Politiet sender voldsmænd til psykolog: ”De har ofte lyst til at tale”

Når Københavns Vestegns Politi får anmeldelser om vold i nære relationer, bliver gerningsmændene ikke blot retsforfulgt. De får tilbudt hjælp.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Københavns Vestegns Politi har siden marts hjulpet 13 voldsmænd.

Og det er ikke bare forstået på den måde, at de er anholdt og sat bag tremmer. 

De har fået hjælp til at ændre deres adfærd gennem psykologbehandling.

Det er muligt, fordi politiet har indgået et samarbejde med organisationen Dialog mod Vold, som er specialiseret i at hjælpe dem, der udøver vold, til at bryde mønstret.

- Når man snakker med offeret for partnervold, sidder der ofte en gerningsmand ved siden af, som har lyst til at tale, siger Tue Lauenblad, som er politikommissær ved Københavns Vestegns Politi.

quote Det er de færreste som rent faktisk har lyst til at slå på en, de holder af.

Politikommissær Tue Lauenberg

Politiet har helt lavpraktisk et team af civilansatte siddende, som gennemgår døgnrapporterne for at finde frem til personer, der kunne have brug for hjælp. De kontakter dem og sender dem herefter videre til det rette behandlingstilbud. Det gælder både ved voldtægter, æresrelaterede konflikter, stalking og altså vold i nære relationer. 

Og det giver god mening ikke blot at retsforfølge voldsmændene, men også at give dem mulighed for at komme i behandling, mener politikommissær Tue Lauenblad.

- Når vi har fat i den forurettede til vold i nære relationer, så er voldsudøveren ofte tæt på, og så kan vi gennem samarbejdet tilbyde, at de bliver ringet op inden for få timer eller næste dag. Når de kan komme igennem så hurtigt, så er der større chance for, at de tager imod hjælpen, siger han og fortsætter:

- Det er de færreste som rent faktisk har lyst til at slå på en, de holder af.

Og for Dialog Mod Vold giver det lige så god mening. For politiet er ofte dem, der hurtigst får kontakt til voldsmændene. På den måde kan de hurtigt få hjælp, inden volden eskalerer yderligere.

- De kommer typisk til en psykolog inden for 14 dage. Og vi kan se, at vores behandling har en høj effekt. Et år efter gennemført behandling melder 82 procent af voldsudøverne om, at volden er ophørt. Det kan 74 procent af deres partnere bekræfte, siger Jesper Rønn-Simonsen, som er direktør i Dialog Mod Vold.

Til at starte med fik Københavns Vestegns Politi adgang til at henvise 10 voldsmænd til hurtig behandling, men på grund af efterspørgslen endte politiet med at henvise 13.

Samarbejdet mellem politikredsen og Dialog Mod Vold er kørt som en forsøgsordning i 2022, og det skal evalueres i år, før parterne ved, om samarbejdet skal fortsætte. Nu vil politiet gennemgå systemerne for at se, om volden har gentaget sig i de konkrete tilfælde.

Hos Dialog Mod Vold kan man i hvert fald konkludere, at der er kommet familier ind via samarbejdet med politiet, som helt åbenlyst havde brug for hjælp, fortæller direktøren. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Københavnerbænke skal til new York

Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Royal Run

Person fik hjertestop under Royal Run

Madsen_28-05-2023_19-40___c4u7

Hvidovre i Superligaen: Klubbens historie banker i Niels' hjerte

Vis mere
20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Mona og Linda(2)

Europæisk nabodag: "Jeg er ikke alene, fordi jeg har rigtig gode naboer"

Vis mere