For 14 år siden rørte de danskerne - her er de i dag

For 14 år siden fulgte TV 2 en gruppe kræftramte børn og deres familier. Nu vender TV 2 tilbage til Jasmin, Fini og Mathilde i anledning af Knæk Cancer-ugen.

For 14 år siden fulgte TV 2 en gruppe kræftramte børn og deres familier. Nu vender TV 2 tilbage til Jasmin, Fini og Mathilde.

I hospitalssengen ligger en lille pige og kryber sig sammen. Med de lyserøde strømpebukser og den blomstrede kjole ligner hun enhver anden syvårig, men Mathilde er alvorligt syg og venter på, at hun skal opereres. 

Ved siden af sidder hendes mor i en stol med enhver forældres værste frygt.

Hendes datter har leukæmi - og lægerne på Rigshospitalet ved ikke, om hun overlever.

Sådan så det ud, da et kamerahold tilbage i 2001 fulgte Mathilde og en række andre kræftramte børn i dokumentaren 'Rigets børn'.

Fakta om kræft

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Børnene Mathilde, Jasmin og Fini er nu blevet unge voksne. De er alle erklæret raske og har hele livet foran sig.

Siden tiden på kræftafdelingen er der sket meget, og de tre familier er ikke i tvivl om, at sygdomsforløbet dengang har påvirket deres syn på livet - på godt og ondt. 

Mathilde er blevet mor

Syvårige Mathilde gik i første klasse, da hun fik konstateret leukæmi. I dag er hun 24 år, studerer idræt og har fået en lille datter.

Mathilde som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Mathilde som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Foto: TV 2

- Der kommer mange følelser frem, når man ser optagelserne igen. Jeg havde det jo ikke godt, men det er nok noget, man fortrænger med tiden, men som så kommer op igen, siger 24-årige Mathilde Almdal i dag.

Den langvarige og intensive kemobehandling sled dengang så hårdt på hende, så da der på et tidspunkt stødte komplikationer til, blev situationen alvorlig.

Mens Mathilde var igennem sygdomsforløbet, var hendes mor Pernille Almdal gravid og fødte sit fjerde barn. Hun husker i dag tydeligt uvisheden fra dengang, hvor hun sad ved siden af sin datter i hospitalssengen.

- Det var så intenst og frygtindgydende. Man sad med et nyfødt barn i armene og alt det livsbekræftende i det, og så får Mathilde det bare rigtig dårligt af en af de behandlinger, siger Pernille Almdal.

Pernille Almdal på stuen på Rigshospitalet med sit nyfødte barn og datteren Mathilde.
Pernille Almdal på stuen på Rigshospitalet med sit nyfødte barn og datteren Mathilde.
Foto: TV 2/Rigets børn

Forværringen satte dengang forældrenes ægteskab på en alvorlig prøve, og efter Mathilde blev rask, gik de hver til sidst. Før det var der ikke overskud til at tænke på andet end at holde sammen på familien, fortæller Pernille Almdal.

- Jeg tror, jeg lagde låg på den tanke, mens Mathilde var syg. Der var ikke overskud til at tænke andre retninger, end, at det her handlede om at få en familie til at stå sammen, siger Pernille Almdal.

I dag er Mathilde Almdal selv blevet mor - og netop hendes kræftforløb har været medvirkende til, at hun har valgt at få børn tidligt.

- Jeg har altid fået at vide, at hvis jeg skulle have børn, skulle jeg gøre det tidligt, fordi det kunne blive svært. Det har fyldt rigtig meget, siger Mathilde Almdal.

Under hele graviditeten har hun været tilknyttet Rigshospitalet. Lægerne var nemlig i tvivl, om behandlingerne fra kræftforløbet kunne have påvirket hendes hjerte, men alt gik, som det skulle.

Mathilde besøger kræftafdelingen med sin datter og mor, 14 år efter at 'Rigets børn' blev sendt.
Mathilde besøger kræftafdelingen med sin datter og mor, 14 år efter at 'Rigets børn' blev sendt.
Foto: TV 2

Lige nu er Mathilde Almdal på barsel, men når datteren begynder i vuggestue til november, skal hun læse sin kandidat i idræt på Københavns Universitet færdig. Derefter drømmer hun om at blive idrætskonsulent. 

Hun har i dag ingen senfølger, kun et ar over brystet minder hende om forløbet.

- Jeg frygter ikke tilbagefald, og jeg frygter ikke, at min datter bliver ramt. Selvfølgelig håber jeg ikke, at hun skal igennem det samme som mig. Men jeg vil ikke ende i en ond cirkel, hvor jeg går og er bange, siger Mathilde Almdal.

Fini er flyttet hjemmefra

Fini var tre år, da han blev ramt af leukæmi – i dag er han 20 år og i gang med en uddannelse som pianist på rytmisk konservatorium i Odense.

Fini som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Fini som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Foto: TV 2

Fordi han var så lille, da han blev syg, husker han ikke selv alle de traumatiske oplevelser fra Rigshospitalet. Alligevel har kræftforløbet påvirket ham langt op i ungdomsårene.

- Jeg har altid fået at vide, at jeg var ekstra udsat, og det har altid skabt en irritation i mig. Men efter den sidste kontrol, sagde lægen: "Du er ligesom alle andre nu - ingen senfølger, ingen bivirkninger. Du kan tage det helt roligt", siger Fini Brandt.

quote Der går ikke en dag, hvor jeg ikke har vores forløb og tid på Riget med i mine tanker.

Mette Brandt, Finis mor.

Hans mor Mette Brandt husker dog tydeligt frygten for at miste sin søn, og særligt én oplevelse på Rigshospitalet står klart. Fini var en dag blevet kold og blå i huden, og lægerne kunne ikke længere mærke hans puls ude på hænderne.

Finis mor Mette Brandt husker den to år lange kemo behandling som en lang række op og nedture. Særligt dramatisk var en hændelse, hvor Fini havde fået en blodforgiftning og blev indlagt intensiv afdeling, da hans puls ikke var målbar, og han begyndte at blive kold.

Lægerne fik ham dog tilbage, så han blev stabil. Men angsten plantede sig i Mette Brandt.

- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke har vores forløb og tid på Riget med i mine tanker. Man bliver så taknemmelig og ydmyg for, at det er gået godt, og at Fini blev rask. Så er det ikke svært at være glad, siger hun.

Fini fik leukæmi som 3-årig: Medicinen overtog hans krop. (video: TV 2)

For nylig er Fini flyttet hjemmefra, og for Mette Brandt har det været et skridt tættere mod at give slip på bekymringerne.

- Der er ikke noget galt med ham. Det er slut, det er færdigt, og der sker ikke noget ved at give slip på ham, siger Mette Brandt.

Jasmin vil give noget igen

Jasmin blev indlagt med leukæmi, da hun var to år gammel – i dag er hun 19 år, har fået en kæreste og arbejder som pædagogmedhjælper.

Jasmin som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Jasmin som barn tilbage i 2003 - og nu som voksen.
Foto: TV 2

- Jeg synes selv, jeg kan huske rigtig meget, men det er nok en kombination af, hvad jeg selv husker og så de videoer, vi har fået efter den første dokumentar. Jeg husker det som en hård tid, men jeg er helt sikker på, at jeg er kommet stærkere ud på den anden side, siger Jasmin Støvlbæk.

Nogle år efter sygdomsforløbet turde Jasmin ikke lægge sig til at sove i frygt for ikke at vågne op igen. Det var først her Jasmin rigtig begyndte at forstå alvoren ved sit kræftforløb. Derfor begyndte hele familien til psykolog for at bearbejde de traumatiske oplevelser.

2-årige Jasmin blev ramt af leukæmi - Nu genser familien optagelserne fra 2001. (Video: TV 2)

Når forældrene Lotte og Svend Støvlbæk i dag ser optagelserne, hvor treårige Jasmin er utrøstelig på grund af en alvorlig infektion, kommer mange af følelserne frem igen. Men de mærker også, at de nået langt.

- Vi er helt sikkert kommet styrket ud af det, og forløbet bliver jo bearbejdet hver gang, vi bliver konfronteret med det. Det, tror jeg, er rigtig sundt, siger Lotte Støvlbæk.

Jasmins far læser en bog højt for sin datter tilbage i 2003.
Jasmins far læser en bog højt for sin datter tilbage i 2003.
Foto: TV 2

Hun er ikke i tvivl om, at tiden på kræftafdelingen har påvirket Jasmin mere, end nogen kan sætte ord på. Men hun oplever, at hun bruger det positivt.Jasmins drøm er nemlig, at hun på et tidspunkt kan give noget tilbage igen gennem et arbejde. På gymnasiet har hun læst bioteknologi, og hendes ønske er at videreuddanne sig inden for det område.

Dokumentaren ’Gensyn med Rigets børn’ bliver sendt mandag klokken 21.05 og på TV 2 PLAY. Programmerne fra 2003 kan også ses på TV 2 PLAY.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik