Lille by med økosamfund er nomineret til Årets Landsby 2019

Landsbyen Torup, som ligger mellem Hundested og Frederiksværk, er nomineret til årets landsby 2019. Temaets for årets konkurrence er 'den bæredygtige landsby'.

Torup ligger midt på Halsnæs omfavnet af Roskilde Fjord mod syd og Kattegat mod vest og nord. De nærmeste større byer er Hundested og Frederiksværk. 

Men denne gang er det den lille landsby med cirka 350 indbyggere, som er i fokus.

For Torup er nemlig blevet nomineret til Årets Landsby 2019 sammen med to andre landsbyer. 

quote Lige nu ligger jeg på en 50/50 i forhold til vores vinderchancer. Jeg tør ikke håbe på mere.

Peter Plant, formand i Torup Ting

- Spændingen er enorm, og vores forventninger er kæmpe store. Lokalt er der gået spøg i den over, at vi nu er normineret igen, efter vi også var det for tre år siden, siger Peter Plant, formand i Torup Ting, som er Torups lokaldemokratiske råd.

Temaet for årets konkurrence er den bæredygtige landsby, og i udvælgelsen af de tre finalister  har dommerne lagt særligt vægt på, om landsbyen har udviklet sig i en bæredygtig retning.

Det forklarer formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, i en pressemeddelelse. 

- Vi kigger på bæredygtighed på flere niveauer, miljømæssigt, socialt, økonomisk og kulturelt. Det er kendetegnende for de tre finalister, at de formår at fremtidssikre deres landsby igennem bæredygtige initiativer på flere af disse niveauer, siger den tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter. 

Fakta om Årets Landsby

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 23. gang.
     
  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
     
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
     
  • Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Fejø, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.
     

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd

Økosamfund fra 90'erne 

Og det passer perfekt på Torup.

En af de helt specielle ting ved landsbyen er Økosamfundet Dyssekilde, som har haft fokus på bæredygtighed de seneste 30 år. 

Dyssekilde er en af Danmarks ældste økologiske landsbyer og var i 1990 blot en kartoffelmark.

I dag har det grønne fællesskab om moder natur udviklet sig til et sprudlende samfund med 140 voksne og 60 børn fra 0-100 år, som dermed udgør over halvdelen af Torups indbyggere. 

- Det er meget vigtigt for os at blive nomineret på baggrund af bæredygtighed. Vi har tre grundlag, som vi folder bæredygtighedsbegrebet ud på: Den gammeldags økologi, en økonomisk bæredygtighed og den sociale bæredygtighed. Med disse tre grundlag vil vi gerne kvalificere begrebet bæredygtighed, fortæller formand i Torup Ting, Peter Plant. 

Ifølge Peter Plant skyldes nomineringen af Torup som Årets Landsby 2019, at man både bruger eget regnvand, at man har en økologisk by, at man bruger tøjet flere gange gennem en byttecentral, og at man renoverer frem for at bygge nyt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Økosamfundet Dyssekilde er kendt for at have særprægede bygninger, der ofte er bygget af bæredygtige materialer.
Økosamfundet Dyssekilde er kendt for at have særprægede bygninger, der ofte er bygget af bæredygtige materialer.
Foto: TV 2 Kosmopol

Næstformand i Forenet Kredit, Michael Demsitz, som er en del af bedømmelseskomitéen, siger om konkurrencen:

- Prisen til Årets Landsby hjælper med at understøtte den rigtig stærke udvikling, vi ser mange steder i landdistrikterne. De små lokalsamfund kan drive en utrolig udvikling, og det er med til at skabe et helt land i bedre sammenhæng, siger han i en pressemeddelelse.

Årets tema 2019

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er Den bæredygtige landsby, og der vil blive lagt vægt på, om landsbyen har udviklet sig i en bæredygtig retning, hvor fire dimensioner er afgørende:

 

1. Natur og fysiske forhold, f.eks. klima, miljø, energi og genbrug

2. Social, her tænkes på integration, generationer på tværs, børn, unge og ældre

3. Økonomiske løsninger, som bygger på egne kræfter i fællesskabet

4. Kulturel. Traditioner og vaner som underbygger Den Bæredygtige Landsby.

 

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

 

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd

Spændende fremtid

Torup står også over for en meget spændende fremtid, hvor landsbyen skal udvides med en helt ny bydel, kaldet Hvidelandet. Lokalplanen ligger lige nu til vedtagelse i august. 

Landsbyens lokalråd har desuden etableret sin egen jordfond, der sælger byggemodnet jord til boliger og erhverv. 

- Det betyder meget for os, at vi får opmærksomhed, og det er vigtigt, fordi vi er i gang med at udbygge Torup med en helt ny bæredygtig bydel. Derfor har vi brug for at tiltrække nye beboere til området, så timingen er helt perfekt, siger lokalformanden og fortsætter: 

- Lige nu ligger jeg på en 50/50 i forhold til vores vinderchancer. Jeg tør ikke håbe på mere. 

Udover Torup er også Asaa i Brøndslev Kommune og Krogsbølle Sogn i Nordfyns Kommune nomineret til Årets Landsby 2019. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik