Tiltalt Field's-gerningsmand kan stå overfor behandlingsdom

Onsdag er anklageskriftet i sagen om skyderiet i Field's blevet frigivet. Anklagemyndigheden åbner op for muligheden for en behandlingsdom.

Tre drab og 11 drabsforsøg er de anklager, som den nu 23-årige formodede gerningsmand bag Field's-skyderiet er tiltalt for.

Det fremgår af anklageskriftet, der også beskriver, hvordan aktionen, der sidste år kostede tre mennesker livet mens endnu flere blev sårede, menes at være planlagt.

Samtidig åbner anklagemyndigheden op for, at der kan komme andet end almindelig straf. Altså en behandlingsdom.

Udover anklagerne for drab og drabsforsøg, anklages den nu 23-årige mand også for overtrædelse af våbenloven. Samtidig holder anklagemyndigheden muligheden for yderligere tiltaler mod den tiltalte samt mulighed for erstatning åbne.

I sidste uge blev der rejst tiltale mod den - i dag - 23-årige mand. 

Han er tiltalt for tre drab og elleve drabsforsøg ved at have skudt mod personer i shopping centeret Field's på Amager den 3. juli sidste år. 

Under skyderiet mistede en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark, livet. 

Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har foruden drabene rejst tiltale for drabsforsøg på 11 personer samt for drabsforsøg igen ved at have skudt mod en gruppe på cirka 21 personer.

Det var klokken 17.36 den 3. juli sidste år, at Københavns Politi modtog en anmeldelse om skyderi i Field's. 

12 minutter senere anholdte politiet en dengang 22-årig mand uden for indkøbscenteret klokken 17.48. 

Manden var ifølge politiet "kendt i psykiatrien", mens politiet på forhånd kun havde et perifert kendskab til ham.

Han blev dagen efter skyderiet - den 4. juli - fremstillet i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. 

Har erkendt faktiske omstændigheder

I forbindelse med, at den 23-årige mand i sidste uge modtog anklageskriftet, bekræftede hans forsvarer, Luise Høj overfor Ritzau. Hun kaldte samtidig sagen for "uhyre tragisk". 

- Jeg tænker, at alle - herunder også min klient - ser frem til at kunne sætte et punktum i denne sag - i hvert fald hvad angår straffesagen, sagde hun blandt andet ifølge Ritzau.

Hun ville på daværende tidspunkt ikke udtale sig yderligere om sagen. 

Ifølge Ritzau har det dog tidligere været fremme, at den 23-årige har erkendt de faktiske omstændigheder, som han erindrer dem, men at han nægter sig skyldig med henvisning til straffelovens paragraf 16.

Den handler om sindssyge i gerningsøjeblikket.

Retssagen vil blive behandlet i Københavns Byret og begynder den 12. juni 2023. 

Sagen er berammet til seks retsdage. Det forventes, at der falder dom i sagen den 5. juli 2023. 

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand bliver anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at i næsten fire måneder op til skyderiet var den mistænktes sag parkeret i Københavns Kommune.

  Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Han havde ifølge regionen brug for "daglige støtteforanstaltninger". Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Sagen behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.
Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik