Virksomheder idømt store millionbøder for ulovlige kartelaftaler

Ikke nok med at prisen på gas er på himmelflugt, så forsøgte to virksomheder, der servicerer naturgasfyr, også at øge deres indtjening på deres gas-kunder ved at indgå en ulovlig aftale.

To virksomheder fra hovedstadsområdet gav den lidt for meget gas, da de indgik en aftale om prisen på abonnementsordninger for service på naturgasfyr.

Det må konkurrerende virksomheder ikke, og det fik de af vide i retten i Glostrup torsdag. Det oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse

Her blev virksomhederne Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S (tidligere HMN Naturgas I/S, red.) i Søborg og Gastech-Energi A/S fra Brøndby dømt for overtrædelser af konkurrencereglerne, fordi havde indgået en ulovlig kartelaftale.

Hvad er et kartel?

Et kartel er en ulovlig aftale mellem konkurrerende virksomheder, der begrænser konkurrencen.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Det koster de to virksomheder, der på det tidspunkt, kartelaftalen blev indgået, var nogle af de største på markedet for servicering af gasfyr i Danmark, en bøde på hver otte millioner kroner.

Og det er ikke kun virksomhederne, der bliver ramt på pungen. Det gør en række ledende medarbejdere også. I alt fire af slagsen blev idømt bøder på henholdsvis 100.000 kroner, 75.000 kroner og 50.000 kroner.

Kartelaftaler rammer forbrugerne

Det var i forbindelse med en forhandling om en ny kontrakt med en række underleverandører, at den ulovlige kartelaftale opstod. Det skete, fordi Gastech-Energi A/S repræsenterede en af disse i forhandlingerne.

Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S ønskede at forhandle en ny kontrakt på plads mellem virksomheden og dens underleverandører, fordi de ville have, at prisen på reservedele skulle være billigere.

Men for at imødekomme det ønske krævede underleverandørerne, at abonnementspriserne hos Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S skulle stige. For så kunne underleverandørerne nemlig hæve deres priser over for egne kunder.

Den aftale gik ifølge NSK ud over forbrugerne, som potentielt stod til at skulle betale mere for at få serviceret deres gasfyr.

- Når virksomheder indgår prisaftaler og bryder konkurrenceloven, begrænser de den frie konkurrence, og regningen ender i sidste ende hos forbrugerne. Jeg er derfor tilfreds med, at retten har fundet virksomhederne skyldige og idømt store millionbøder for deres overtrædelser af konkurrencereglerne, siger Amir Amirian, anklager i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Hvem er National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

  • NSK er er etableret fra den 1. januar 2022.


  • NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet.


  • Etableringen af den nye enhed betyder, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her.


  • Tidligere var opgaverne forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet.


  • Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 


  • NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik