Særlig svensker-tendens breder sig i Helsingør - Kennet oplever den i sin vinhandel

Færre svenskere kører over Øresundsbroen, og i Helsingør tager svenskerne mindre tøj og spiritus med hjem efter at have spist smørrebrød på torvet. Kronekursen er en del af forklaringen, lyder det.

Svenskerne tøver for tiden med at krydse sundet for at fylde Volvoen med danske varer.

Det kan mærkes i Helsingør Vinhandel, hvor medindehaver Kennet Mathiasen i 25 år har solgt whisky, akvavit og dansk øl til svenskere, der udgør 70 procent af kunderne.

- Der er færre af dem, og de køber mindre, end de plejer at gøre sammenlignet med sidste år. Det kan ses på omsætningen, siger 51-årige Kennet Mathiasen til TV 2 Kosmopol.

De svenske kunder fortæller ham, at det er den aktuelt lave svenske krone, der får dem til at holde sig tilbage.

Kursen på den svenske krone er da også aktuelt helt nede på 0,66, og derfor skal man altså kun betale 66 kroner for en vare, der koster 100 svenske. En lav svensk kronekurs betyder dog omvendt også, at det bliver dyrere for svenskerne at købe varer i Danmark.

Den lave svenske kronekurs har sandsynligvis fået danskere i hobetal til at køre over Øresundsbroen, lød det lørdag fra Øresundsbroen, da de fremlagde nye rejsetal. 

Samtidig viste tallene også, at 26 procent færre svenskere i år har taget turen over Øresundsbroen sammenlignet med 2019.

Sammenligner man antallet af solgte færgerejser med bil mellem Helsingør og Helsingborg, blev der i første kvartal af 2023 solgt 12 procent flere rejser i Danmark og otte procent flere rejser i Sverige end i første kvartal 2022 - hvor de sidste coronarestriktioner stadig kan have haft indflydelse på rejsemønstre.

Det oplyser Molslinjen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Helsingør Vinhandel bugner af gode tilbud til svenske turister.
Helsingør Vinhandel bugner af gode tilbud til svenske turister.
Foto: Privatfoto

Svenskere hygger sig i Helsingør

Kronekursen har dog været med til at ændre svenskernes vaner i byen, mener citykoordinator i Helsingør Handel, Kim Backe.

De bruger færre penge i eksempelvis tøjbutikker og i Kennet Mathiasens vinhandel - men de går stadig op på Axeltorv for at spise smørrebrød og drikke fadøl.

- De kommer herover på hyggeture og for at få lidt at spise, og så handler de lidt mere derhjemme. Det er den retning, det er gået de sidste par år, siger Kim Backe fra Helsingør Handel til TV 2 Kosmopol.

Det kan 42-årige Jens Hansen nikke genkendende til. Han har arbejdet i Helsingør i 20 år - de sidste tre år som fast tjener på værtshuset og smørrebrødsrestauranten Hold-an på Axeltorv.

quote De bestiller smørrebrød og en øl eller ti

Jens Hansen, tjener

Han oplever, at de svenske gæster mukker over kronekursen, og generelt vil han vurdere, at der kommer færre og færre svenskere til byen. Men:

- De bestiller smørrebrød og en øl eller ti. Det er fest og glade dage. Det er sådan, det fungerer. De kommer herover for at fejre deres helligdage, og så bliver torvet væltet. Der er ting, der hænger ved, siger Jens Hansen.

Færre rejser end normalt

Hvert år udgiver Øresundsinstituttet på vegne af Øresundsbro Konsortiet det såkaldte Øresundsindex. Her viser ni udvalgte indikatorer, hvordan integrationen over Øresund udvikler sig.

Øresundsindex 2023 blev udgivet torsdag i sidste uge, og heri fastslår Øresundsinstituttet, at “valutakursen påvirker folks valg og færden i Øresundsregionen.”

I en spørgeskemaundersøgelse blandt 176 respondenter i det såkaldte Øresundspanel svarer 34 procent af svenskerne, at de vil rejse sjældnere end tidligere som følge af den aktuelle valutakurs.

Blandt danskerne svarer syv procent, at de vil rejse oftere end tidligere.

Rapporten fastslår dog også, at antallet af svenske overnatninger i Østdanmark lå på nogenlunde samme niveau som før pandemien, selv efter at den svenske krone tabte værdi omkring september sidste år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik