Forælder træt af børn uden lys på cyklen: Så skaffede han 170 lygtesæt

Efter at have observeret alt for mange skolebørn uden lys på cyklen besluttede en forælder sig for at anskaffe gratis lygtesæt til to skoler.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bliver man stoppet af lovens lange arm uden lys på cyklen, så fører det som regel til en bøde.

Tidligt tirsdag morgen var straffen dog en hel anden for cyklende børn på vej i skole i Hundested takket være en lokal ildsjæl og et gavmildt bagland.

Her udløste manglende lys på cyklen – udover en påtale fra politibetjenten – nemlig et sæt cykellygter til skolebørnene.

Kvit og frit sponseret af det lokale erhvervsliv og monteret på stedet af den lokale cykelmekaniker med hjælp fra elever i udskolingen.

Tog affære i stedet for surt opstød

Bag tiltaget står Lasse Kjeldsen, far til tre børn, der går på Hundested Skole. På sine daglige køreture i bil for at få børnene fragtet i skole har han ofte været decideret bange for at skulle komme til at overse et barn på cykel uden lys i på de mørke vintermorgener.

- Der er så mange cyklister ved skolen, lige fra børnehaveklassebørn til voksne skolelærere, der kører uden cykellys. Det er svært at se en mørkklædt cyklist på en sort cykel uden lys. Jeg tænker tit, 'hvad nu hvis jeg kører en af dem ned', siger Lasse Kjeldsen.

Derfor besluttede han sig for at tage affære.

- I stedet for at gå på Facebook og skrive et surt opstød, så valgte jeg at sætte gang i en indsamling, så vi kan få lys på alle cyklerne. Jeg tog kontakt til nogle lokale virksomheder i området.

I løbet af 24 timer havde Lasse Kjeldsen fået tilsagn om 20.000 kroner til cykellygter.

En skoleelv får påsat cykellygter af Henrik Ditlev, indehaver af Ditlev Cykler.
En skoleelv får påsat cykellygter af Henrik Ditlev, indehaver af Ditlev Cykler.
Foto: Kristian Westfall

Et omfattende problem

På Hundested Skole bifaldt skoleleder Malene Nyenstad tiltaget. Da Lasse Kjeldsen ringede og gjorde hende opmærksom på problemet, besluttede hun sig for at undersøge omfanget.

- På Hundested Skole er der tæt på 700 elever, og omkring halvdelen cykler. En morgen i december stillede jeg mig op ved en af de tre cykelindgange til skolen for at tælle antallet af cyklister uden lys. På et kvarter talte jeg 31. Så det stod hurtigt klart, at det var et reelt problem, siger skolelederen.

Derfor var idéen om at stoppe eleverne og udruste deres cykler med lygter et velkomment bidrag.

- Jeg er altid glad, når forældre gider at engagere sig i vores skole i stedet for at være tilskuere, siger Malene Nyenstad.

Politibetjenten fra Nordsjællands Politi siger et par alvorsord til et skolebarn uden lys på cyklen.
Politibetjenten fra Nordsjællands Politi siger et par alvorsord til et skolebarn uden lys på cyklen.
Foto: Kristian Westfall

Gratis lygter og alvorsord fra politiet

Indsamlingen har resulteret i hele 170 cykellygtesæt. Allieret med Hundesteds lokale cykelmekaniker, Henrik Ditlev, får lygteløse elever på Hundested Skole og Skolen ved Havet de blinkende dioder påsat inden for de kommende dage.

Tirsdag morgen var den første i rækken af blinklys-morgen-indsatser for bedre trafiksikkerhed. Ved et rent tilfælde faldt det sammen med, at en betjent fra Nordsjællands Politi samme morgen lavede en indsats mod manglende cykellygter på skolen.

- Det er gået rigtig godt, og der er blevet taget godt imod det, og politiet har også rost tiltaget. Det var faktisk rigtig godt, at politiet også var der samme morgen, så de kunne tage en alvorlig snak med børn, for det er jo et tiltag, der bunder i et alvorligt problem, vi har her på skolen, nemlig at alt for mange cykler uden lys, forklarer skoleleder Malene Nyenstad.

En betjent fra Nordsjællands Politi roste ifølge Hundested Skole initiativet.
En betjent fra Nordsjællands Politi roste ifølge Hundested Skole initiativet.
Foto: Kristian Westfall

Håber, at idéen spredes

Initiativtageren håber nu, at idéen kan inspirere forældre i andre byer, der har lignende oplevelser i morgentrafikken.

- Manglende lygter på skolebørns cykler er jo ikke kun et problem her i Hundested. Jeg har blandt andet talt med nogle i Frederiksværk, der siger, at det er et lige så stort problem. Jeg vil da håbe, at det kan inspirere andre til at gøre noget ved problemet, siger Lasse Kjeldsen.

Bødetaksten for at køre uden lys i lygtetændingstiden fra solnedgang til solopgang er 700 kroner.

Næsten halvdelen af dem, der kommer til skade eller mister livet i trafikken i København, er cyklister, viser en rapport fra Vejdirektoratet. Se mere i indslaget herunder:

Næsten halvdelen af dem, der kommer til skade eller mister livet i trafikken i København, er cyklisterNyheder

20161130-150128-4-5960x3979ma

Relæ-skaberen Kim Rossen er død: "Havde stor betydning for den danske madscene"

rasmus lindbjerg

Har du hørt om ’brotox’? Skønhedsklinikker går målrettet efter mænd

Det gamle København

Se billederne: Engang var København én stor parkeringsplads

Vis mere
rwtw

Flere etageejendomme evakueret: Røgudvikling kan skyldes kemikalier

20170419-125531-A-1920x1281we

Bip bip bip:
Nu kan en del københavnere blive vækket af larm endnu tidligere

Vis mere