Baran blev sendt til Iran fra den ene dag til den anden - men klassekammeraterne vil have hende tilbage

Baran Firouzi blev i starten af december sendt fra Danmark til Iran efter at have boet i Danmark i næsten seks år. Men hendes klassekammerater savner hende og kæmper for at få hende tilbage til Danmark.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- I starten troede jeg, det var for sjov. Og så blev jeg ked af det, da jeg fandt ud af, det var rigtigt.

Sådan genkalder 14-årige Emilie Bruhn-Andersen den dag i starten af december, hvor hun fik at vide, at hendes rigtig gode veninde og klassekammerat Baran Firouzi skulle sendes tilbage til Iran sammen med sin. Faren i familien, Hamid Firouzi, befinder sig fortsat i Danmark.

Emilie Bruhn-Andersen går i 8.C på Solvangskolen i Farum, hvor Baran Firouzi startede i august måned. Inden da gik hun i skole i Gladsaxe.

- Jeg kan ikke rigtig forstå det, for hun har været her i lang tid, og hun kan snakke og skrive dansk. Hun går virkelig meget op i skolen. Jeg forstår ikke, hun skal afsted, når hun har sit liv her, siger Emilie Bruhn-Andersen til TV 2 Lorry.

Sendt til Iran på grund af udløbet opholdstilladelse

Baran Firouzis mor og far er henholdsvis læge og el-ingeniør.

Hjemsendelsen af Baran Firouzi og hendes mor er sket, fordi Baran Firouzis mor blev afskediget fra sin evalueringsansættelse på Nykøbing Falster Sygehus' akutafdeling, hvilket resulterede i, at hun ikke kunne bestå sin såkaldte Klinisk Basis Uddannelse (KBU). 

Af evalueringen fremgår det, at det skyldes mangel på sproglige færdigheder. 

Det fremgår dog også af evalueringen, at hun anbefales at søge om en evalueringsansættelse på et andet sygehus i en afdeling med et lavere tempo, hvor hun vil have bedre mulighed for at træne sit danske sprog.

På grund af afskedigelsen har Baran Firouzis mor ikke kunne færdiggøre sit autorisationsforløb som læge inden for fire år fra ankomst til Danmark, hvilket er et lovkrav.

Og det er altså denne omstændighed, der har resulteret i en fratagelse af opholdstilladelsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Baran  Firouzi måtte tage afsked med sine klassekammerater i 8.C på Solvangskolen i Farum i starten af december.
Baran Firouzi måtte tage afsked med sine klassekammerater i 8.C på Solvangskolen i Farum i starten af december.
Foto: Privatfoto

Klassen laver kampagne for at få hende til Danmark

Selvom Baran Firouzi først startede på Solvangskolen i Farum i august måned, er hun allerede blevet en del af fællesskabet og har fået mange venner.

Derfor er klassekammeraterne - med hjælp fra nogle af forældrene - gået sammen for at få hende tilbage til Danmark.

I første omgang ved at starte en Facebook-gruppe med navnet "Vi mangler dig Baran", der skal skabe opmærksomhed omkring sagen. Hun mangler nemlig i klassen, siger Emilie Bruhn-Andersen:

- Jeg savner hende og især i skolen, for det var hende, jeg var mest sammen med. Vi plejer at vente på hinanden og cykle sammen hjem, siger hun til TV 2 Lorry.

I stedet må de to veninder for nu nøjes med at snakke sammen over tjenester som eksempelvis Whatsapp. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Baran Firouzi og Emilie Bruhn-Andersen til halloween i år.
Baran Firouzi og Emilie Bruhn-Andersen til halloween i år.
Foto: Privatfoto

Facetime fra Iran: - Jeg vil bare ikke miste mine venner

Da TV 2 Lorry taler med Baran Firouzi, sidder hun i en lejlighed i Teheran i Iran sammen med sin mor.

Hun forklarer, at hun var på skolen, da hendes mor ringede og fortalte hende den triste nyhed:

- Jeg blev helt chokeret. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige eller gøre, og jeg var lidt stresset. Jeg begyndte at tænke på, hvad der ville komme til at ske, siger hun til TV 2 Lorry. 

Hun fortæller, at hun savner sin far, og at hun ikke føler sig tryg i Iran, som tingene er lige nu:

- Alt er helt mærkeligt, og her skal pigerne have tørklæde på. Det kan jeg ikke lide, og jeg gider ikke tvinges til at gøre det. Men folk kigger mærkeligt på en, når man ikke har det på, og det gør mig lidt bange, siger hun.

Selvom Baran Firouzi taler farsi, så kan hun ikke læse og skrive sproget, og hun har derfor svært ved at se, at hun skal kunne gå i skole i Iran.

Det samt de mange venskaber gør, at hun fortsat følger med de danske klassekammerater, når de eksempelvis laver gruppearbejde.

Så ringer klassekammeraterne nemlig til hende på Whatsapp.

- Jeg prøver at holde kontakten, men det er også lidt svært, når tingene er, som de er lige nu. Jeg vil bare ikke miste mine venner, siger hun.

Familien sætter lige nu sin lid til, at Hamid Firouzi får lov at blive i Danmark og mulighed for at hente sin kone og datter her til landet.

Ifølge Baran Firouzi har hendes far på nuværende tidspunkt et jobtilbud som el-ingeniør og afventer en arbejdstilladelse.

Hvad undrer du dig over?

_

Ny afstemning hver onsdag

_Vis mere
25_seconds

De har ikke engang et kontor: Iværksættere redder indeklimaet med kanariefugl

MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Vis mere