Nu er spildevands-læk bremset: Mere end 27 millioner liter kloakvand blev sendt ud i Øresund

Et brud på en spildevandsledning har indtil videre ført til, at 27 millioner liter kloakvand er blevet sendt ud i Øresund ved Skovshoved. Bruddet blev opdaget fredag og tirsdag eftermiddag melder spildevandsselskabet, at det næsten er blevet repareret.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et brud på en spildevandsledning har indtil videre været årsag til, at der er blevet pumpet mindst 27 millioner liter kloakvand ud i Øresund halvanden kilometer ud for Skovshoved Strand. 

Bruddet på spildevandsledningen skete fredag i forbindelse med byggeriet af den kommende Nordhavnstunnel, og ifølge områdets spildevandsselskab, Novafos, er bruddet næsten repareret tirsdag eftermiddag. 

- Vi har fået lukket revnen i ledningen, og nu arbejder vi på at få det tætnet helt. Vi har ikke ledt noget spildevand ud i Øresund siden 7.30 i morges, og det kommer vi heller ikke til at gøre yderligere, siger Arne Kristensen, der er kommunikationskoordinator for vand- og spildevandsselskabet Novafos, til TV 2 Lorry.

Ifølge Novafos beregninger, har bruddet siden fredag ført til udslip af mindst 27.000 kubikmeter - hvilket svarer til 27 millioner liter -  kloakvand ud i Øresund halvanden kilometer ud for kysten i Skovshoved. 

Bruddet på ledningen har ført til en hel del kaos, der også har været med til at lukke Svanemøllen Havn for al sejlads og svømning. 

En menneskelig fejl gjorde nemlig, at der blev pumpet kloakvand direkte ud i Svanemøllen Havn fra fredag til mandag, hvor det blev opdaget. Her blev der udledt flere millioner liter urenset spildevand. 

I klippet nedenfor kan du se et resumé af den store debat om spildevand I Øresund, der foregik sidste sommer 

Årsag: En planlagt udledning af 290 millioner liter spildevand i Øresund.

Men selvom det kan lyde meget voldsomt med udledning af flere millioner liter kloakvand i Øresund, så er det ikke ensbetydende med en større miljøkatastrofe. Sådan lyder vurderingen fra Karen Timmermann, der er professor ved DTU og forsker i menneske- og naturskabte påvirkninger af de kystnære farvande.

- Ud fra de nuværende oplysninger kan jeg ikke komme med en konkret vurdering af konsekvensen for havmiljøet, men helt generelt kan jeg sige, at udledning af spildevand på denne tid af året kan føre til øget algevækst og lokalt forøget iltforbrug. Hvis iltforbruget bliver større end ilttilførslen, kan der potentielt opstå iltsvind i de områder, spildevandet bliver udledt. Og det er bestemt ikke er godt for dyrelivet. Men formentlig vil de gode strømforhold i Øresund være med til at fortynde udledningen og på den måde minimere konsekvenserne, siger Karen Timmermann til TV 2 Lorry. 


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere