Gik bag om ryggen på spidskandidat i "redningsaktion": Nu er de indstillet til eksklusion

Konservative i Fredensborg er i intern krig. På valgnatten forsøgte to kandidater at forhandle med S om magtfulde poster. Nu er de indstillet til eksklusion af partiet. Selv siger de, at den lokale spidskandidat ikke var forberedt og fejrede med rødvin.

Konservative i Fredensborg fik sig et brag af en valgnat, da partiet gik fra to til syv mandater i byrådet. For selvom det gode resultat ikke var nok til at flytte magtbalancen fra rød til blå, betyder valget et skifte i magtbalancen i den borgerlige blok.

Dog skulle en anden episode hurtigt kaste en skygge over det gode resultat.

En episode, der har fået den lokale vælgerforening til at indstille de to medlemmer til eksklusion fra partiet, og som har fået Konservatives organisationschef Søren Laugesen til at kritisere de to medlemmer offentligt. 

Selv siger de to medlemmer, de gjorde partiet en tjeneste og sørgede for indflydelse, mens ingen andre tænkte på det - og retter i øvrigt kritik mod Konservative i Fredensborgs spidskandidat Jesper Tvilde.

Partifremmende eller partiskadende?

På valgnatten takkede Ulla Hardy-Hansen (K) og Christian de Jonquiéres (K) ja til en invitation om at deltage i forhandlingerne med siddende borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) og de konstituerende partier.

Her fik de tilbudt posterne som henholdsvis formand for kultur- og fritidsudvalget og som 1. viceborgmester, hvilket de skrev under på, at de gerne ville tage imod. Kravet var, at de skulle bestrides netop af disse politikere og altså ikke skulle ligge til fri fordeling i det konservative parti.

Og det er altså det der nu har fået Konservatives lokale vælgerforening til at indstille til partiets hovedbestyrelse, at Ulla Hardy-Hansen og Christian de Jonquiéres skal ekskluderes ved næste hovedbestyrelsesmøde den 27. november. 

Forud for valget var beskeden til de konservative kandidater nemlig, at ingen kandidater måtte forhandle på eget initiativ.

Spidskandidat ærgrer sig

Spidskandidat for de Konservative i Fredensborg, Jesper Tvilde, har ikke meget positivt at sige om forløbet.

- Jeg synes, det er en uordentlig måde at konstituere sig på. Thomas Lykke Pedersen havde fået at vide på et møde den 15. september, at det er mig og René (Nørbjerg, formand for Konservatives vælgerforening i Fredensborg, red.) der forhandler på vegne af det Konservative Folkeparti.

Også det faktum, at hans egne kandidater tog imod tilbuddet, gør ondt på spidskandidaten med det flotte resultat:

- Det er jeg vildt ked af. Jeg tror ikke nødvendigvis, det har været gjort i ond vilje, men de manglede bare det store billede, siger han til TV 2 Lorry.

Kandidater: Vi gjorde det for partiet

TV 2 Lorry har talt med begge kandidater, der nu er indstillet til eksklusion. Ingen af dem mener, de har handlet partiskadeligt. Faktisk mener de begge, at de har fremmet Konservatives sag i Fredensborg.

- Havde jeg ikke stemt ja til forslaget, var de her centrale poster gået til Venstre eller Radikale Venstre. Så det valg, står jeg fast på, var rigtigt, siger Christian de Jonquiéres (K).

- Det var simpelthen en redningsaktion af jeg selv og Christian, at vi kom derned, siger Ulla Hardy-Hansen (K).

På den baggrund forventer de to heller ikke, at indstillingen om eksklusion bliver effektueret.

quote De er meget uerfarne og meget uprøvede

Ulla Hardy-Hansen (K) om sit partis spidskandidat og vælgerforenings formand

- Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver effektueret, men det får vi at se. Jeg opgiver ikke uden kamp, for jeg står meget for konservativ realisme, siger Ulla Hardy Hansen (K).

- Det tager jeg helt roligt. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg skulle gå hen og blive ekskluderet, men man kan jo aldrig vide, siger Christian de Jonquiéres (K).

Ulla Hardy-Hansen mener desuden, at de to slet ikke er gået bag om spidskandidaten. Dels fordi der ikke er tale om konstituerende forhandlinger, men en underskrift der tilkendegiver, at de ønsker posterne, og dels fordi det ifølge hende selv er sådan hun plejer at gøre.

Kritik af spidskandidat: Fejrede i stedet for at forhandle

Da TV 2 Lorry taler med Ulla Hardy-Hansen (K) for at høre hendes reaktion på sagen, er hun ikke sen til at sende en bredside mod både spidskandidaten og den lokale formand.

- Jeg må også sige, det er uprøvede kræfter, vi har i toppen. De er meget uerfarne og meget uprøvede, og der blev sagt til dem mange gange fra ældre kræfter i partiet, at de skulle passe på på valgnatten, fordi de ville blive løbet over ende, siger hun.

Ifølge Ulla Hardy-Hansen var den konservative gruppe samlet på rådhuset for at fejre det gode resultat. 

- Jeg så ikke lige så glad ud som de andre den aften, for jeg ved godt, det er på den nat, der foregår noget, hvis vi vil være med i opløbet og have nogle poster fremover. Og det foregår altså ikke under indtagelse af dejlig rødvin på rådhuset.

Ifølge hende havde hun svært ved at få fat på både René Nørbjerg og Jesper Tvilde og valgte derfor at handle hurtigt, da hun og Christian Jonquiéres blev inviteret til forhandlinger med borgmesteren - der foregår hjemme i borgmesterens bolig.

Da spidskandidaten og formanden fandt ud af dette, hamrede og sparkede de ifølge Ulla Hardy-Hansen på døren til borgmesterens bolig, som i første omgang ikke havde lyst til at lukke dem ind, da Jesper Tvilde og Thomas Lykke Pedersen ifølge hende har et anstrengt forhold.

- De kom så ind til sidst, men mødte fuldstændig uforberedte op. De sad der kun ét minut og uden papirer, og det var så pinligt, at alle sad og tog sig til hovedet, siger hun til TV 2 Lorry.


Spidskandidat vil ikke gå i detaljer

Foreholdt Ulla Hardy-Hansens beskrivelse af aftenen, svarer spidskandidat Jesper Tvilde (K), at "han ikke ønsker at kommentere på, hvad der er sket på et lukket møde den aften".

Han vil dog gerne slå fast, at han ikke var uforberedt til mødet.

- Det passer ikke, at vi var uforberedte - på ingen måde. Det her valg og den situation de Konservative står i, er noget som jeg og organisationen har arbejdet på i fire år. Vi var bevæbnet til tænderne, men bliver sat skakmat af de to personers underskrift.

I forhold til det konkrete hændelsesforløb på aftenen henviser Jesper Tvilde til en artikel på sn.dk, hvor organisationschef Søren Laugesen fra Det Konservative Folkeparti slår fast, at både Ulla Hardy-Hansen og Christian de Jonquiéres blev advaret om, at deres ageren var partiskadende.

_

_