Frederiksen vinder valget, men Løkke kan alligevel ende med håneretten

Selvom rød blok kan tælle til 90 mandater uden Lars Løkke, lurer den tidligere statsminister i kulissen, vurderer kommentator.

Lars Løkke Rasmussen (M) lignende længe manden, der sad med de afgørende mandater og dermed magten til at kunne agere kongemager.

Men da de sidste stemmer var talt op, stod det kort efter midnat klar, at Mette Frederiksen (S) og rød blok alene kunne tælle til 90 mandater uden Lars Løkke og Moderaterne.

Alligevel kan Lars Løkke Rasmussen fortsat ende med at spille en afgørende rolle. Det vurderer politisk kommentator og tidligere Venstre-borgmester Pia Allerslev.

- Han havde håbet på, at han fik en afgørende værdi, i forhold til hvordan regeringen kommer til at se ud. Men han får en rolle at spille, hvis Mette Frederiksen skal være tro mod det, hun har sagt i valgkampen, om at hun vil lave en regering hen over midten.

- Han får håneretten, hvis hun ikke inviterer ham med ind til forhandlingsbordet, mener Pia Allerslev.

Da Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften ankom til Moderaternes valgfest og holdt tale, udtalte Lars Løkke Rasmussen, at nøglerne til statsministeriet skulle forlade statsministeriet ”i hvert fald for en stund”.

Vil gå langt for ministerposter

Og selvom Lars Løkke Rasmussen natten til onsdag ikke længere har mandatarne til reelt at spænde ben for en rød regering, så mener Pia Allerslev, at Løkkes ord var passende.

- Han oversolgte ikke sig selv. Han har ikke stillet nogen noget i udsigt, men leveret et godt valgresultat.

Pia Allerslev vurderer samtidig, at Løkke ikke nødvendigvis har udspillet hele sin rolle.

- Hans eneste mulighed for ikke at ende med fire år som oppositionspolitiker, er at afkræve, at hun holder sit løfte om at lave en regering hen over midten.

- Jeg tror, at Løkke vil insistere på at lave den brede aftale og komme med i en rød regering. Han skal have et par indrømmelser og et par ministerposter, men jeg tror også, at han er klar til at sælge ud af sin familie og andre gode sager for at få ministerposter, vurderer Pia Allerslev. 

Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne fik i alt 16 mandater ved tirsdagens Folketingsvalg. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik