508.000 gæster: Overborgmester advarer mod "Airbnb-hoteller"

Ny analyse fra Københavns Kommune viser, at Airbnb fortsætter sit indtog i de københavnske boliger. Overborgmesteren opfordrer regeringen til at skrue ned.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med Airbnb er overnatninger hos private udlejere i hele verden bare få klik væk - og sidste år har hele 508.000 gæster klikket sig til værelser og lejligheder i København.

Det er cirka 60.000 flere end året før og bygger ovenpå en eksplosiv stigning i Airbnb-udlejninger siden 2012. Det fremgår af en netop offentliggjort analyse af boligmarkedet, som Københavns Kommune står bag.

Fedt at være en populær by, kunne man tænke. Men ifølge overborgmesteren er populariteten nået et niveau, hvor Airbnb er skidt for boligmarkedet og københavnerne selv.

Overborgmester: Airbnb presser boligmarkedet

- Jeg synes, Airbnb er en god mulighed for at tjene lidt ekstra, når man selv er på ferie eller har brug for lidt ekstra penge. Men hvis boligen eller dele af boligen i store dele af året reelt fungerer som hotel, er det med til at presse boligmarkedet og gøre det sværere at finde et sted at bo, siger Frank Jensen, overborgmester i København, Soc. Dem.

quote Hvis boligen eller dele af boligen i store dele af året reelt fungerer som hotel, er det med til at presse boligmarkedet og gøre det sværere at finde et sted at bo,

Frank Jensen, overborgmester i København, Soc. Dem.

Ifølge Airbnb lejede 20.500 københavnere ud sidste år. En del udlejere har så store indtægter, at de må formodes at sidde i større og dyre boliger alene, frem for for eksempel at langtidsudleje et eller flere værelser eller give plads til en større familie, fremgår det i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

For eksempel har godt tre procent af byens Airbnb-værter mere end 50 anmeldelser om året fra lejere, hvilket indikerer, at de udlejer gennemsnitlig 200 dage om året.  De præcise tal kendes dog ikke, da Airbnb ikke deler data, der viser den enkeltes udlejningsdage.

Idas Airbnb-mareridt

quote Det er et stort problem at sove. Når der bor seks mennesker ovenpå, og de kommer sent hjem fra restaurant, eller har været ude i nattelivet og kommer væltende halvfulde hjem.

Ida Martensen, underbo til Airbnb-udlejer

I december måned talte TV 2 Lorry med københavneren Ida Martensen, der har døjet med store af konsekvenser af overboens Airbnb-udlejning.

En udlejning, der ifølge hende, netop havde karakter af hoteldrift. Massive støjgener og fire vandskader havde på fjerde måned tvunget hende ud af sin egen lejlighed i Knabrostræde. 

- Det er et stort problem at sove. Når der bor seks mennesker ovenpå, og de kommer sent hjem fra restaurant, eller har været ude i nattelivet og kommer væltende halvfulde hjem, fortalte hun os dengang.

Se hele Idas fortælling her:

I et år har Ida Martensen døjet med massive støjgener og fire vandskader fra overboens lejlighed, hvor der - ifølge hende - bliver drevet ulovlig hoteldrift via airbnb.

Nye regler på vej

Spoler vi frem til nutiden igen, så er regeringen netop i gang med at forhandle en ny strategi for deleøkonomi, hvor nye regler for Airbnb er et centralt punkt.

Regeringen har blandt andet spillet ud med et loft for udlejning på 90 dage. De vil samtidig hæve den skattefri grænse fra 24.000 kr. årligt til 36.000 kr. i indtægter fra kortidsudlejning af både helårsboliger og sommerhuse. 

Her kommer overborgmesteren dog på banen med en bøn til regeringen om at sætte loftet på max 60 dage:

- Min opfordring til regeringen er at lægge niveauet et sted, som sikrer, at gode københavnerboliger ikke bliver brugt til hoteller. Hvis folk ikke reelt har brug for deres bolig, bør den indgå i boligmarkedet, ikke fungere som hotel, siger Frank Jensen.

Derudover opfordrer han også til, at regeringen pålægger Airbnb, at de skal give adgang til oplysninger om udlejninger.

I december mødte udspillet også kritik fra forskere og LLO:

 Vis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere