Stor screening viser omfang af corona-smitte hos sundhedspersonale

I alt er 20.000 ansatte med patientkontakt testet for antistoffer i Region Hovedstaden.

Smitten med coronavirus blandt det sundhedsfaglige personale i Region Hovedstaden er på næsten samme niveau som antallet af smittede personer i en kontrolgruppe af bloddonorer.

Det viser de foreløbige resultater af en stor screening af cirka 20.000 medarbejdere, der er blevet testet for antistoffer mod covid-19.

Når man har antistoffer mod covid-19, betyder det, at man har været smittet, fordi kroppens immunforsvar har været i gang med at bekæmpe sygdommen.

Screeningen viser, at, det er tilfældet for 4,1 procent af det testede personale i Region Hovedstaden, hvis man korrigerer for usikkerheder.

Dermed tyder det på, at sundhedspersonalet som gruppe ikke er blevet udsat for mere smitte end andre borgere.

quote Den nye viden om det generelle smittepres på sundhedsfaglige er vigtig for alle, der hver dag arbejder i front

Kasper Karmark Iversen, professor på Herlev Hospital

Ifølge de opdaterede tal fra screeningen af bloddonorer i Region Hovedstaden har 2,9 procent af denne gruppe en positiv test - korrigeret for usikkerheden svarer det til, at cirka tre procent af bloddonorerne har udviklet antistoffer.

- Vi kan se, at tallet for det samlede personale ligger en lille smule højere, men det er indenfor den statistiske usikkerhed, så vi er betrygget om, at de her tal ligner tallene for resten af befolkningen, siger professor Henrik Ullum fra Rigshospitalet, der er med i Screeningsgruppen for covid-19 i Region Hovedstaden, til TV 2.

Det samme gælder, hvis man kigger specifikt på tallene for det såkaldte frontpersonale - læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og jordemødre - der har direkte kontakt med patienter.

Antistoffer betyder ikke nødvendigvis immunitet

Henrik Ullum forklarer, at der kan være underområder, hvor der er øget smitte - og det skal screeningsgruppen nu kigge nærmere på.

- Det kan være afdelinger, hvor der kan være udsving. Det har vi ikke data på endnu. Men det personale, der har direkte patientkontakt, har ikke en højre forekomst af antistoffer, siger han.

Hvorvidt det personale, der har fået en positiv test for antistoffer mod covid-19, nu også er immune i forhold til at kunne blive smittet igen, ved eksperterne endnu ikke.

- Det er der rigtig meget videnskabelig diskussion om lige nu. Vi har en stærk tro på, at man har en mindre risiko for at blive smittet, og hvis man bliver smittet, har vi også en tro på, at man får mildere symptomer, men vi kan ikke sige, at man på nogen måde er fuldt beskyttet, selv hvis kroppens immunforsvar har udviklet antistoffer med covid-19, siger Henrik Ullum.

Usikkerheden betyder, at det personale, der allerede har været smittet, ikke skal opføre sig anderledes på deres arbejde eller i deres privatliv, når det gælder forholdsregler for at undgå spredningen af smitte med coronavirus.

Håber resultat kan berolige personale

Torsdag kom det frem, at en medarbejder på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital var død med covid-19, og det kan ifølge sundhedsfaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling skabe bekymring blandt det personale, der er i daglig kontakt med smittede patienter.

Han håber, at resultaterne af screeningen kan bidrage til at berolige personalet, som han samtidig retter en tak til for at håndtere krisen professionelt og for at overholde retningslinjerne for brug af værnemidler og håndhygiejne.

Samme budskab lyder fra professor Kasper Karmark Iversen fra Herlev Hospital, der også er en del af Screeningsgruppen for covid-19.

- Personalet er selvfølgelig bekymret for både at smitte sårbare patienter og selv blive smittet på arbejde, og derfor kan screeningen give den enkelte en afklaring og noget tryghed, men den nye viden om det generelle smittepres på sundhedsfaglige er vigtig for alle, der hver dag arbejder i front.

Ansatte i andre regioner skal tilbydes test

I alt 40.000 ansatte er blevet tilbudt testen, og 20.000 har indtil videre takket ja.

Screeningsgruppen i Region Hovedstaden vil nu arbejde videre med at finde smittepres i forhold til for eksempel specialer, arbejdsfunktioner og hospitaler, ligesom yderligere 5-10.000 ansatte forventes at deltage i screeningen.

Hundredetusindevis af testkits forventes at lande i Danmark i de kommende uger, og planen er snart at tilbyde antistoftests til ansatte i resten af landets regioner.

Sundhedsstyrelsen oplyser til TV 2, at der endnu ikke findes en national strategi for test af antistoffer, og det vides derfor ikke, hvornår andre grupper i samfundet vil blive testet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik