Udtjent grusgrav bliver til grøn oase: Sådan kommer den til at se ud

Den gamle grusgrav omdannes til en slags naturpark med stisystem, shelters, MTB-spor og boardwalks over genfundne vandhuller.

En udtjent råstofgrav ved Sengeløse i Høje-Taastrup Kommune skal gennemgå en større forvandling over de kommende år og genopstå som et rekreativt udflugtsmål med sjælden natur.

I denne uge har et enigt byråd i kommunen vedtaget planerne for området, som er blevet til i et samarbejde mellem kommunen, arkitekter og en lokal borgergruppe fra Sengeløse.

Det betyder, at Sengeløse Grusgrav inden længe vil blive udsmykket med blandt andet bålhytter, shelters, stisystemer, mountainbikespor, toiletter og borde og bænke samt såkaldte boardwalks – en slags broer – over vandhuller.

- Det er en fantastisk mulighed for os. Grusgraven her går fra at være et område, der ikke inviterer inden for, til i stedet at være indbydende med stier, hytter og oplevelser samtidig med, at vi styrker naturdelen, siger borgmester Michael Ziegler (K) til TV 2 Lorry.

Siden gravemaskinerne forlod området i 2013, har Sengeløse Grusgrav stået forholdsvis øde hen, og det har faktisk vist sig at være lidt en af en gave for naturen. 

Således har kommunen i løbet af det seneste år registreret både sjældne dyr, planter og mosser i den gamle grusgrav, for eksempel vandsalamander, orkidéer og digesvaler. Det fremgår af visionsplanen for området.

- Vi vil generelt gerne sørge for, at der gode og attraktive naturområder for vores borgere – både vild natur og biodiversitet – men også rekreative åndehuller, og her går det op i en højere enhed, siger Michael Ziegler og fortsætter:

- Det spiller sammen med en større vision, hvor vi har besluttet, at uanset, hvor man bor, må der maksimalt være en kilometer til bynær natur. Her har vi udpeget 18 områder udover grusgraven her, hvor vi de kommende år skal arbejde med naturindsatsen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Shelters bygget ind i gravens skråning er en del af projektet.
Shelters bygget ind i gravens skråning er en del af projektet.
Foto: Spektrum Arkitekter

Regioner har presset på: Rummer et unikt potentiale

Omdannelsen af Sengeløse Grusgrav er en del af en større tendens, hvor udtjente råstofsområder rundt omkring i hovedstadsområdet og resten af landet i stigende grad inddrages som rekreative naturområder.

De seneste år har flere kommuner rundt omkring i landet indviet gamle grusgrave som grønne pletter.

I hovedstadsområdet vidner steder som Hedeland, Lynge Drive-in bio med put-and-take-søerne, Karlstrup Kalkgrav, Lynghøjsøerne ved Roskilde og Boesdal Kalkbrud ved Stevns Klint – for bare at nævne et par stykker – om industrilevn, der har fået nyt liv som udflugtsmål.

Endnu flere ventes at komme til i de kommende år, hvor Danske Regioner i fællesskab har krævet, at råstofgrave skal omdannes til ny natur, når de er blevet tømt for grus, sand, sten og andre råstoffer.

- Gamle råstofgrave rummer et unikt potentiale for at skabe grønne oaser til gavn for mennesker, dyr og planter. Lige nu har vi ikke kontrol over, hvad råstofgravene bruges til, når de er færdige, men det vil vi få med det nye forslag, lød det fra daværende formand for Udvalget for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner, Heino Knudsen (S), i foråret sidste år.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kort over grusgraven med de kommende projekter tegnet ind.
Kort over grusgraven med de kommende projekter tegnet ind.
Foto: Spektrum Arkitekter

Og det er en god idé, lyder det fra Høje-Taastrup-borgmesteren, hvis kommune er hjemsted for en stribe grusgrave - udtjente, såvel som aktive graveområder.

- Helt grundlæggende er det kun fornuftigt, at gamle grusgravsområder skal forvandles til natur. Dybest set har disse steder været til gene for området borgerne i årevis, og så giver det god mening, at man kan konvertere tilbage til noget attraktivt, siger Michael Ziegler.

Minister: Man har tænkt kreativt

Og det har blandt andet været med til at bane vejen for det kommende udflugtsmål ved Sengeløse, der har været på tegnebrættet i længere tid.

Samtidig har flere nye undersøgelser vist, at danskere er blevet flittigere og flittigere brugere af naturen, siden coronapandemien satte ind i starten af 2020, hvilket har været med til at øge behovet for især bynære naturområder.

Blandt andet registrerede Naturstyrelsen en stigning i antallet af besøgende på op til 125 procent i 2020 sammenlignet med året før, mens Realdania i slutningen af sidste år skrev, at andelen af danskere, der tager på en naturoplevelse mindst en gang om ugen steget fra 40 til 57 procent.

I forbindelse med kommunens deltagelse i konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune købte Høje-Taastrup grusgraven, som var aktiv frem til 2013, tilbage i 2021. I samme forbindelse besøgte miljøminister Lea Wermelin (S) selv samme grusgrav.

- En kommune som Høje-Taastrup, som har meget bebyggelse, skal jo tænke lidt kreativt, og det har man gjort her. Det gør et stort indtryk, at man med grusgraven har lavet overgangen fra erhverv til et naturområde i stedet for at udlægge det landbrug, som man måske ellers ville gøre, sagde ministeren dengang til Lokalavisen Taastrup.

Indtil videre har byrådet i Høje-Taastrup Kommune frigivet fire millioner kroner til omdannelsen af den udtjente råstofgrav.

Lokale ildsjæle har desuden anmodet om yderligere 567.000 kroner til at kunne realisere et ønske om et grus- og geologiværksted samt lege- og træningsredskaber. Den bevilling vil byrådet tage stilling til på et senere tidspunkt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik