Sænket gadebelysning og koldere vand i bruseren: Her holder de fast i sparetiltag

Efterårets energikrise fik en lang række kommuner til at spare på strømmen. I Egedal holder de fast, selvom priserne begynder at normalisere sig.

Slukket eller sænket gadebelysning, 19 grader i offentlige bygninger og køligt vand i bruseren ved idrætsfaciliteter.

Sparetiltag var der nok af rundt i kommunerne, da energikrisen i efteråret rasede på sit højeste.

Nu begynder energipriserne at normalisere sig - men det får ikke Egedal Kommune til hverken at tænde lyset igen eller at skrue op for varmen.

- Det synes jeg er okay, for det er noget, som vi alle sammen skal gøre noget ved. Og hvis det kan gøre det på en overordnet måde, så vi ikke alle sammen skal gå og skrue på alt muligt, så synes jeg, det er okay, siger Kirsten Hansen, der er borger i Egedal Kommune.

- De tiltag kommunen tager er super gode. Det er fornuftigt og det er nødvendigt at gøre. Jeg synes stadig, der kan gøre en masse, men det er en god start, siger en enig Lasse Benjamin Borg.

For kommunen handler det ikke kun om efterårets energikrise, men også om fremtiden.

- For det første kan vi se, at det har haft en ret stor betydning, siger Vicky Holst Rasmussen (A), der er borgmester i Egedal Kommune. 

I perioden fra oktober sidste år til februar i år kan det konstateres, at rådhuset alene havde sparet i gennemsnit 30 % på varmeforbruget og 18 % på elforbruget i forhold til samme periode et år tidligere.

- Og så gjorde vi det, fordi vi gerne ville tage et fælles ansvar for hele vores forsyningsdel, så vi alle havde nok henover vinteren. Og nu kan vi se, at noget af det har vi justeret vores adfærd til, og derfor fortsætter vi, siger borgmesteren.

I Egedal Kommune vil der altså stadig være dæmpet gadebelysning, ligesom at lavere vandtemperaturer i bruserne og saunaer fastholdes på kultur- og fritidsområdet.

Borgerne i Egedal Kommune ser forskelligt på kommunens beslutning om at holde fast i spare tiltag.
Borgerne i Egedal Kommune ser forskelligt på kommunens beslutning om at holde fast i spare tiltag.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Besparelserne rammer forskelligt

Det er dog lidt forskel på, hvordan besparelserne rammer.

’Er det noget, du selv mærker i din hverdag?’ 

- Egentlig ikke, nej, lyder det fra Kirsten Hansen. 

Anderledes lyder det fra Merle Karlson, der går i skole i kommunen.

- Når jeg er til idræt, så er vandet ret koldt, siger Merle Karlson.

’Synes du, det er okay, at det bliver ved med at skulle være koldt?’ 

- Nej, vi vil gerne have, at det skal være varmt, lyder det fra skoleeleven.

Sjanne Frederiksen er bedsteforælder til Merle Karlson, og hun synes som udgangspunkt, at det er fornuftigt at holde fast i besparelserne.

- Ja, hvor det giver mening, men ikke hvis det skal fryse og blive syge, fordi de ikke kan få et varmt bad, lyder det fra Sjanne Frederiksen.

Men spørger man den socialdemokratiske borgmester i Egedal Kommune, så mener hun ikke, at borgerne får en dårligere service af kommunen nu i forhold til tidligere.

- Jeg synes faktisk, at vi tager vare på borgernes penge og sikkerhed ved at vi kan være forsyningsdygtige til næste vinter, hvis det også bliver en hård vinter, siger Vicky Holst Rasmussen.

Status i andre kommuner

TV 2 Kosmopol har været i kontakt med en række af de kommuner, som i efteråret valgte at iværksætte en række sparetiltag som konsekvens af energikrisen

Rundspørge i efteråret

TV 2 Lorry har endnu engang skrevet rundt til samtlige 34 kommuner i vores sendeområde for at høre, om de har slukket eller dæmpet gadebelysning for at spare på strømmen. 

17 kommuner er i skrivende stund vendt tilbage. 

  • 11 kommuner fortæller, at de har enten slukket eller dæmpet gadelys i kommunen: Allerød, Fredensborg, Roskilde, Hørsholm, Køge, Hillerød, Albertslund, Lejre, Solrød, Ballerup og Høje Taastrup kommuner. 

  • Fire kommuner fortæller, at det i kommunen skal drøftes, hvorvidt der skal slukkes eller dæmpes belysning i gadebilledet: Glostrup, Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk kommuner. 

  • To kommuner fortæller, at de ikke har planer om at slukke eller dæmpe gadebelysning i kommunen: Stevns og Rødovre kommuner. 

Og i Albertslund og Høje Taastrup og Lejre Kommuner holder de for nu fast i sparetiltagene som de er nu.

Men i Hillerød Kommune er de i gang med at tænde gadebelysningen igen.

- Vi har haft rigtig mange borgere, der siger, de bliver utrygge, fordi der bliver helt mørkt. Vi har mange, der har fri fra arbejde klokken 23 og skal cykle hjem, og vi vil gerne have folk cykler, og de har udtrykt utryghed, fordi der har været helt mørkt, siger Thomas Brücker (A), der er næstformand for Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget i Hillerød Kommune. 

- Og så er det en balancegang mellem at spare på strømmen og sikre tryghed for vores borgere, fortsætter han.

quote De tiltag kommunen tager er super gode.

Lasse Benjamin Borg, Egedal

Man holder dog fast i en rumtemperatur på 19 grader, de steder hvor det er ladsiggørligt, og er åbne overfor at skulle slukke lyset igen - hvis det bliver nødvendigt.

- Så evaluerer vi det og ser på hvordan energi- og forsyningssikkerheden ser ud, når vi igen går mod mørkere tider, og så kan det være, vi tager hele snakken op igen. Indtil da investerer vi massivt i LED, så vi kan få skiftet nogle af vores gamle pærer ud, fortæller næstformanden.

Og i Egedal Kommune er de friske på endnu flere gode spare ideer.

- Hvis der stadig er gode ideer til spare tiltag eller i hvert fald reduktionstiltag, eller hvis der er noget, hvor vi har ramt helt forkert, då giv os besked omkring det, så kigger vi på det, lyder det fra borgmester Vicky Holst Rasmussen. 

I Egedal Kommune lukkede man i efteråret rådhuset om fredagen for at spare på strømmen, men det bliver nu åbnet igen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik