Sparefinte eller signalværdi? Tre kommuner dropper julelyset - flere skruer ned

TV 2 Lorrys rundspørge viser, at en lang række af kommuner i hovedstadsområdet har besluttet at mindske brugen af julelys på grund af energikrisen.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I bunden af denne artikel kan du finde en oversigt over, hvordan din kommune gør brug af juletræ og -lys i år. 

Er det vigtigst at bevare den traditionelle juletræstænding på byens rådhusplads, eller at spare penge og energi når vi står i den energisituation, vi gør i øjeblikket?

Det et dilemma, som mange kommuner den seneste tid har måttet tage stilling til.

Den hastige nedtælling til december har nemlig sat brugen af julelys på dagsordenen.

En rundspørge, TV 2 Lorry har foretaget, viser, at en lang række af kommuner i hovedstadsområdet har besluttet at mindske brugen af julelys i år på grund af netop energikrisen.

(Artiklen fortsætter efter afstemningen.)

Tre kommuner har helt valgt at droppe brugen af julelys i kommunalt regi. Det drejer sig om Gladsaxe, Glostrup og Hørsholm kommuner.

Mens man i de tre kommuner har besluttet at droppe julelyset helt, har man i Greve Kommune valgt en mere kompromissøgende løsning.

Signalværdig trumfer

I Greve holder man fast i traditionen med juletændingen, men derudover vil man slukke juletræet foran kommunens rådhus resten af december.

- Først og fremmest er julen jo hjerternes fest, og vi har et ret stort julearrangement med rigtig mange børn. Så jeg synes, det er synd ikke at tælle ned og tænde juletræet, forklarer Greves borgmester Pernille Beckmann (V) til TV 2 Lorry, og uddyber:

- At bruge strøm i de få timer, det gør ikke det store for budgettet, men det handler om signalværdigen i ikke at have lys i byen frem mod jul. Jeg synes, at man som offentlig myndighed bør gå forrest i det omfang, man kan. 

Du siger, at få timer ved tændingsarrangementet ikke gør den store forskel. Så gør det vel heller ikke en stor forskel at have tændte julelys få timer hver dag frem mod jul?

- Det gør det ikke. Men hvis alle siger sådan, så gør det. Det er også ud fra den betragtning, at også små dråber og indsatser gør en del i det store hele, siger Pernille Beckmann.

Energistyrelsen opfordrer til at spare

Ifølge Energistyrelsen skyldes de nuværende lavere elpriser blandt andet, at folk har været gode til at spare på energien.

Og derfor opfordrer de kommunerne til fortsat at spænde livremmen ind i forhold til elforbruget.

- Energistyrelsen opfordrer alle til at spare på energien, for et lavere energiforbrug tager toppen af energipriserne og forbedrer forsyningssikkerheden i Europa. Derfor har vi også anbefalet kommunerne at begrænse unødvendig belysning. Men hvordan kommunerne vælger at følge op på anbefalingen, det er op til kommunerne selv, lyder det i et skriftligt svar fra Energistyrelsen til TV 2 Lorry.

I oversigten nedenfor kan du se, hvordan din kommune gør brug af juletræ og -lys i år. 

Hvordan bliver julelyset i din kommune?

1

Ballerup

I Ballerup Kommune bliver der lys i juletræerne, som man plejer. Det betyder, at der ikke er ændringer i, hvor mange timer de er tændt.

Juletræstændingen bliver tændt på Banegårdspladsen den 25. november klokken 17.15. Derudover er der juletræer i de øvrige bydele af kommunen, Skovlunde, Måløv og Ballerup Rådhus.

2

Brøndby

I Brøndby Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet at opstille et juletræ foran rådhuset som hidtil.

Modsat tidligere år vil det dog kun være tændt fra klokken 17.00 og 22.00 og kun til den 31. december. Kommunen oplyser, at man gør brug af ”de allernyest energirigtige LED-pærer”.

3

Dragør

Der vil også i år være juletræer og lys de to steder i Dragør, som der plejer. Nemlig på Neels Torv i Dragør Gl. By og foran rådhuset i Store Magleby.

4

Fredensborg

I Fredensborg Kommune han man i år givet et tilskud til, at kommunens fire handelsforeninger kan sætte et juletræ op.

Belysning mv. er herefter foreningernes egen beslutning. Kommunen oplyser til TV 2 Lorry, at man i år har henstillet til, at foreningerne skal have fokus på at minimere energiforbruget.

5

Frederiksberg

På Frederiksberg er der i år begrænsning på mængden og styrken af julelys. Tændingsperioden for julebelysningen i handelsgaderne og kommunens juletræer vil i år være fra lørdag den 26. november 2022 til fredag den 6. januar 2023.

Julebelysningen og lyset i juletræerne begrænses dog, så det kun er tændt fra mørkets frembrud, der ligger mellem klokken 15.00 og 16.00 og frem til klokken 21.00.

Juletræet på Rådhuspladsen opstilles i år og tændes den 26. november. Kommunens øvrige lysanlæg og effektbelysning i almindelige træer holdes slukket.

Frederiksberg Centret slukker derudover den udendørs julebelysning og halverer den elektroniske juleudsmykning inde i centeret.

Frederiksberg Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at det er det er forventningen, at tiltagene vil halvere energiforbruget til julebelysning i år. Julebelysningen består af lavenergi-LED belysning.

6

Furesø

Kommunens økonomiudvalg beslutter rammerne for årets julebelysning ved kommunens ejendomme på et møde den 16. november.

7

Gentofte

I Gentofte vil der være juletræ ved Rådhuset. Her vil man gøre brug af LED-lys og en timer, så det er tændt fra klokken 15.00 til 21.00.

8

Gladsaxe

Her opsætter man juletræ og holder festen på Rådhuspladsen, som man plejer. Men modsat tidligere vil der ikke være nogen lys i.

9

Glostrup

Bortset fra otte små træer på balkonen ved Rådhuset er al kommunal udendørs juledekoration i Glostrup sparet væk.

På grund af høje energipriser har kommunen besluttet, at der i år ikke bliver sat lys på den gamle blodbøg ved Hovedvejen, og altså at der ikke bliver opstillet juletræ foran rådhuset.

Kommunen oplyser dog til TV 2 Lorry, at institutioner kan selv vælge at købe træer og pyntegrønt gennem vores Vej og Park.

10

Greve

Greve Kommune opstiller juletræ og gennemfører juletræstænding som led i et større arrangement den 20. november. Men lyset bliver slukket efterfølgende, oplyser kommunen til TV 2 Lorry.

11

Halsnæs

Der vil være tændt juletræ i blandt andet Frederiksværk bymidte. Men tidsrummet bliver indskrænket til mellem solnedgang og frem til klokken 20.30 for at spare på energien.

12

Herlev

I Herlev kommer der lys på juletræet foran kirken. For at spare på strømmen vil træets lys være tændt i tidsrummet kl. 16-21 fra fredag den 25. november til og med 2. juledag.

Lysene på træet vil være energivenlige LED-kæder.

13

Hillerød

I Hillerød er det ikke kommunen, men erhvervsforeningen og ByForum, der står for julebelysningen.

Erik Helmer Pedersen, der direktør i Hillerød Byforum, fortæller til TV 2 Lorry, at der kommer juletræ og julebelysning op betalt af butikker og Erhvervsliv i Hillerød, samt den gamle Jule Mølle, som sættes op af ”Jule Mølle Lauget”.

Derudover han man besluttet at skære ned på tændingstiden, så der ikke længere tændes for lysene om

Liste indhold reorderminimizedelete_outlineTitelBilledecollectionsVælg BilledeTekstHørsholm Kommune har aflyst juletrestænding i kommunalt regi i år, men oplyser, at der er forskellige private initiativer i gang. morgenen. I eftermiddagen vil der blive tændt i tidsrummet mellem 15.00 og 21.30.

Til gengæld kommer der ikke lys på Frederiksborg Slot, efter aftale mellem Slots- og ejendomsstyrelsen og Hillerød Kommune.

14

Hvidovre

Det er blevet politisk besluttet, at der tændes lys på juletræer mm. i Hvidovre Kommune.

15

Hørsholm

Hørsholm Kommune har aflyst juletrestænding i kommunalt regi i år, men oplyser, at der er forskellige private initiativer i gang.

16

Høje-Taastrup

Kommunens juletræ foran rådhuset vil være tændt mellem klokken 16.00 og 22.00. Det bliver tændt den 1. december.

17

Køge

I Køge Kommune er det ikke kommunen, men derimod handelsforeningen som står for julelysene.

Som TV 2 Lorry tidligere har fortalt, har Køge Handel valgt at beholde julelysene. Handelsforeningen har dog i år valgt at skære ned på det antal timer, hvor lysene er tændt. Hvor de tidligere år har været tændt i 16 timer, er de nu kun tændt mellem seks og syv timer. Fra klokken 15.00 og senere klokken 16.00 og indtil klokken 22.00.

18

Lejre

Her har kommunen givet tilladelse til, at de erhvervsdrivende kan bruge julebelysning i Hvalsø og Kirke Hyllinge.

Politikerne understreger, at julebelysning sjældent er meget energikrævende, da det typisk består af LED-pærer og derfor ikke fylder meget i det samlede energiforbrug.

19

Roskilde

I Roskilde er det ikke kommunen, der står for julebelysning, men derimod Roskilde Handel. Kommunen har i år valgt ikke at tænde lys, der oplyser bygninger, og valgt ikke at tænde lys i træer i bymidten.

Roskilde Handel skriver til TV 2 Lorry, at man tænder julebelysningen - herunder de to store juletræer på de to torve i midtbyen - i Roskilde fredag den 18. november.

20

Rødovre

I Rødovre holder man fast i traditionen med et juletræ på Rådhuspladsen.

I forsøget på at holde energiforbruget på et minimum, har man dog valgt at skrue ned for tidsrummet, hvor lysene er tændt i.

Juletræet bliver tændt 25. november kl. 17.00 i forbindelse med julemarkedet på Rådhuspladsen. Herefter vil lysene i træet været tændt i tidsrummet mellem 16.00 og 20.00.

21

Stevns

Kommunen gør ikke brug af julelys, det er borger- og handelsforenignerne, der står for det.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

København er ramt af strejke blandt skraldemænd.

Nu kommer der top på affaldet:
Flere hundrede københavnske skraldemænd strejker

Michael Ziegler stamcelledonation

Efter borgmesters opråb:
Interesse for stamcelledonation er eksploderet

Sjællands Universitetshospital

Egen stue med udsigt – første etape af Region Sjællands supersygehus er klar

Vis mere
20230320-101929-A-2000x1122ma

Kendt pizzakæde lukker

20180824-112912-6-1920x1280we

S og SF vil droppe gratis parkering om søndagen i København: "En rigtig dårlig idé"

Vis mere