Bekymrende tal om brugen af lattergas: "Det er vildt"

Én ud af syv unge i alderen 18-25 år har prøvet at bruge lattergaspatroner til beruselse. "Vildt og overraskende", lyder det fra rusmiddelforsker.

Lattergaspatroner sælges for ned til tre kroner stykket, men der mangler viden om rusmidlet. Det mener rusmiddelforsker på Københavns Universiet Jakob Demant, der er overrasket over nye tal, han har udtrukket om unges brug af rusmidlet.

quote Det er vildt. Jeg er meget overrasket over, at det er så høje frekvenser. I 1990'erne tonede snifningen af stoffer sig ned, og vi har generelt set, at de danske unge er blevet mere og mere fornuftige.

Jakob Demant, Rusmiddelforsker, Københavns Universitet

Tallene viser, at én ud af syv unge i alderen 18-25 år har prøvet at bruge lattergaspatroner, mens tallet er én ud af 20 for unge i aldere 12-18 år.

- Det er vildt. Jeg er meget overrasket over, at det er så høje frekvenser. I 1990'erne tonede snifningen af stoffer sig ned, og vi har generelt set, at de danske unge er blevet mere og mere fornuftige, siger han. 

Tallene er udtrukkte på baggrund af Ungeprofilundersøgelsen, hvor 70.573 unge i alderen 12-25 år har svaret.

Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, anses den for at være bedste bud på en kilde til de unges forhold til rusmidler. Det er første gang, at spørgsmål om lattergas er inkluderet i undersøgelsen.

Regeringen vil gøre det svære at købe lattergas

I dag kan lattergaspatroner købes hos isenkræmmere og i stigende grad hos små købmænd og kiosker. En patron koster ned til tre kroner. 

quote Vi har ikke lagt os fast på, om begrænsningen skal være to, fem eller flere, men vi arbejder hen mod at få indført en lov om at begrænse, hvor mange patroner man må købe.

Rasmus Jarlov, Erhvervsminister, Kons.

På Christiansborg har partierne i flere omgange forsøgt at gøre lattergas mindre tilgængeligt. 

I oktober fremsatte SF et forslag om at indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af de omdiskuterede patroner. Forslaget blev imidlertid nedstemt, da Dansk Folkeparti mente, at en aldersgrænse ikke vil nytte noget, hvis ikke der først og fremmest blev indført en begrænsning i antallet af patroner, man kan købe. 

Det er en opfordring, som regeringen har handlet efter og samlet et flertal for. 

- Vi har ikke lagt os fast på, om begrænsningen skal være to, fem eller flere, men vi arbejder hen mod at få indført en lov om at begrænse, hvor mange patroner man må købe, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov, Konservative, til TV 2.

Han sammenligner forslaget med, at man også har sat grænser på, hvor mange hovedpinepiller man må købe ad gangen. Og det har vist sig at have stor effekt.

- Man vil selvfølgelig stadig kunne gå fra forretning til forretning. Det forhindrer vi ikke med en mængdebegrænsning, men vi gør det meget besværligt at købe store mængder, siger han. 

Forsker advarer mod hurtige løsninger

Jakob Demant vil dog gerne se mere forskning på området, inden han forholder sig til en eventuel lovgivning på området.

quote Man skal ikke bruge retspolitik til at lave sundhedspolitik. Hvis man laver reguleringer på detailmarkedet, risikerer man at flytte handlen over på det sorte marked.

Jakob Demant, Rusmiddelforsker, Københavns Universitet

Han savner viden om, hvordan de unge tager lattergassen, hvor mange patroner de forbruger af gangen, og hvor de køber dem henne.

- Man skal ikke bruge retspolitik til at lave sundhedspolitik. Hvis man laver reguleringer på detailmarkedet, risikerer man at flytte handlen over på det sorte marked, siger han og anbefaler en forebyggelsesindsats: 

- Det er smartere at påvirke, hvordan folk søger efter det her rusmiddel frem for kun at forbyde det. Et forbud løser ikke nødvendigvis den udfordring, siger Jakob Demant. 

Giftlinjen kan kontaktes på 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.​​

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik