Nikotin i skoletasken: Ulovlige puff bars giver bekymring på skoler

Brugen af såkaldte puff bars med smag breder sig blandt unge. I Egedal Kommune er de bekymrede over den sundhedsskadelige trend.

De er farverige og har en smag, som kan minde om slik. Men de er fyldt med nikotin og er alt andet end børnevenlige. 

Et voksende antal kommuner oplever, at børn bruger de sundhedsskadelige e-cigaretter, selvom de er ulovlige. Problemet kender de blandt andet i Smørum.

- Det er noget, som vi ser hos de unge mennesker, og det er noget, som vi ser i stigende grad. Og jeg bliver bekymret, når jeg ser det. For det er jo en måde at pakke nikotinen ind på i slik-smag, siger Maria Pilgaard, som er afdelingsleder af udskolingen på Boesagerskolen i Smørum.


En undersøgelse blandt skoleeleverne i Egedal Kommune viser, at der på blot et år er sket en stor stigning i antallet af børn i 7, 8 og 9 klasserne, som hver uge eller til dagligt ryger e-cigaretter.

- Det som også er bekymrende er, hvor unge de er, når de får fat i det, fordi smagen er som slik, siger Maria Pilgaard.

I undersøgelsen svarer fem procent af eleverne i 7. klasserne, at de ryger e-cigaretter eller vapes hver uge eller hver dag. I 8 klasserne er det 6,6 procent, mens 8,6 procent af eleverne i 9. klasserne ryger dem ofte. 

Engangs e-cigaretter med smag bruges i stigende grad blandt unge og det giver bekymring på skoler i Egedal Kommune
Engangs e-cigaretter med smag bruges i stigende grad blandt unge og det giver bekymring på skoler i Egedal Kommune
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol


Giver afhængighed ligesom heroin eller kokain

Det er ifølge en af Danmarks ledende eksperter i tobaksforebyggelse et kæmpe problem.

- Det er stærkt afhængighedsskabende ligesom kokain eller heroin, siger Charlotta Pisinger, som er professor i tobaksforebyggelse på Center for klinisk forskning og forebyggelse på Frederiksberg Hospital.

Ud over at e-cigaretter er farlige i sig selv for hjertet og lungerne, så er det især skadeligt for børn.

- For børn og unge er det særligt skadeligt, fordi deres hjerne er umoden. Den er meget følsom overfor nikotinens virkning, siger Charlotta Pisinger.

Og det kan ifølge hende give varige mén.

- Det påvirker den umodne hjerne, så den ikke kan blive færdigdannet ordentligt. Så man bliver lidt fastholdt i en teenagehjerne. Og de skader man ser på hjernen, er varige skader. Så det er ikke til at spøge med, siger Charlotta Pisinger.

quote De skader man ser på hjernen, er varige skader. Så det er ikke til at spøge med

Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse, Frederiksberg Hospita

Kendskabet til puff bars er steget på kort tid

Selvom det er ulovligt at sælge puff bars, altså engangs e-cigaretter med smag, er de ikke svære at skaffe. Ifølge flere kilder kan de købes på internettet, via lokale pushere, på de sociale medier eller i flere kiosker.

Det er gået meget hurtigt med udbredelsen af puff bars i Danmark, lyder det fra eksperten.

- Det er forbløffende. Jeg har aldrig nogensinde set så stor en spredning af et illegalt produkt med nikotin eller tobak før, siger Charlotta Pisinger.

Sidste efterår lavede TV 2 Kosmopol en rundspørge blandt kommunerne i hovedstadsområdet. Her svarede en lang række kommuner, herunder Egedal Kommune, at brugen af puff bars blandt skoleeleverne ikke var et problem, som de kendte til. Sådan er det ikke længere. I en ny rundspørge kender de fleste til problemerne, men nogle steder kun i begrænset omfang.

- Udviklingen er gået ekstremt stærkt, lyder det fra Jacob Holm Jørgensen, som er leder af SSP i Frederikssund.

Jacob Holm Jørgensen, som er koordinator hos SSP i Frederikssund, advarede allerede i sommeren 2022 om problemet med ulovlige puff bars. Siden har problemet vist sig i hele landet.
Jacob Holm Jørgensen, som er koordinator hos SSP i Frederikssund, advarede allerede i sommeren 2022 om problemet med ulovlige puff bars. Siden har problemet vist sig i hele landet.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

I dag findes det overalt

Jacob Holm Jørgensen var den første inden for SSP-samarbejdet i Danmark til at advare om problemet. Lige inden sommerferien sidste år opdagede han, at det flød med brugte engangs e-cigaretter i kommunen. Det fik ham til at sende en advarsel ud til forældrene i Frederikssund. Han føler sig sikker på, at puff bars i dag er udbredt i hele landet.

- Jeg tror, at det er udbredt alle steder. Jeg tror ikke der er en kommune i Danmark, hvor der ikke er mulighed for at købe det, og hvor det ikke allerede er blandt de unge mennesker, siger Jacob Holm Jørgensen, som er leder af Trivsel & Kriminalitetsforebyggelsen i Frederikssund.


Kommune indkalder til informationsmøde

Den hastige stigning i brugen af nikotin blandt de helt unge frustrerer borgmesteren i Egedal Kommune.

- For det første synes jeg, at der er nultolerance. Vi vil slet ikke have ulovlige produkter, som valfarter rundt hos vores unge mennesker. Fordi det er ulovligt, så er der jo lovgivning på det her, men det er klart, at det skal stoppes, og det skal vi hjælpe hinanden med, siger Vicky Holst Rasmussen (S), borgmester i Egedal Kommune.

quote Vi vil slet ikke have ulovlige produkter, som valfarter rundt hos vores unge mennesker

Vicky Holst Rasmussen (S), borgmester i Egedal Kommune

Fordi de populære puff bars med smag netop allerede er ulovlige, er det ifølge borgmesteren ikke et spørgsmål om at se på lovgivningen. I stedet forsøger kommunen nu at oplyse forældrene.

- Vi inviterer forældrene til et webinar. Er det nok? Nej, det er det nok ikke, men det er i hvert fald en start. Jeg tror, vi har en ret stor forpligtigelse, ikke kun os som er politikere, men også os som er forældre, til at hjælpe hinanden med at få italesat, at her er et problem, siger borgmesteren.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik