skulle undersøge
Du kan selv stille et spørgsmål, lægge en stemme eller se, hvad vi allerede har svaret på
Vi har samlet det hele på Spørg Os siden på tv2kosmopol.dk
Spangsberg Chokolade har i alt 15 fabriksudsalg, hvor kunderne kan købe kasser med andensortering-flødeboller.
De mange kasser har fået mor og datter fra Nivå til at undre sig over, om de mon bliver produceret med vilje.
- Det er jo sindssygt, at der er så mange andensorterings-flødeboller. Man kan godt få den tanke, at det er et bevidst valg, at de laver så mange fejl, så folk tænker: “Sikke et godt tilbud, vi må købe to kasser”? siger Tina Veile Olsen, der erkender, hun selv falder for 'tricket'.
Foto: Bjørn Kähler - Ritzau/Scanpix
Ikke en salgsstrategi
Kristine Ersted Schultz, der er marketingchef hos Spangsberg Chokolade, forstår godt folks undren over de mange kasser med andensorterings-flødeboller. Men ifølge hende skyldes flødebollerne produktionsformen og ikke en salgsstrategi.
- Hvis man står inde i den her her butik, er der ganske rigtigt mange andensorterings-flødeboller. Men hvis man kigger i hele Danmark, så findes der virkeligt mange dagligvarebutikker, som har vores flødeboller fra førstesortering.
- Samlet set udgør vores andensorterings-flødeboller 15 procent af hver produktion, fortæller Kristine Ersted Schultz.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry
Selvom 85 procent af fabrikkens flødeboller dermed lykkes, undrer det Tina Veile Olsen, at man accepterer at lave så mange andensorterings-flødeboller, at de kan stå i kasser fra gulv til loft hver dag i fabriksudsalgene.
- Man kunne godt få den tanke, at de skulle justere den maskine, som laver flødebollerne. Der må være noget galt med den, siger hun.
Men det er der ikke.
Foto: Ulla Aue, Ritzau Scanpix
En eneste maskine
Det er en enkelt maskine, som står for hele Spangsbergs flødebolleproduktion. Hver dag spytter den seks forskellige flødeboller ud, da alle slags skal være friske. Mange af andensorterings-flødeboller sker i skiftet mellem varianterne.
- Hvis vi går fra at producere jordbærflødeboller til at producere klassiske flødeboller, kunne vi tømme maskinen helt for skum og rense den, før vi hælder det næste skum i og fortsætter produktionen, siger Kristine Ersted Schultz.
Men det gør de ikke. I stedet for at smide en rest helt fin skum fra én slags flødebolle ud, lader Spangsberg den komme ud sammen med den nye slags skum en kort overgang.
- På den måde bliver der flere gange om dagen produceret flødeboller, som er blandede i smag og derfor bliver andensorterings-flødeboller.
Derudover er der flødeboller, som sorteres fra, fordi de enten er for store, for små eller for skæve, forklarer Kristine Ersted Schultz.
Hvad er en flødebolle?
- Flødeboller er en slags kage, som traditionelt set er bygget op omkring en vaffelbund, belagt med hvidt skum og overtrukket med chokolade. Chokoladeovertrækket kan herefter drysses med pynt
- Det klassiske skum kaldes også guf og består af sukker, vand og æggehvider
- Flødeboller har bedst af at være opbevaret ved 10-12 grader, men de kan også stå på køkkenbordet
- Alt efter hvilket fyld, der er i, kan hjemmelavede flødeboller kan holde sig i ca. 3 dage
- Er der frugt eller anden syre i flødebollerne kan de ikke holde sig i lige så lang tid. Her er anbefalingen at spise dem samme dag eller dagen efter
- Er der almindeligt skum i uden smag, kan de holde sig i længere tid
Kilde: Odense Marcipan
Ny teknologi forandrer smagen
Spangsberg har overvejet at skifte den gamle, originale flødebollemaskine ud med en moderne, der også kan tage sig af den pyntning og pakning, der i dag foregår ved håndkraft. Det er bare ikke helt ligetil.
- Vi har overvejet, om produktionen skal automatiseres noget mere, men lige så snart vi laver vores flødebolleskum på et andet anlæg fra en nyere tid, end det vi har i dag, så smager det anderledes, forklarer Kristine Ersted Schultz.
Samtidig ser Spangsberg fordele ved den nuværende produktionsform:
- Vi ser det lidt som en win-win-situation. Vi produktionsoptimerer og undgår madspild, og så er der jo en masse kunder, som godt kan lide at købe andensorterings-flødeboller, fordi de er lidt billigere end dem ude i dagligvarehandlen, siger Kristine Ersted Schultz.
Godtaget
Pernille og Tina Veile Olsen er tilfredse med at få flere nuancer på de mange kasser med andensorterings-flødeboller fra mødet med Spangsberg:
- Nu gav du et rigtig godt svar på det, siger Tina Veile Olsen
- Man tænker jo ikke over den måde, produktionen bliver lavet på. Jeg troede faktisk, at man lavede den klassiske flødebolle én dag og så kokos den næste dag. Men når du fortæller det på den her måde, giver det god mening, at der er så mange andensorterings-flødeboller, siger hun.
Tak til Tina Veile Olsen for spørgsmålet!
Nedenfor finder du Spørg Os-indslaget om Spangsbergs andensorterings-flødeboller