80-årige Preben tvunget til at sælge livsværk - 10 kroner stykket

I næsten syv årtier har man kunnet finde bøger om alt mellem himmel og jord i Bagsværd Boghandel. Men den digitale tidsalder har presset butikken på økonomien, og på lørdag lukker den derfor dørene for sidste gang.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I weekenden bliver der sat et endeligt punktum for Bagsværd Boghandel.

For i en tid hvor bøger handles over nettet, læses på en e-læser eller lyttes på et par høretelefoner, da kan det være svært at få enderne til at mødes i en fysisk bog-butik.

Derfor drejer indehaveren af Bagsværd Boghandel, Preben Schultz Larsen, på lørdag nøglen om for sidste gang, og skriver derved det sidste kapitel i boghandlens 69 år lange historie færdigt.

quote Hvis min omsætning var bedre, så ville jeg gerne have fortsat. I hvert fald et par år endnu.

Preben Schultz Larsen

Et kapitel, som ifølge den 80-årige Preben Schultz Larsen, godt kunne have været lidt længere.

- Hvis min omsætning var bedre, så ville jeg gerne have fortsat. I hvert fald et par år endnu, siger Preben Schultz Larsen til TV 2 Lorry.

Det startede med Anders And

Det lå ellers ikke i kortene, at Preben Schultz Larsen skulle bruge sit liv på at sælge bøger, men sådan blev det.

- Jeg har aldrig set mig selv som boglig. Pligtlæsning har aldrig sagt mig noget. Men min mor mente, jeg læste meget. Det var nu nok mest Anders And-blade, tror jeg. Så i 1958 gik hun ned til den lokale boghandler i Lyngby og skaffede mig en læreplads der, fortæller Preben Schultz Larsen.

Derfra gik det slag i slag, og Preben Schultz Larsen arbejdede gennem årene i forskellige boghandler, indtil han i 1999 købte Bagsværd Boghandel.

Her har han lige siden købt, læst og solgt et hav af bøger. Særligt de første mange år gik det godt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Selvom han har haft sin daglige gang blandt bogreolerne i to årtier, så glædes han stadig over de værker der gemmer sig hist og her.
Selvom han har haft sin daglige gang blandt bogreolerne i to årtier, så glædes han stadig over de værker der gemmer sig hist og her.
Foto: TV 2 Lorry / Søren Schousgaard

Dengang havde han en fire-fem ansatte og leverede blandt andet bøger til skolerne i området.

Men antallet af medarbejdere svandt langsomt ind. Først på grund af liberaliseringen af bogmarkedet, som øgede konkurrencen fra detailforretningerne.

Siden blev den fysiske boghandler presset af internethandlen og senest af lydbøgerne.

- Jeg får jo ikke så mange nye kunder. Folk læser på en anden måde i dag. Nogle af dem læser ikke engang, de lytter til bøgerne i stedet, siger Preben Schultz Larsen.

Kom aldrig med på den digitale vogn

Den erfarne boghandler hoppede dog aldrig selv med på digitaliseringen.

- Jeg er utroligt dårlig til det digitale. Jeg modtager også kun penge kontant her i butikken. Man kan ikke MobilePay'e her i butikken. Jeg gider det slet ikke. Jeg har heller aldrig sendt en sms, siger han.

Men som så mange andre fysiske boghandlere i Danmark, så kan han ikke længere kæmpe mod den digitale udvikling. Derfor vil lokalerne på Bindeleddet 14-16 i Bagsværd snart være tomme for bøger, og det ærgrer ham.

- Jeg synes, det vil være sørgeligt, hvis man mister boghandlerne. Hvis man kun kan handle dem på nettet, det ville være trist, siger han.

Der er mulighed for at gøre sig et godt kup, for samtlige bøger er sat ned til 10 kroner.
Der er mulighed for at gøre sig et godt kup, for samtlige bøger er sat ned til 10 kroner.
Foto: TV 2 Lorry / Søren Schousgaard

For ifølge Preben Schultz Larsen, så kan den fysiske forhandler noget andet end de digitale.

- Du kan jo ikke stå med bogen i hånden. Det er altså noget andet at komme ind i en boghandel, hvor man kan se og mærke bøgerne. Der er en anden atmosfære i en fysisk butik. Derfor handler jeg heller aldrig på nettet, siger han.

En bog lukkes, en ny åbnes

Det er ikke kun de gamle lokaler, hvor Bagsværd Boghandel holder til, som kan se frem til en ny hverdag.

Det kan også Preben Schultz Larsen på 80 år, som går en velfortjent pension i møde.

- Jeg har jo altid været vant til at være væk fra klokken 10 til 17.30. Så det bliver da lidt underligt ikke at skulle afsted om morgenen mere.

- Jeg er typen, som ikke kan holde ud at være derhjemme hele dagen. Så jeg skal have mig et rejsekort. Jeg vil ud at se Sjælland. Først vil jeg prøve at tage til Køge, for der har jeg aldrig været. Jeg skal ud ad døren. Ud at gå, og se, og på biblioteket for at læse avisen, fortæller han.

Det er med andre ord en stor del af sit liv som Preben Schultz Larsen på lørdag siger farvel til. Han er dog ikke den eneste, der kommer til at lide et afsavn.

- Man får jo en snak med de gode kunder - mest om bøger. Men en gang imellem også om stort og småt. Det er da også blevet til en del flasker og chokolade her i forbindelse med boghandlens ophør. Jeg kan mærke de er kede af, at jeg må lukke, siger Preben Schultz Larsen.

Det vil være muligt at besøge Bagsværd Boghandel til og med på lørdag. Priserne er sat ned, og går du og drømmer om lidt nyt læsestof, så kan du erhverve dig en ny bog for 10 kroner.Vis mere
20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

hans toft

Konservativ stemmesluger og tidligere bykonge forlader politik efter sammenstød med partileder

Vis mere