Myndighed slår fast: Ingen grund til at frygte tungmetaller i badevand

En aktivistisk miljøgruppe har taget prøver, der viser forhøjede koncentrationer af tungmetaller i Køge Bugt. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra styrelse.

Kan man trygt tage en svømmetur i Køge Bugt denne sommer?

Det spørgsmål har den aktivistiske miljøgruppe Geohav skabt tvivl om, efter de i sidste uge offentliggjorde en rapport med havmålinger, der viste forhøjede koncentrationer af tungmetaller flere steder i Køge Bugt.

Men Styrelsen for Patientsikkerhed maner til ro:

- Vores vurdering er, at de koncentrationer af tungmetaller, der er påvist ved GeoHavs undersøgelser af havvand fra april 2023, ikke udgør en sundhedsrisiko for borgere, der bader i vandet, oplyser styrelsen, der rådgiver kommuner om badevandskvalitet, i en mail til TV 2 Kosmopol:

-Vi har derfor ikke grundlag for at anbefale kommunen at fraråde badning.

Ifølge GeoHav fandt man "bemærkelsesværdigt voldsomme" koncentrationer af en lang række tungmetaller: Arsen, bly, cadmium, chrom, kobber, nikkel og zink.

Styrelsen for Patientsikkerhed har dog sammenholdt disse niveauer med WHO’s retningslinjer for badevandskvalitet og vurderet, at der ikke er grund til alarm.

I vurderingen bliver der sat spørgsmålstegn ved validiteten af GeoHavs målinger:

- De nuværende oplysninger om GeoHavs prøver giver ikke indblik i, hvor og hvordan prøverne er taget, og vi ved derfor ikke, om de lægger sig op ad de krav, Miljøstyrelsen har fastsat i forhold til prøver af badevandskvaliteten, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed. 

quote GeoHavs måde at skabe frygt i befolkningen på, er ikke i orden

Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve

TV 2 Kosmopol har også kontaktet Miljøstyrelsen, der henviser til Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering.

Borgmestre kan ånde lettet op

Geohavs målinger blev delt og kommenteret af flere tusinde på Facebook, da rapporten kom ud.

Nogle bifaldt gruppen for at sætte fokus på et muligt stort miljøproblem. Andre var mere skeptiske:

- Hvilken agenda har I - hvorfor måler I? Jeg sidder med en følelse af, at I forsøger at skabe panik, skrev en bruger eksempelvis i kommentarsporet.

Tvivlen, som rapporten skabte, ramte da også borgmesterkontorerne i de kommuner, der ligger ud til Køge Bugt.

Stevns Kommune kontaktede allerede fredag eftermiddag Styrelsen for Patientsikkerhed for at få dem til at vurdere rapporten.

quote Jeg kunne godt tænke mig, at nogle statslige myndigheder kommer ud og tager prøver. Så det ikke bare er skrivebordsarbejde

Anders Wolf Andresen (SF), borgmester i Hvidovre

Det er de enkelte kommuner, der er ansvarlig myndighed for badevandet, og det er derfor hos dem, der skal træffe en beslutning om eksempelvis at fraråde at bade.

”GeoHav har skabt frygt”

Også i Greve, Solrød og Hvidovre kommuner har man været opmærksomme på rapporten og forhørt sig hos både forvaltning og styrelser.

I Greve Kommune er borgmesteren lettet over Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering:

- Det er den vurdering, vi lægger op ad. Vi ser ikke grund til at gøre mere, siger borgmester Pernille Beckmann (V) til TV 2 Kosmopol.

Hun er utilfreds med GeoHavs fremgangsmåde med at bringe en skræmmende advarsel, som hun mener, ikke har noget på sig:

- Vi er aldrig nogensinde blevet kontaktet af dem. Vi vil jo alle sammen et rent havmiljø i Køge Bugt, men GeoHavs måde at skabe frygt i befolkningen på, er ikke i orden, siger hun.

Mere end badevand

I Hvidovre Kommune mener borgmesteren dog ikke, at vurderingen nødvendigvis er tilstrækkelig.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at nogle statslige myndigheder kommer ud og tager nogle prøver. Så det ikke bare er skrivebordsarbejde, der afgjorde det, siger borgmesteren oven på Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering.

- Når GeoHav siger, de har målt, at vi er langt over grænseværdierne, så er det noget, vi bliver nødt til at finde ud af. Hvis de har ret, så har vi et problem, siger Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen (SF), til TV 2 Kosmopol.

Han har derfor sat Hvidovre Kommunes forvaltning til at gennemse rapporten og vil dernæst tage stilling til, om man fra kommunens side skal ud at tage supplerende prøver for at tjekke niveaet.

Som forventet

At Styrelsen for Patientsikkerhed maner til besindighed kommer ikke bag på GeoHav. 

- Det er vi bekymrede over, men det var forventer, siger Mikkel Martin, operativ chef i GeoHav, til TV 2 Kosmopol. 

Han kan godt forstå, at Greve Kommune føler sig tilsidesat i den manglende melding, men halvmiljøet er ikke et politisk spørgsmål, mener de. 

- Vi er rigtig trætte af, at der går politik i det her. Havde vi eksempelvis henvendt os til Greve Kommune, skulle de forholde sig til noget, der er uden for deres myndighedsområde, siger Mikkel Martin: 

- Måske hun skulle vende sin harme mod Miljøstyrelsen, der ikke har taget prøver i årevis. 

Aktivistgruppe også på spil i Charlottenlund

GeoHav var også involveret i målingerne i Charlottenlund Søbad i sidste uge, der viste høje mængder af tungmetaller som arsen og cadmium.

Her var værdierne fra prøven så høje, at de bekymrede forsker i marin biodiversitet, Martin Mørk.

- Det er ikke et almindeligt koncentrationsniveau. Det er meget høje koncentrationer, som vi ser her, sagde han til TV 2 Kosmopol.

Her forsikrede Gentofte Kommunes borgmester, Michael Fenger (K), om, at man fremover vil lave flere dybdegående vandprøver fra badevandet i kommunen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik